Alternativni nasveti za prehrano

Poleg številnih idealov, kako biti najboljši in najuspešnejši tako na službenem kot zasebnem področju, se daje vedno večji poudarek tudi na ideal telesne podobe. Spremljajo nas različne reklame in mediji, ki nam prikazujejo, kako bi morali izgledati, da bi se počutili lepo in srečno. Marsikdo se zaradi želje po dosegu lepotnega ideala podvrže strogim dietam in napornim treningom, a žal vsem ne uspe doseči idealnih mer, ki so se jih izmislili oglaševalci in jih seveda pospremili z retuširanimi modeli, ki so v resničnosti lahko precej oddaljeni od podobe, ki jo predstavljajo na plakatu.

Preden vržemo puško v koruzo rekoč, da nam ni namenjeno imeti idealne postave, rajši spremenimo miselnost in si zastavimo za cilj zdravo postavo. Ta ne temelji na nezdravih dietah, osnovanih na ogromnih količinah maščobe in proteinov ter na nečloveških treningih, po katerih si telo težko opomore od prevelikih obremenitev, še posebej, če je bil pred tem naš življenjski slog predvsem sedeč. Pri spremembi prehrane in zmanjšanju količine hrane moramo, poleg misli na izgubo kilogramov, upoštevati tudi naše notranje organe in njihovo povečano obremenitev, ko se soočajo s »topljenjem« odvečne maščobe in v njej prisotnih težkih kovin, pesticidov, toksinov ipd. Zato se ne čudite, če med hujšanjem dobite izpuščaje, akne in druge kožne tegobe, saj imajo jetra in endokrini sistem precej dela s čiščenjem nečistoč iz telesa.

V kolikor bi radi dosegli zdravo postavo, poskrbite tudi za zdrava jetra. Zakaj lahko nekateri pojedo kar hočejo in kolikor hočejo, pa se jim to ne pozna? Ne la zato, ker naj bi imeli dober in hiter metabolizem, ampak tudi zato, ker imajo zdrava jetra, ki še niso zapolnjena z vsemi odpadnimi snovmi iz hrane in okolja. In da bodo jetra ostala zdrava oziroma da jim pomagamo pri čiščenju, lahko zjutraj na tešče spijemo pol litra vode, v katero stisnemo pol limone in dodamo žlico medu. Tisti, ki sodite med pogumnejše in vas ni strah izzivov, pa si lahko pol ure po vodi z limono privoščite še pol litra sveže stisnjenega soka iz stebelne zelene. Surov zelenin sok namreč vsebuje precej kalcija in natrija v organski obliki ter koriti predvsem tistim, ki se jim nabira maščoba okrog trebuha. Le-ta je tudi najbolj nevarna za naše zdravje.

V kolikor vas zanima tako strokoven kot celostni pristop k prehranjevanju in bi si radi pridobili znanje s področja prehranskega svetovanja vas vabimo k vpisu na Višjo strokovno šolo Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, smer živilstvo in prehrana.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki