Projekt Vzemi si čas za nas - Ljubljana, Bled, Maribor - skriti kotički mojega mesta

Vzemi si čas za nas je skupni projekt treh višjih strokovnih šol s področja gostinstva, turizma in velnesa. Sprva načrtovana zamisel VSŠ Bled, BIC Ljubljana in VSGT Maribor je bila živa izvedba privlačnega dogodka, ki bi sočasno popestril dogajanje v vseh treh mestih, hkrati pa demonstriral solidarnost do turističnega sektorja, izrazil primer dobrega sodelovanja treh ustanov, ki izobražujejo za turizem, in promoviral naša mesta, ki so skupaj s preostalim svetom utrpela veliko škodo zaradi pandemije.

Zaradi upoštevanja ukrepov za zajezitev okužb so sodelujoči študenti treh šol dogodek priredili za izvedbo na spletu. Potek so si zamislili v dveh delih. S kratkimi video predstavitvami preko spletnih omrežij Facebook in Instagram nam v obdobju meseca dni dnevno razkrivajo svoje skrite kotičke v Mariboru, Ljubljani in na Bledu. 20. aprila ob 13.00 sledi spletni zaključni dogodek projekta, ki ga bodo z živimi vklopi in prispevki iz vseh treh krajev povezovali voditelji dogodka.

Projekt je seveda odsev časa, v katerem živimo. Kdor pričakuje klasično promocijo turizma s podobami vrveža gostinskih teras, s soncem obsijanih znamenitosti in srečnih turistov, ki sledijo bleščečemu nasmehu in vneti razlagi turistične vodnice, bo seveda razočaran.

Kot ugotavljamo mentorice sodelujočih študentskih ekip z Bleda, Ljubljane in Maribora – dr. Boža Grafenauer, dr. Lea Kužnik in Brigita Pavlič, doživlja naš turistični podmladek covid generacije nekdanjo barvito in živahno turistično promocijo velikokrat kot zlagano, zrežirano, umetno in motečo. Zato tudi nabor skritih kotičkov naših študentov ne prikazuje tipičnih turističnih vedut, ki smo jih vajeni iz predkoronskih časov.

Turizem prihodnosti prinaša nedvomno številne spremembe. Ko razmišljamo o izzivih, trendih in preobrazbi turizma, se moramo zavedati in upoštevati tudi, da bodo prihodnost krojili sedanji študenti in prihodnji strokovnjaki, ki že dobro leto živijo v svetu, kjer se družabnost pooseblja s prošnjo za prijateljstvo na spletnih omrežjih, in v svetu, kjer se učijo in ustvarjajo brez pristnega osebnega stika tako z vrstniki kot z učitelji. Dodana vrednost pričujočega in tovrstnih praktično naravnanih projektov je, da študenti osmislijo in izkusijo kanček kompleksnosti turizma, ki ga tako kot doslej tudi v prihodnje ne bo možno preoblikovati in posodobiti s pritiskom na gumb za ponastavitev.

Lea, Boža in Brigita

 

Vzemi si čas za nas je prvi skupni projekt treh višjih strokovnih šol in predstavlja odlično osnovo za nadaljnje sodelovanje in povezovanje. Podpremo jih lahko z všečkanjem objav na Instagramu in Facebooku

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki