Delavnica Pasti uživanja energijskih pijač na BIC Ljubljana

Kakšni so negativni učinki uživanja energijskih pijač?

Negativni učinki uživanja energijskih pijač in delavnica Pasti uživanja energijskih pijač

Že več kot polovica mladostnikov uživa energijske pijače, kar 37% vsaj eno na dan

Energijske pijače so gazirane brezalkoholne pijače, ki nam obljubljajo hiter dvig energije. Vsebujejo kofein, tavrin, glukoronolakton, sladkor ali umetna sladila, majhno količino vitaminov in umetna barvila. Glede na sestavine jih prehranski strokovnjaki uvrščajo med prehranska dopolnila. Zaradi vedno hitrejšega tempa življenja je povpraševanje po njih vse večje. Njihovo trženje je zelo agresivno, ciljna skupina proizvajalcev  so danes mladi, celo mlajši od 10 let. Promovirajo jih športniki, glasbeniki in druge medijske osebe, ki so vzgled in idol mladi generaciji. Priljubljene so med mladimi na zabavah. Pri nas že več kot polovica mladostnikov uživa energijske pijače, kar 37% vsaj eno na dan, v povprečju pa 2,5 litra mesečno. To nas po študiji HBSC (Health Behaviour in School-Aged Children) uvršča v vrh mednarodne lestvice. Poznamo primere zastrupitve s tovrstno pijačo pri otrocih, mlajših od 6 let.

Najhujša posledica je srčni zastoj, občutno se poviša tudi krvni tlak

Dokazane so najrazličnejše vrste neželenih učinkov na organizem. Najpogostejši stranski učinki so povezani z delovanjem srca in ožilja. Najhujša posledica je srčni zastoj, občutno se poviša tudi krvni tlak. Takoj zatem sledijo tudi različne vedenjske motnje, hiperaktivnost, nespečnost, tresavica, napetost, glavoboli in migrene ter odvisnosti, ki lahko vodijo v hujše oblike zasvojenosti. Zaradi velike vsebnosti  sladkorja prihaja tudi do debelosti in sladkorne bolezni. Stranski učinki se razlikujejo glede na posameznika in njegovo zdravstveno stanje, starost in količino zaužitih energijskih pijač. Zavedati pa se moramo tudi, da se neželeni stranski učinki lahko pojavijo tudi kasneje v življenju. Uživanje energijskih pijač je priljubljeno v kombinaciji z alkoholom. Poleg že zgoraj navedenih stranskih učinkov sestavin energijskih pijač lahko hitreje pride do zastrupitve z alkoholom, ker encim, ki naj bi razgrajeval alkohol, najprej razgrajuje tavrin, ki je prisoten v energijskih pijačah. Še nevarnejše je uživanje energijskih pijač v kombinaciji z drogami.

Študenti BIC Ljubljana že nekaj let za dijake srednjih in poklicnih šol izvajamo delavnico Pasti uživanja energijskih pijač

Mladi premalo vedo o negativnih učinkih energijskih pijač. Študentje BIC Ljubljana, Višje strokovne šole smeri živilstvo in prehrana pod vodstvom mentorice že nekaj let za dijake srednjih in poklicnih šol izvajamo delavnico Pasti uživanja energijskih pijač. Cilj delavnice je seznaniti mlade, da uživanje energijskih pijač škoduje njihovemu zdravju. V teoretičnem delu jim predstavimo njihove možne škodljive učinke in jih povabimo k sodelovanju in razmišljanju. V praktičnem delu dijaki sami s samostojnim delom dokažejo vsebnost kofeina in sladkorja in sami pridejo do spoznanja, da imajo lahko tako velike količine negativne učinke na njihov organizem. Ker jim nevarnosti energijskih pijač predstavimo mladi, dijaki lažje izrazijo svoja mnenja in skrbi v zvezi z uživanjem energijskih pijač. Kot študenti živilstva in prehrane jim s svojim znanjem svetujemo, kako si namesto z energijsko pijačo pridobijo energijo z zdravim načinom življenja, kamor sodi tudi uživanje zdrave hrane in zdrave prehranske navade.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki