Ljubljanski štrukelj v sodobni preobleki iz BIC Ljubljana

LJUBLJANSKI ŠTRUKELJ

Ljubljanski štukelj v sodobni preobleki iz BIC Ljubljana

Mestna sladica iz leta 1868 v sodobni preobleki

Ljubljanski štrukelj je sladica s stoletno tradicijo, ki očara vsakogar, ki obišče Ljubljano. Okusite zgodovino Ljubljane z mestno sladico iz prve izvirne slovenske kuharice iz leta 1868, pripravljene na sodoben, inovativen način izpod prstov izjemnih slaščičark na BIC Ljubljana.

RECEPT IZ PRVE IZVIRNE SLOVENSKE KUHARICE: KULINARIČNI BISER IZ LETA 1868

Recept za ljubljanski štrukelj velja za najstarejši zapisan recept štruklja v prvi izvirni slovenski kuharici iz leta 1868, Slovenski kuharici in predstavlja pomemben del kulturne dediščine in gastronomske ponudbe glavnega mesta Slovenije. Recept za originalen ljubljanski štrukelj je plod kuharskega znanja Magdalene Knafelj Pleiweis, po njenem nareku ga je zapisala njena prijateljica Neža Lésarjeva, sproti pa je besedilo popravljal še Nežin soprog Anton Lesar. Slovenska kuharica je prva izvirna slovenska kuharica. Prva kuharica v slovenskem jeziku je namreč knjiga Valentina Vodnika »Kuharske bukve«, ki je izšla kot prevod enega ali več nemških izvirnikov leta 1799.

ŠTRUDELJ ALI ŠTUKELJ?

Avtorica uporablja izraz štrudelj, ki ga nemščina pozna za štruklje, slovenščina pa uporablja poimenovanje za zavitek ali štrudelj in ločeno za štrukelj. Šele v dopolnjenem 6. ponatisu knjige (1912), ki ga je pripravila sestra Felicita Kalinšek in v vseh nadaljnjih, se uporablja izraz ljubljanski štrukelj. Poimenovanje ljubljanskih štrukljev iz kvašenega listnatega testa, pomarančnega polnila in marelične marmelade v drugi polovici 19. stoletja, predstavlja eno zgodnejših geografskih poimenovanj jedi tudi v evropskih okvirih.

MED PRETEKLOSTJO IN SODOBNOSTJO: ZGODOVINA NA VAŠEM KROŽNIKU

Sodobno interpretacijo sladice so pripravile slaščičarke z BIC Ljubljana in predstavlja eno od kulinaričnih posebnosti ter značilnosti glavnega mesta Slovenije. Kvas, sladkor, mleko, moka, začimbe, smetana, rumenjaki, mešanica marmelad, pomarančni nadev, domača vanilijeva krema s pridihom pomaranče, pomarančni ganache in praženi mandljevi lističi – so skromne sestavine sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja. Ljubljanski štrukelj iz leta 1868 smo na BIC Ljubljana vzeli kot izhodišče za inovativno rešitev, ki ohranja svoje lokalne in regionalne istovetnosti. Zlato rumene barve vam ga bomo postregli prefinjeno zavitega!

V LJUBLJANSKE KAVARNE NA SLADICO, KI PREBUJA SPOMINE

Ljubljanski štrukelj si lahko privoščite kadarkoli v letu, zato nikar ne zamudite priložnosti in se prepustite okusom te edinstvene sladice, ki so jo Ljubljančani vzljubili že pred več kot stoletjem in pol. Na BIC Ljubljana ljubljanski štrukelj na sodoben način ponujamo v čudovitem ambientu Kavarne BE TRENDY na Hradeckega cesti 11 v Ljubljani, v čajnici Primula, ki se skriva pod starodavnimi krošnjami dreves v Botaničnem vrtu v Ljubljani in v restavraciji KULT316, ki jo na Prušnikovi ulici v Šentvidu v Ljubljani upravlja BIC Ljubljana.

Rojstni dan sodobne intrepretacije ljubljanskega štruklja, kjer praznujemo prehransko dediščino Ljubljane in njeno sodobno nadgraditev, praznujemo vsako leto 25. januarja. Sicer pa si z njo lahko sladimo vsakdanjike in praznike v Ljubljani vse leto!

Foto: Mankica Kranjec

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki