Damjan Wallnerj, vodja in lastnik Restavracije A3 na Gradu Rajhenburg v Brestanici.

Karierne poti diplomantov BIC Ljubljana: intervju z Damjanom Wallnerjem, vodjo Restavracije A3 na Gradu Rajhenburg v Brestanici

DAMJAN WALLNER, DIPLOMANT GOSTINSTVA IN TURIZMA

Diplomanti BIC Ljubljana po zaključku študija postanejo inženirji živilstva in prehrane ali pa organizatorji poslovanja v gostinstvu in turizmu. Zaposlijo se v živilsko-prehranskih in gostinskih podjetjih, v trgovskih centrih, v farmacevtski industriji, v gostinskih in turističnih podjetjih, v restavracijah, hotelih in turističnih agencijah. Naše diplomante smo povprašali o njihovih kariernih poteh.

Tokrat predstavljamo karierno pot in intervju z Damjanom Wallnerjem, diplomantom v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki vodi Restavracijo A3 na Gradu Rajhenburg v Brestanici.

Damjan je izjemno ambiciozen podjetnik, ki je zelo predan svojemu delu. Zdi se, da ima izostren občutek za posel in tudi za ljudi. Kot vodji in lastniku Restavracije A3, ki se nahaja na prekrasnem Gradu Rajhenburg, mu je v enem samem letu z njegovo malo ekipo zaposlenih uspelo ustvariti pristen odnos z gosti, ki se radi vračajo po nove in nove butične kulinarične užitke, za katerimi stojijo celo vrhunski desethodni meniji. In kot pravi sam, začetek njegove študijske poti je zaznamoval tudi BIC Ljubljana. Bil je celo prva generacija študentov v programu gostinstvo in turizem, ki ga je uspešno zaključil leta 2011 na temo vključevanja idrijskih narodnih jedi v hotelsko ponudbo. In ne samo to, kreativnost in entuziazem za gostinski posel z njim deli tudi Matjaž Hribar, ki v njegovi restavraciji uspešno dela kot kreativni vodja kuhinje in je trenutno tudi študent na BIC Ljubljana. Lep pokazatelj ustvarjalnega zagona v omenjeni restavraciji je med drugim tudi medena viljamovka, ki so jo ustvarili skupaj z enim in edinim Janezom Bogatajem, ki tudi sam rad zahaja v ta prelep grajski ambient.

NA KRATKO OPIŠITE VAŠE PODJETJE, KJER STE ZAPOSLENI IN VAŠE DELOVNO MESTO.

Delam kot vodja Restavracije A3 na Gradu Rajhenburg v Brestanici. Sem tudi lastnik restavracije. V prenovljenih prostorih gradu delujemo skoraj eno leto. Poleg mene v restavraciji delata še kreativni vodja kuhinje Matjaž Hribar in vodja grajskega gostoljubja Barbara Sitar. Del našega podjetja je tudi
Ribogojstvo Pavlič, kjer vzrejamo postrvi in sulce in s tem izkazujemo spoštovanje do tovrstne tradicije.Gostom ponujamo lokalno meso, imamo tudi svoj rastlinjak. Naša ponudba pijač temelji na lokalnih vinih, s poudarkom na peninah, ki so tudi odlične v tem okolišu. Do danes nam je uspelo v ponudbo dodati kar 40 etiket vin. Sestavljamo večhodne menije, kar si štejemo v veliko čast glede na to, da smo majhna restavracija v tako majhnem kraju.

Na delovnem mestu občasno poprimem tudi za vsa ostala dela, saj smo majhna ekipa in je to skoraj obvezno. Nikakor mi ni izpod časti kdaj pomiti tudi okna, očistiti kuhinjsko napo, zlikati oblačila ali opravljati kakšno drugo fizično delo. Enako lahko rečem za svoje zaposlene in sodelavce, saj smo res zelo dobra ekipa podobno mislečih in to mi zelo veliko pomeni.

KATERA POSEBNA ZNANJA STE PO VAŠEM MENENJU PRIDOBILI NA BIC LJUBLJANA IN KAKO SO VAM POMAGALA PRI DELU NA TRENUTNEM DELOVNEM MESTU?

Študij na BICu, kljub temu, da sem bil prva generacija v programu gostinstva in turizma in se je študij šele dobro postavljal, mi je omogočil, da sem na poklic gostinca dobil drugačne poglede. Imel sem tudi kar nekaj praktičnih izkušenj že pred vpisom na višjo strokovno šolo. Še posebej mi je na BICu veliko dala angleščina in drugi jeziki, tudi trženje in ekonomika se spomnim, da sta bila zelo dobro predstavljena predmeta. Absolutno pa naj dodam še prakso v strežbi in kuhinji.

KAJ VAM JE BILO NAJBOLJ VŠEČ MED ŠTUDIJEM NA BIC LJUBLJANA?

Mogoče to, da sem lahko še bolj nadgradil znanje o tem, kar sem že počel pred študijem. Določena področja študija so pripomogla k širši sliki, ki sem jo dobil glede gostinstva nasploh.

ZAKAJ BI BODOČIM ŠTUDENTOM SVETOVALI, DA SE VPIŠEJO NA VIŠJEŠOLSKI PROGRAM NA BIC LJUBLJANA?

Svetoval bi jim, da se naj učijo za znanje in ne za ocene. Mogoče tudi to, da jim bo praktični del zelo dobro orisal, kakšno delo je gostinstvo, a nikakor to ni dovolj, da bi lahko že rekli, da imajo dovolj izkušenj in vpogleda v vso drobovje, ki ga potem recimo eno vodenje restavracije zajema. Za prave izkušnje so potrebna leta in leta dela na določenem delovnem mestu. In ko danes pogledamo naš meni izpred nekaj let, nam ni več všeč, kar pomeni, da smo zrastli in napredovali.

OPIŠITE VAŠO NAJBOLJ NENAVADNO IZKUŠNJO NA DELOVNEM MESTU IN DODAJTE ŠE, KAJ STE SE IZ NJE NAUČILI.

Dve leti nazaj sem cel mesec delal za princa Združenih Arabskih Emiratov in njegovih 8 gostov, potovali smo z jahto od Monte Carla in Korzike. Bil sem vse, od kuharja do pomivalca, od jutra do večera. Naučil sem se ogromno in zelo trdo delal, kot si lahko predstavljate.

ČE SI SEBE ZAMISLITE NA DELOVNEM MESTU, KAKO BI SE OPISALI V TREH POVEDIH?

1. Kot človeka s privzgojenimi delovnimi navadami in kot človeka, ki je ves svoj čas pripravljen vložiti v nova znanja in enako pričakuje tudi od svojih zaposlenih.

2. Kot človeka, ki mu pri delu veliko pomeni poštenost, spoštovanje in pristnost.

3. Kot podjetnika, ki dela s srcem in mu zato ni težko ali nečastno poprijeti za vsako delo.

VAŠ ŽIVLJENJSKI MOTO JE ...  

Vedno se potrudi za pristen odnos do slehernega gosta. V naši restavraciji se trudimo, da gostje pozabijo na čas. Morda tudi to, da ti v gostinstvu najbolj pomagajo delovne navade in teh ti ne more nihče vzeti. Na misel mi pride tudi dejstvo, da v gostinstvo ne smeš iti kot ekonomist, pač pa kot oseba, ki jo dejansko zanimajo stvari v tem poslu.

KAJ PREDSTAVLJA VAŠO NAJVEČJO MOTIVACIJO, KI VAM OMOGOČA, DA STE USPEŠNI PRI SVOJEM DELU?

Motivira me najbolj to, da je zgodba večja od mene. In to, da vem, kaj me osrečuje v življenju in za to srečo sem se pripravljen odrekati.

VAŠA PRIHODNOST JE ZAGOTOVO SVETLA. KAKO JO VIDITE?

Želeli bi držati konstanto pri tem poslu, peljati to zgodbo v tej obliki naprej, morda še malce razširiti kader. V kratkem bomo uredili tudi izhodno teraso iz restavracije s čudovitim razgledom na zeleno okolico, kjer bo prostora za nekaj miz. Radi bi imeli tudi lastno pekarno s svojimi zanimivimi pekovskimi izdelki, kot so fokače, briskete ipd.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki