alexander-kunze-uLh71gTmZ4g-unsplash

Potepanja s šolsko turistično agencijo Kult316: Kuba

KUBA, OTOK CIGAR, RUMA IN SALSE

NAŠA ŠOLSKA TURISTIČNA AGENCIJA KULT316, KI DELUJE POD OKRILJEM BIC LJUBLJANA, V ČASU, KO ZARADI VAROVANJA ZDRAVJA OSTAJAMO DOMA, PRIPRAVLJA ZANIMIVE POTOPISE. TOKRAT SMO SE PODALI NA KUBO.

Kuba je z lanskim marcem ob začetku pandemije popolnoma zaprla otok, sledila je karantena, policijska ura in dovoljeno bivanje redkih turistov v le nekaj odprtih hotelih. To je državo pahnilo v še večjo krizo, pa tudi nenaklonjena Trumpova vlada je močno pripomogla k nezavidljivi situaciji.

Za novo leto 2021 je Kuba začela reforme. Začela je veljati monetarna reforma, ki ukinja eno od dveh kubanskih plačilnih valut, tako imenovani konvertibilni peso, ki so ga uvedli  leta 2004 kot plačilno sredstvo za tuje turiste. Meje so turistom odprte, potrebno je predložiti negativen PCR test, na voljo pa so že letalske karte iz okolice.

Do obiska Kube lahko sanjamo skozi besede.

KUBA

Kuba je tisti del sveta, katerega si želi obiskati skoraj vsak popotnik. Na biseru karibskih otokov se je čas ustavil že nekje v petdesetih letih prejšnjega stoletja in ravno to deželi daje prav poseben čar. Redke dežele imajo tako razburljivo zgodovino kot Kuba.

Kubo sem obiskala v letih, ko se je že odprla zahodu in so bili turisti že številni obiskovalci, v hotelih v Varaderu pa so stregli natakarji, po izobrazbi z magisteriji in doktorati, saj so napitnine turistov v enem dnevu prinesle več denarja kot mesečna plača.

Kuba Slovence spomni na čase socializma v bivši Jugoslaviji, to pa je tudi vse. Lepota tropskega otoka, sproščenost in odlična klima ostanejo za dolgo časa.

O navdušenju nad lepoto otoka nam veliko pove že nekaj stavkov, ki jih je v potovalni dnevnik zapisal Krištof Kolumb, ko je stopil na kubanska tla.

»Nisem še videl lepšega kraja. Ob brežinah rek so bila drevesa, ki jih doma nisem nikoli videl, s cvetovi in sadjem najrazličnejših vrst, v vejah se je slišalo očarljivo ptičje čivkanje, bilo je veliko število palm. Ko sem sestopil s čolna, sem se približal dvema ribiškima kolibama. Ko so me domačini zagledali, so se prestrašili in zbežali. Vrnil sem se na čoln in se peljal daleč po reki navzgor. Ko sem uzrl cvetoče vrtove in zelene gozdove ter slišal ptičje petje, me je prevzela takšna radost, da nisem mogel stran in sem nadaljeval svojo pot. Ta otok je res najlepši kos zemlje, kar ga je človeško oko kadarkoli uzrlo.«

Kuba je v zadnjih letih, posebej pa po smrti nesmrtnega Fidela Castra, na široko odprla vrata turistom. Po vsej verjetnosti pa nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Kuba, država v Karibih, ki je petkrat večja od Slovenije, slovi po najboljših cigarah na svetu in belem rumu, je dežela sladkornega trsa in salse.

HAVANA

Havana ima razpadajoče zgradbe, stare ameriške avtomobile in mojito. Glavno mesto Havana je za zgodovinarje mlado po nastanku, saj je ustanovitev mesta San Cristobal de la Havana zabeležena v letu 1519, ima pa zelo pestro zgodovino in številne dogodke. Po ustanovitvi mesta s strani konkvistadorja Velasquez de Cuellar se je vanj začelo stekati neizmerno bogastvo.

Vzdevek Havane »ključ do Mehiškega zaliva« priča o tem, kako pomembna je bila lega Havane. V Havani je bila za Špance postojanka za njihove konvoje. Vsaka izmed ladij, ki je bila namenjena proti Evropi in ki je s seboj nosila bogastvo zlata in srebra z juga, se je morala ustaviti v Havani ter počakati, da se je nabralo zadostno število ladij. Te ladje so nato proti Evropi spremljale spremljevalne ladje, ki jih pa nikoli ni bilo dovolj in so bile zato večkrat tarča napadov piratov, ki so se združevali v prave piratske združbe. Sčasoma so pirati postali tako močni, da so napadali ladje kar v mestu, prizanesli pa niso niti meščanom. Še danes v zalivu pred Havano ležijo potopljene ladje, katerih bogastvo še ni odkrito. Najstarejša utrdba Castillo Real de la Fuerza priča o tem, da je bila Havana najbolj utrjeno pristanišče Latinske Amerike.

Španska kolonija je bila vse do 19. stoletja, konec kolonialnega obdobja je zaznamovala revolucija, ki pa Kubancem ni prinesla blaginje, saj je sledil zasuk in do konca petdesetih let je Kuba bogato trgovala z ZDA, kamor so izvažali cigare, nikelj in sladkorni trs, v nasprotno smer pa so prihajali med drugim tudi avtomobili in ti so danes ena večjih atrakcij na otoku. Havano so Američani spremenili v leglo prostitucije, hazardiranja, pranja denarja in organiziranega kriminala. Tako ni čudno, da so obubožani prebivalci z veliko večino podprli Fidela Castra in njegove »bradače«. Komunisti so iz mesta pregnali kazinoje, gangsterje in prostitutke, niso se pa izkazali kot ekonomisti, zato je Kuba postala popolnoma odvisna od pomoči svojega zaveznika, Sovjetske zveze. To je pripeljalo tako daleč, da v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v trgovini ni bilo možno dobiti skoraj ničesar.

Ko je Sovjetska zveza propadla, je pomoč usahnila, 90. leta prejšnjega stoletja so bila za Kubance strahotna. Dobiti ni bilo mogoče ne mila, ne hrane, ne bencina. Ko pa se je tisočletje iztekalo, so se začele stvari obračati na boljše, Kubo so začeli trumoma obiskovati turisti in celotno gospodarstvo se je usmerilo v turizem. Dolgo časa je veljalo, da je potrebno otok videti, še preden se Fidel poslovi, kajti potem se bo vse spremenilo, toda dejansko bistvenih sprememb ni opaziti.

Krona vseh kubanskih zanimivosti je prav stara Havana, ki je eno prvih mest, ustanovljenih v Novem svetu. Strnjeno mestno jedro predstavlja srce in dušo Kube. Unesco pa jo je leta 1982 zaradi njene arhitekture in zgodovinskega pomena uvrstil na seznam svetovne dediščine, uličnega kriminala pa skoraj ne poznajo. Omeniti velja vsaj mogočno baročno katedralo sv. Krištofa. Kubanski pisatelj Alejo Carpentier jo je opisal kot simfonijo, ujeto v kamen, ameriški pisatelj Ernest Hemingway pa je pripomnil, da lepše stavbe ni mogoče najti v obeh Amerikah. Čeprav, resnici na ljubo, ta nobelovec verjetno ni prav dostikrat stopil vanjo. Videval jo je bolj od zunaj, saj je bila na poti do njegovega najljubšega bara, Bodeguita del Medio, kjer še dandanes strežejo njegov najljubši koktejl – mojito. Kubanci so zelo ponosni na pisatelja, ki je preživel najlepša leta svojega življenja na tem otoku, zato radi pokažejo vse kraje, kjer se je zadrževal. V starem delu Havane se nahajajo številni bari, med njimi je najbolj znan El Floridita, kamor je Hemingway zahajal na znameniti daquiri in La Bodeguita, kjer so mu stregli mojito. Omenjena koktejla sta med najbolj priljubljenimi na otoku, v vsakem pa je tudi beli rum.

SALSA BARVITIH LIMUZIN

Čas se je na Kubi pri avtomobilih ustavil leta 1959, ko se na Kubi začne komunizem, to je čas, ko Castro prekine z zahodom in se nasloni na Sovjetsko zvezo. In nato pridejo Trabanti, Bolhe in Lade ter podobni vzhodnonemški modeli avtomobilov.

Havana ima velik Trg revolucije, kjer je 142 metrov visok spomenik Jose Martiju, kubanskemu heroju in slovitemu pisatelju, to je hkrati največji spomenik pisatelju na svetu. A skoraj bolj kot za spomenik, se turisti zanimajo za starodobne pisane avtomobile.

Po podatkih sodeč po Kubi kroži kar 60.000 klasičnih ameriških limuzin, večina njih je v lasti prvega kupca ali njegovega potomca, ker kubanski zakoni omejujejo prodajo komurkoli. Avtomobili so stari in seveda potrebujejo obnovo, a nadomestnih delov ni, zato so se znašli po svoje. V avtomobile so vgradili, kar je pač bilo pri roki, dodali so polno kromiranih dodatkov, platišča in živahne barve. Chevrolet, Buick, Cadillac ali Dodge so limuzine, ki jih srečamo največkrat.

Sprehod skozi številne trge in ulice osrednjega dela Havane je zanimiv. Čuti se živahen mestni utrip, poln Kubank v tradicionalnih živahnih barvah oblačil in s cigarami v ustih.

Med prebivalci Havane je precej popularna štiri kilometre dolga pešpot ob Havana Bayu, ki se imenuje El Malecón. Na tej pešpoti se prebivalci sprehajajo sami s svojimi mislimi ali pa v družbi. Proti večeru je sprehajalcev več, saj uživajo, ko se sonce spušča z gradu Morro čez celoten zaliv. Vsem pa je skupna še ena stvar – uživajo v svežem morskem zraku in občasno nenavadno močnem vetru in valovih. Med sprehodom po El Malecónu, ki sega od stare do nove Havane, lahko vidite, kako okoliški prebivalci lovijo ribe za večerjo, otroke, ki se igrajo v valovih, zaljubljence in tudi prijateljice noči.

ERNEST HEMINGWAY

Hemingway je ljubil Kubo in Kubanci so ljubili Hemingwaya. Turisti obiskujejo ribiško vasico Cojimar, od koder se je podajal na ribolov in kjer je dobil navdih za svojo novelo Starec in morje, njegovo vilo Finca Vigia, hotel Ambos Mundos, sobo 511, kjer je nekaj časa živel in vse bare, kjer je popil na hektolitre koktejlov in pokadil na tisoče cigar. Njegov hedonistični življenjski slog je še razlog več za njegovo popularnost med Kubanci, ki so tudi sami veliki uživači.

Hišo v Cojimarju je zapustil kubanskemu ljudstvu, potem ko je bila hiša zapuščena in zaprta več let. Na Kubi je živel več kot dvajset let, v Havani je napisal roman Komu zvoni, v Cojimarju pa zgodbo Starec in morje, za katero je tudi dobil Nobelovo nagrado za literaturo. Sam je preživel številne dni na morju v družbi ribičev in občasno tudi gostov. Njegova barka El Pinar je na ogled na njegovem posestvu, kjer pa sameva bazen, v katerem so plavale hollywoodske zvezdnice, kot je Ava Gardner.

SANTIAGO DE CUBA

Na drugi strani Kube leži drugo največje mesto na otoku – Santiago de Cuba. Mesto je neposredni tekmec s Havano. No, vsaj kar se tiče umetnosti. Mesto imenujejo tudi zibelka revolucije, saj so se v 50. letih prejšnjega stoletja prav tu izkrcali Castrovi uporniki. Z enega od balkonov je na novo leto 1959 Castro razglasil zmago revolucije. Ker leži mesto na vzhodu države, ima več primesi karibske kulture, ki se odraža v arhitekturi, kuhinji in mešanju narodnosti. Tudi Santiago de Cuba je na seznamu svetovne dediščine, predvsem zaradi gradu San Pedro de la Roca, s katerega je čudovit pogled na zaliv. Znamenitost mesta je tradicionalni karneval, ki se dogaja v juliju in prinaša obilo glasbe in plesa.

KUBANKE, NAJBOLJŠE CIGARE NA SVETU

Znamenitost Kube so cigare. Tobak je prvi prinesel v Evropo Krištof Kolumb, z njim pa se je sam seznanil na Kubi, kjer je videl, kako domačini kadijo drobne zvitke suhega listja. Skozi stoletja je tobak dobil svoje občudovalce, seveda pa tudi svoje sovražnike. Res je, da so prve cigare, kot jih poznamo danes, naredili v Španiji v začetku 18. stoletja, narejene pa so bile iz tobakovih listov, ki so prispeli iz Kube. Kmalu zatem so prve tovarne cigar ustanovili na Kubi, saj so ugotovili, da suhi listi s potjo izgubijo aromo. Že več kot stoletje pomenijo kubanke vrhunec užitka pri kajenju, saj so najboljše narejene ročno, s tem pa obdržijo kvaliteto.

Kubanske cigare predstavljajo 80 odstotkov svetovnega trga, pri čemer so ZDA zaradi embarga na kubanske proizvode vse od leta 1962 izvzete. Okus tobaka je odvisen od podnebja - biti mora vlažno in toplo - ter od vrste tal. Najbolj znani nasadi na Kubi so v pokrajini Pinar del Rio. Najbolje prodajana blagovna znamka je še vedno Montecristo, med najdražje cigare na svetu sodi znamka Cohiba, ki je bila v šestdesetih letih ustanovljena na Kubi. Njihova škatla cigar stane več kot 700 evrov oziroma 33 evrov na cigaro. Slovijo po močnem okusu in sodijo med top tri najboljše cigare na svetu. Hkrati je bila to najljubša znamka cigar Fidela Castra.

TRINIDAD

Trinidad očara vse. Malo kolonialno mesto, kjer so živeli baroni sladkornih plantaž in je kot muzej na prostem. V preteklosti je veljal za središče trgovanja s sladkorjem in sužnji, danes pa so občudovanja vredne kolonialne hiše pastelnih barv, ki imajo velika vhodna vrata, v katera so vdelana manjša za lažje odpiranje. Okna so nad tlemi in brez stekel, tla po mestu pa tlakovana. Čudovit in na nek način srhljiv je ogled muzeja, ki ne prikazuje samo življenja kolonialistov, temveč tudi zgodbe sužnjev, ki so jih na ladjah prevažali iz Afrike.

CHE GUEVARA

Che je opevan v številnih pesmih, idealiziran v filmih, s svojimi sanjami o svetovni revoluciji in povrh še s postavnostjo, je postal obraz ljudskega upora, tudi na majicah. Che se je pridružil Kubancu Fidelu Castru, ki je vodil skupino, imenovano 26. julij, leta1956 se je 82 pripadnikov te skupine, med katerimi je bil tudi Che, na krovu ladje Granma iz Mehike odpravilo na Kubo. Po izkrcanju se je začelo triletno vojskovanje, ki se je končalo z zmago Fidela Castra nad Batisto v začetku leta 1959.

Čeprav je bil Che Guevara že znan kot komunist, pa je Castro trdil, in to še nekaj mesecev po prevzemu oblasti, da sam ni komunist in da skupina 26. julij ni komunistično gibanje. Che je postal svetovna revolucionarna ikona. Za gibanje so značilne brade, ki so jih nosili Castrovi gverilci, tudi Che, zaradi česar se jih je prijelo ime Barbudos, bradači.

Na koncu sta se Castro in Che razšla, le-ta je umrl nasilne smrti v Boliviji. Šele po njegovi smrti so na plan začela prihajati druga dejstva, ki ga niso več prikazovala kot idealističnega romantičnega revolucionarja.

GUANTANAMO

Na Kubi ostajajo zaprta le ena vrata, v Guantanamo, ameriško oporišče in koncentracijsko taborišče na skrajnem jugovzhodu otoka. Če se bo nekoč kateri izmed bodočih ameriških predsednikov odločil slednjega zapreti in Guantanamo Bay vrniti Kubi, ki jim ga je bila prisiljena dati v najem leta 1903, bi to pomenilo še eno lepih tropskih plaž in neobičajne zgodovine ter posledično povečan obisk turistov. Ogledi nekdanjega ameriškega oporišča in zapora za domnevne islamske skrajneže bi bili brez dvoma ena najbolj atraktivnih destinacij rajskih plaž. Danes žal še vedno ostaja kot simbol mučenja muslimanskih zapornikov.

ROJSTNI OTOK SALSE

Salsa je nastala kot rezultat različnih latino ritmov. Ime izvira iz španske besede, ki pomeni omaka. V začetku dvajsetega stoletja se je na Kubi pojavil ritem, imenovan »son«, ki je zaznamoval in vplival na skoraj vse ritme tistega časa. V času revolucije, ki jo je vodil Fidel Castro, se je veliko pevcev, skladateljev in glasbenikov odločilo ostati na Kubi, veliko pa jih je odšlo tudi v New York, kjer se je kubanska glasba prepletla s portoriško različico in ameriškim jazzom. Tradicionalnim karibskim inštrumentom so se pridružile trobente. Vpliv newyorške kulture je močno zaznamoval salso, kar se vidi še danes v značilnem stilu plesanja. Salsa je doživela pravi komercialni vzpon, ki se je v osemdesetih letih razširil po vsej Ameriki ter tudi drugod po svetu. Kubanska salsa ali kot ji pravijo na Kubi, Casino, je odraz zgodovine in načina življenja v njenem okolju.

RAJSKE PLAŽE

Varadero je najbolj poznano turistično naselje na Kubi. Po podatkih kar tretjina vseh tujih turistov biva v Varaderu, ki leži na ozkem polotoku ob obali Atlatskega oceana s plažo iz povsem bele mivke. Zaradi stalnega valovanja morja na plaži ni koral, zato je Varadero prva izbira popotnikov. Svoje dodajo še »all inclusive« hotelski resorti, v katerih so ves dan na voljo znameniti kubanski koktejli, npr. cuba libre, mojito, daiquiri …

A najlepša karibska plaža je brez dvoma Playa Giron. To je slovita plaža v Prašičjem zalivu, kjer je leta 1961 ameriški predsednik Kennedy med hladno vojno želel na kolena spraviti voditelja Fidela Castra, a namesto njega umoril 114 nedolžnih domačinov, med njimi tudi otroka. Na dnu morja je ogromno razbitin ameriških ladij. 

Avtorica: Katja Orehek Hati, vodja Šolske turistične agencije KULT316

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki