Stela Špoljar in Lea Sterle z BIC Ljubljana / Foto Ana Kovač

Karierne poti diplomantov: slaščičarki Lea Sterle in Stela Špoljar

LEA STERLE, DIPLOMANTKA ŽIVILSTVA IN PREHRANE IN STELA ŠPOLJAR, DIPLOMANTKA GOSTINSTVA IN TURIZMA

Diplomanti BIC Ljubljana po zaključku študija postanejo inženirji živilstva in prehrane ali pa organizatorji poslovanja v gostinstvu in turizmu. Zaposlijo se v živilsko-prehranskih in gostinskih podjetjih, v trgovskih centrih, v farmacevtski industriji, v gostinskih in turističnih podjetjih, v restavracijah, hotelih in turističnih agencijah. Naše diplomante smo povprašali o njihovih kariernih poteh.

Tokrat predstavljamo dve diplomatki skupaj: Leo Sterle, diplomantko v programu živilstvo in prehrana ter Stelo Špoljar, diplomantko v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli. Obe sta danes tudi zaposleni na BIC Ljubljana in z uspehi v slaščičarskem poklicu vsaka zase in tudi skupaj dokazujeta, da sta izbrali izredno zanimivo in kreativno delo. Zadnji zavidljivi skupni uspeh sta dosegli z dvema prvima mestoma na tekmovanju Naj krof 2024, ki jo vsako leto organizira Turistično gostinska zbornica Slovenije.

Leo in Stelo povezuje ne le velika ljubezen do slaščičarskega poklica, ampak tudi prav posebna kemija, ki se je takoj začutila med njima na našem pogovoru v živo. Pravita, da sta druga drugi vzornici, saj sta obe energični, dojemljivi za nova znanja in podobnih vrednot, zato se dobro ujameta tako zasebno kot profesionalno. Še posebej sta poudarili, da se medsebojno tudi zelo spoštujeta. Njuna dobrovoljnost, simpatičnost in navihanost so skoraj nalezljive, še bolj očitna pa je njuna strast do poklica, ki ga tako radi opravljata na BIC Ljubljana. Kot neustavljivi slaščičarski tandem prekipevata od idej ter hudomušno priznata, da jih imata na zalogi že za več let vnaprej. Tako zelo jih imata radi, da slaščice pečeta tudi doma, zase in za svoje goste. Še več, rojstnodnevno torto si včasih spečeta kar druga drugi, saj za slaščičarje vse prevečkrat velja, da ostanejo brez nje.

KAKŠNA STA NASLOVA VAJINIH DIPLOMSKIH DEL?

LEA: Primerjava kakovosti Callebaut čokolad v pralinejih.

STELA: Uporaba invazivnih tujerodnih rastlin v kulinariki

NA KRATKO OPIŠITA VAJINO TRENUTNO DELOVNO MESTO, KJER STA ZAPOSLENI IN NAM RAZKRIJTA, KAJ VSE POKRIVA VAJINO DELOVNO PODROČJE.

LEA: Svoje delo opravljam na BIC Ljubljana, v slaščičarski delavnici, kjer vsakodnevno pripravljamo različne sladice, ki jih prodajamo na naših lokacijah: trgovinici KRUHarije in CUKRnije, čajnici Primula, kavarni FGG Kafe, kavarni KULT316 in drugih šolskih menzah. Skrbim za pestrost okusov in raznoliko ponudbo slaščic. Ker sem komunikativna oseba, skrbim tudi za naročila tortic in slaščic ter dobavo živil. Rada se izobražujem v svojem poklicu, zato se tudi udeležujem raznih tečajev z našimi dobavitelji in hodim na sejme.

STELA: Opravljam delo učiteljice praktičnega pouka na BIC Ljubljana, hkrati delam v šolski slaščičarni in na različnih projektih (Ljubljanski štrukelj, tekmovanja za Naj krof, snemanja, mladinske izmenjave programa Erasmus+, itd.). Občasno izvedem tudi kakšen catering.

KAKŠNI STA BILI TEMI VAJINIH DIPLOMSKIH NALOG IN ZAKAJ STA JU  IZBRALI?

LEA: Moja tema diplomskega dela je vezana na moj poklic. Delo s čokolado, izdelava pralin in raziskovanje dopolnjevanja okusov med čokoladami in polnili. Preganjala me je misel, kako vse te okuse preplesti in na koncu sem le dobila odlične praline, ki jih slovenski trg takrat sploh ni imel. Torej lahko rečem, da sem si to temo izbrala zaradi strasti do svojega poklica in dela.

STELA: Temo invazivnih tujerodnih rastlin v kulinariki sem izbrala, ker se mi je ponudila priložnost za sodelovanje in izvedbo kuharskih delavnic v okviru projekta Applause in me je to področje zelo zanimalo.

KATERA POSEBNA ZNANJA STA PO VAJINEM MENENJU PRIDOBILI MED ŠTUDIJEM NA BIC LJUBLJANA?

LEA: Na BIC Ljubljana sem pridobila ogromno znanja na področju slaščičarstva. Praktični pouk mi je bil najboljša odskočna deska v slaščičarski svet, kjer idej in kreativnosti ne zmanjka. Sama sem obiskala dve slaščičarni, eno v Franciji in eno v Belgiji in zaradi obeh izkušenj tudi osebnostno zrasla. Za to lepo izkušnjo bom vedno hvaležna šoli in mojim domačim. Nekatere kompetence, ki sem jih pridobila v tujini, mi še dan danes pridejo prav v delavnici.

STELA: V okviru izobraževanja, tekmovanj in tudi zunanjih kakovostnih praks sem dobila zelo širok spekter kuharskega, strežnega in drugega znanja ter sposobnosti. Poleg tega sem dobila veliko znanja tudi na področju dela z ljudmi, komunikacije, vodenja, trženja, food pairinga, someljejstva, gastronomije itd.

KAJ VAMA JE BILO NAJBOLJ VŠEČ MED ŠTUDIJEM NA BIC LJUBLJANA?

LEA: Najbolj mi je bila všeč prilagodljivost šole glede na potrebe dijakov in študentov. V veselje mi je bilo, da sem na srednji šoli kot prostovoljka sodelovala vsa šolska leta. Na višji šoli so mi bile neizmerno všeč vse praktične vaje in ekskurzije. Ne glede na to, da sem se izobraževala v programu živilstvo in prehrana, sem lahko sodelovala tudi na različnih tekmovanjih, delavnicah, tečajih in projektih pri programu gostinstvo in turizem. Tudi predavatelji so bili več kot odlični.

STELA: Predvsem so mi bila všeč tekmovanja in priprave, strokovnost in srčnost predavateljev, zelo kakovostne praktične vaje in celostno zastavljen študijski program, ki sledi najnovejšim trendom.

ZAKAJ BI BODOČIM ŠTUDENTOM SVETOVALI, DA SE VPIŠEJO NA VIŠJEŠOLSKI PROGRAM NA BIC LJUBLJANA?

LEA: Vsem, ki si želijo novega znanja s področja živilstva/prehrane ali gostinstva/turizma, želim sporočiti da jim ne bo žal, če bodo izbrali BIC, saj slednji slovi kot zelo prilagodljiva strokovna šola in ponuja odlično priložnost vsakemu posamezniku, ki je željan novega znanja. Lahko je odlična odskočna deska za zaposlitev in delo v tujini. Tu se lahko izobražuješ na različnih področjih, saj smo ves čas vpeti v prenekatere projekte, ki bogatijo vse sodelujoče.

STELA: BIC Ljubljana priporočam vsem, ki si želijo pridobiti kakovostno znanje in izkušnje s področja gostinstva in turizma, da bodo lahko v svojem poklicu konkurenčni tudi na mednarodnem trgu. Ta strokovni program priporočam predvsem tistim, ki jih zares veseli delo z ljudmi.

POVEJTA KAJ VEČ O SVOJEM ZELO USPEŠNEM SKUPNEM PROJEKTU, NAJ KROF 2024, KJER STA POBRALI KAR DVE PRVI NAGRADI.

STELA: Gre za tekmovanje, ki ga vsako leto pripravlja Turistično gostinska zbornica Slovenije, izberejo torej najboljši krof v dveh različnih kategorijah: klasični in inovativni. Letos sva ponovno zastopali barve BIC Ljubljana in pobrali zlati priznanji v obeh kategorijah. Inovativni krof sva obogatili s slivovim polnilom, meringo s pivom in suhim cvetjem. Tudi v 2023 sva pobrali prvo nagrado za inovativni krof in na vse dosežke sva res zelo ponosni.  

KAJ VAMA JE PRI OMENJENEM TEKMOVANJU PREDSTAVLJALO NAJVEČJI IZZIV?

LEA: Iz izkušenj, ki so že za nama, sva se naučili, da je inovacijo treba ne le ustvariti, ampak tudi prodati in vse to upoštevava že v fazi kreiranja. Lahko rečeva, da sva že kar izurjeni mojstrici, ki dobro vesta, kaj vse stoji za vsako zmago in nagrado. Tudi embalaža navsezadnje je pomemben del izvedbenega dela, ki šele sledi (ko povpraševanje po izdelku naraste). Ob medijskem pompu, ki nastane ob zmagi, mora proizvodnja biti na nivoju, da vse steče, kot mora. Ljudje namreč želijo takšno kreacijo poizkusiti, ko je še aktualna.

PRI KATERIH PROJEKTIH STA ŠE ŽELI USPEHE V ZADNJEM ČASU ?

STELA: Jaz sem so-avtorica sodobne interpretacije Ljubljanskega štruklja, ki sem ga, skupaj s Francko Mršnik, tudi iz BIC Ljubljana, pripravila na pobudo ljubljanske Kavarne Be Trendy. Štrukelj kot sladica s stoletno tradicijo je tako dobil novo preobleko in postal priljubljen. Več o štruklju si lahko preberete tukaj. 

LEA: Jaz pa že nekaj časa sodelujem pri Odprti kuhinji, redni prilogi časopisa Nedelo, ki se promovira kot portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha. Skupaj z Neli Selan, izkušeno predavateljico na BIC Ljubljana, se lahko kreativno izražava preko različnih receptov, ki jih nato objavijo in so lahko v navdih mnogim uporabnikom portala. Preko takšnega sodelovanja spet zaživi marsikatera moja ideja, kar se mi zdi super. Tukaj si denimo lahko pogledate recepte za jedi iz buč.

KJE DOBIVATA IDEJE ZA SVOJE SLAŠČIČARSKE KREACIJE IN KAJ NAREDITA, ČE VAMA JIH KDAJ ZMANJKA?

STELA: Obe sva polni novih idej, največ zamisli se nama porodi v poletnem času, ko imava več prostega časa in sva bolj sproščeni, zasebno se takrat tudi druživa več kot sicer in si lahko vzameva čas za kreiranje dobrih slaščičarskih idej.

LEA: Blokade so pri naju res redke, prej se zgodi, da je idej preveč in nama je zato veliko težje izluščiti le najboljše.

KAKO SE NA DELOVNEM MESTU UJAMETA (IN RAZHAJATA) VAJINA KARAKTERJA GLEDE NA TO, DA STA SPISALI ŽE VELIKO SLASTNIH SLAŠČIČARSKIH ZGODB?

STELA: Obe sva energični, vedno odprte glave, polni novih in novih zanimivih idej, tudi veliko vrednot imava skupnih in zagotovo lahko rečem, da se medsebojno zelo spoštujeva.

LEA: Drži, sicer se tudi razhajava: jaz ponavadi bolj burno in takoj odreagiram na kakšno neprijetno situacijo, Stela pa malce bolj umirjeno, z razmislekom. Zagotovo se vedno skušava tudi učiti druga od druge.

OBE STA ZAPOSLENI NA BIC LJUBLJANA. KJE VIDITA NAJVEČJE PREDNOSTI, KI VAMA JIH TA ZAPOSLOVALEC NUDI?

STELA: Jaz sem izkusila delo v gostinstvu, v privatnem sektorju, in zato vem, da se tam dela dolge ure in še čez, tukaj je urnik bolj umirjen. Tudi varnost delovnega razmerja mi veliko pomeni, proste imam tudi vikende in praznike ter celo študiram lahko zraven, trenutno sem vpisana v magistrski študij na fakulteti v Celju, smer turizem.

LEA: Delovno okolje je stimulativno, omogoča ti napredovanje. Imamo krasnega vodjo Uroša Flisa. Tudi sama sem že delala v zasebnem sektorju in zelo cenim pogoje, ki jih imam trenutno. Celoten kolektiv zaposlenih na BIC Ljubljana je super, kar zagotovo doprinese k pozitivnemu vzdušju v službi.

KOT DOBRI POZNAVALKI TEGA POKLICA NAM POVEJTA, KAKŠEN UGLED UŽIVA SLAŠČIČARSKI POKLIC V SLOVENIJI TRENUTNO ? ALI OBSTAJA DOVOLJŠNJE ZANIMANJE ZANJ?

STELA: Zdi se mi, da je pri tem poklicu v slovenskem prostoru še vedno čutiti malo podcenjevanja, kot da ne bi bil dovolj vreden. Po drugi strani postajajo ročne spretnosti ponovno vse bolj cenjene, zato lahko ta poklic ponovno prihaja v ospredje v lepši luči. Zdi se mi, da je v tujini vendarle bolj cenjen kot tukaj.

LEA: Se zelo strinjam in bi dodala še, da je recimo 5 let nazaj ta poklic užival še slabši ugled kot danes, kar pomeni, da se stvari vendarle izboljšujejo. Stanje bi zagotovo bilo še boljše, če bi bil ta poklic v Sloveniji tudi bolje plačan. 

KAM SO USMERJENI TRENUTNI SLAŠČIČARSKI TRENDI? ZAGOTOVO JIH SPREMLJATA. IMATA KAKŠNE VZORNIKE?

STELA: Veliko svetovnih slaščičarjev spremljam na družbenih omrežjih, ne bi pa rekla, da imam kakšne vzornike, saj bi to pomenilo, da jih želim posnemati. Menim, da inspiracije ni dobro iskati zunaj sebe, saj si najboljša inspiracija lahko samemu sebi. Bodi kreativen v svoji glavi, to je pomembno. Glede svetovih trendov bi omenila še World Chocolate Masters, najbolj prestižno tekmovanje za slaščičarje, kjer sem sama že bila in za dijake iz BIC Ljubljana uspela dobiti nekaj zelo zaželenih vstopnic. Bili so navdušeni in nazaj so prišli polni lepih vtisov in novega znanja, vključno z mano seveda.

LEA: Točno takšni dogodki dijake zelo prepričajo v to, da je ta poklic nekaj posebnega, sicer tudi precej zahteven, ampak nadvse kreativen in navdihujoč. Če še imajo kanček dvoma glede svoje poklicne izbire, jih takšen dogodek sigurno ne pusti ravnodušnih.

RAZKRIJTA NAM NEKAJ AMBICIJ IN CILJEV, KI BI JIH RADI URESNIČILI V BLIŽNJI PRIHODNOSTI.

LEA: Mogoče bi se preizkusili na tekmovanju iz najboljših sladoledov v Italiji ali pa bi si celo upali na World Chocolate Masters, saj se mi zdi, da bi bilo vredno poizkusiti…znanja in izkušenj imamo na BIC Ljubljana namreč že dovolj, morda nam manjka le še kaj od vrhunske opreme.  

STELA: Se strinjam z Leino idejo. Tekmovanja so vsekakor pomembna, saj te ženejo ven iz cone udobja in ti ne dovolijo, da zapadeš v rutino. Je pa res tudi, da za njimi stoji ogromno priprav, na prvi pogled namreč to ni prva stvar, na katero bi nekdo pomislil, saj so v ospredju nekega tekmovanja običajno zgolj (dobri) rezultati.

Steli in Lei želimo še veliko sladkih uspehov!

RIŽEV NARASTEK IN MLEČNI RIŽ

Lea in Stela sta tudi gostji televizijske oddaje Dobro jutro na RTV Slo - nedavno sta za oddajo v živo pripravili mamljiva recepta za rižev narastek in mlečni riž: oglejte si oddajo. 

Skupaj sta ustvarili tudi video recept spomladanskih sladic za portal Siol.net. Katere so in kako jih pripravimo, si oglejte tukaj.

Foto: Ana Kovač / Siol.net

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki