Strokovna ekskurzija v Prekmurje

S študenti 2. letnika živilstva in prehrane smo se v petek, na 1. dan študijskega leta 2021/22, odpravili na strokovno ekskurzijo v Prekmurje. Pot nas je iz Ljubljane najprej vodila v Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer smo si ogledali proizvodnjo Oljarne Kocbek.

Ali ste vedeli, da je za proizvodnjo 1 litra bučnega olja potrebnih 3 kilograme praženih bučnih semen, kar pridobijo iz 33 oljnih buč, avtohtone sorte slovenska golica?

Če je olje pridobljeno iz nepraženih semen, potem potrebujejo za 1 liter bučnega olja 6 kilogramov semen, ki jih pridobijo iz 66 buč golic. Po degustaciji različnih vrst bučnega olja in drugih dobrot s pridihom buč (rulada, temna čokolada) smo nadaljevali pot proti Markišavcem, kjer smo si ogledali Šunkarno Kodila. Po senzoričnem preizkušanju njihovih izdelkov in bograču smo si ogledali prekajevalnico in zorilnico mesnin, med katerimi je zagotovo najbolj znana geografsko zaščitena Prekmurska šunka. Sledil je še ogled vinske kleti Radgonskih goric v Gornji Radgoni, kjer smo ob slapu znotraj vinske kleti razvajali brbončice z vinom avtohtone sorte ranina in najbolj znanim slovenskim penečim vinom Zlato radgonsko penino.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki