Polona Janežič

Karierne poti naših diplomantk in diplomantov: Polona Janežič

POLONA JANEŽIČ, DIPLOMANTKA GOSTINSTVA IN TURIZMA

Diplomanti BIC Ljubljana po zaključku študija postanejo inženirji živilstva in prehrane ali pa organizatorji poslovanja v gostinstvu in turizmu. Zaposlijo se v živilsko-prehranskih in gostinskih podjetjih, v trgovskih centrih, v farmacevtski industriji, v gostinskih in turističnih podjetjih, v restavracijah, hotelih in turističnih agencijah. Naše diplomante smo povprašali o njihovih kariernih poteh.

Tokrat v središče postavljamo Polono Janežič, diplomantko v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki trenutno razvija lastno blagovno znamko, s katero poustvarja jedi iz različnih zgodovinskih obdobij. Zdi se, da je njena ustvarjalnost brezmejna, saj dela tudi kot kulinarična fotografinja, vodja kulinaričnih delavnic na temo zgodovinske prehrane, piše recepte in še kaj. Vse njene strasti so čudovit preplet kulinarike in tradicije.

NA KRATKO OPIŠITE VAŠO ORGANIZACIJO/PODJETJE, KJER STE ZAPOSLENI.

Trenutno razvijam svojo blagovno znamko oziroma podjetje Obujeni okusi, ki se ukvarja s preučevanjem prehrane in poustvarjanjem jedi iz različnih zgodovinskih obdobij. Med drugim pripravljam tudi kulinarične delavnice in cateringe na temo zgodovinske prehrane. Lansirala sem tudi lastno spletno stran www.obujeniokusi.com. Sem tudi kulinarična fotografinja, kreatorka receptov, avtorica člankov in interpretatorka različne dediščine.

KAKŠNA JE BILA TEMA VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA?

PROJEKT EMONA 2000 – projekt o zgodovinski prehrani v Ljubljani. 

ZAKAJ STE IZBRALI TO TEMO DIPLOMSKEGA DELA IN KJE MENITE, DA STE UPORABILI ZNANJE, KI STE SI GA PRIDOBILI PRI PISANJU DIPLOME?

S strani šole sem bila povabljena k sodelovanju pri omenjem projektu, ki sva ga s kolegico Polono Juvančič uspešno realizirali, vse poudarke in rezultate pa strnili v diplomsko delo. Pridobljeno znanje je eden izmed temeljev mojega trenutnega udejstvovanja na področju dediščine prehrane in zdi se, da ga še vedno, zdaj morda že bolj podzavestno, lahko implementiram v svoje delo. 

ALI VAS JE PRI REZULTATIH VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA KAJ PRESENTILO? ČE DA, KAJ? 

Najbolj morda ta pozitiven odnos javnosti do dediščine prehrane in veliko zanimanje za to temo.  

KATERA POSEBNA ZNANJA STE PO VAŠEM MNENJU PRIDOBILI NA BIC LJUBLJANA IN KAKO SO VAM POMAGALA PRI DELU NA TRENUTNEM DELOVNEM MESTU? 

Pridobila sem osnovno znanje o kuhanju in strežbi ter dobila uvid v svet gostinstva in kulinarike. Moje razumevanje v zvezi s tako širokim spektrom, ki ga zajema to področje, se je vsekakor poglobilo. Še več, v meni ste vzbudili zanimanje za nadaljevanje dela v gostinstvu, a morda na malo poseben, kreativno še bolj izstopajoč način.

KAJ VAM JE BILO NAJBOLJ VŠEČ MED ŠTUDIJEM NA BIC LJUBLJANA?

Predvsem dobri odnosi med študenti in predavatelji, ekskurzije in praktične vaje. Nekaj profesorjev je name naredilo res dober vtis in mi gostinstvo približalo kot lepo panogo, polno kreativnosti, dinamike in zadovoljstva.

ZAKAJ BI BODOČIM ŠTUDENTOM SVETOVALI, DA SE VPIŠEJO NA VIŠJEŠOLSKI PROGRAM NA BIC LJUBLJANA?

Program je zanimiv, z malo samoiniciative lahko dobiš ogromno znanja, novih veščin in poznanstev ter izjemno podporo tudi po zaključku študija.

OPIŠITE VAŠO NAJBOLJ NENAVADNO IZKUŠNJO NA DELOVNEM MESTU IN DODAJTE ŠE, KAJ STE SE IZ NJE NAUČILI.

Zelo pestro delo na katamaranu, včasih tudi z izrednimi situacijami. Lekcija, ki sem se jo iz tega naučila je, da je življenje res nepredvidljivo in ga ni dobro jemati preveč resno.

ČE SI SEBE ZAMISLITE NA DELOVNEM MESTU, KAKO BI SE OPISALI V TREH BESEDAH?

Dinamična, prilagodljiva, zanesljiva.

VAŠ ŽIVLJENJSKI MOTO JE ...  

Da si odprt za različne priložnosti in da vsaka izkušnja, ne glede na to, ali je dobra ali slaba, šteje, saj ti pomaga, da naslednjič narediš še bolje in gradiš še višje.

KAJ PREDSTAVLJA VAŠO NAJVEČJO MOTIVACIJO, KI VAM OMOGOČA, DA STE USPEŠNI PRI SVOJEM DELU?

Razvoj lastne kreativnosti in zadovoljstvo uporabnikov, ki izkazujejo zanimanje za dragoceno dediščino obujenih okusov.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki