Poklic
Živilsko prehranski tehniki opravljajo zahtevnejša tehnično-operativna dela v živilski industriji.
Analizirajo in nadzorujejo kakovost živil od surovine do končnega izdelka.
V modulih PREHRANA in DIETETIKA, VARNA HRANA in ŽIVILSKA MIKROBIOLOGIJA Z BIOTEHNOLOGIJO spoznajo hranilne in energijske potrebe človeka ter zdrav način prehranjevanja. Spoznajo higienske pogoje, ki jih morajo upoštevati pri proizvodnji varnih živil. Spremljajo higieno od surovine do prodaje živila, kemijsko in fizikalno oporečnost živil ter nadzirajo higieno v obratu s pomočjo osnovnih analiz. Spoznajo vlogo mikroorganizmov v živilski industriji in osnovne mikrobiološke analize. Seznanijo se tudi s sodobnimi biotehnološkimi postopki v živilstvu in z uvajanjem ekološko čistih tehnologij.
V modulih OSNOVE ŽIVILSTVA IN TEHNIKE ANALIZIRANJA ŽIVIL spoznajo osnovne tehnološke postopke v živilstvu, spoznajo delovno okolje, načine skladiščenja in pakiranja živil ter načine preprečevanja nesreč in poškodb pri delu. Dijaki pridobijo spretnosti v izvajanju enostavnih senzoričnih, kemijskih in fizikalnih analizah.
Dijaki si v drugi polovici štiriletnega izobraževanja izberejo najmanj enega izmed izbirnih strokovnih modulov, s katerim nadgradijo osnovno znanje. Dijaki bodo lahko pridobili nacionalno poklicno kvalifikacijo z izbirnim modulom in sicer operater/operaterka proizvodnje živil živalskega ali rastlinskega izvora, kontrolor/kontrolorka v živilstvu, prehrambenik/prehrambenica in upravljalec/upravljalka strojev v živilstvu.
V vseh modulih se prepletajo znanja iz strokovne teorije, praktičnega pouka in laboratorijskih vaj, ki jih dijaki opravljajo v šolskih laboratorijih in v obliki strokovnih ogledov obratov v živilski industriji.
Vsako šolsko leto bo en teden praktičnega pouka potekal v živilski industriji, šola pa bo pripravila program praktičnega usposabljanja pri delodajalcu.
Dijaki pridobivajo znanje in spretnosti tudi z v odprti kurikulum vključenimi moduli, kot so: dodatne praktične veščine, poglobitev in širitev znanja strokovne teorije. Vsaj polovica ur bo namenjenih dodatnim strokovnim modulom.
Izobraževanje traja štiri leta. Program se zaključi s poklicno maturo. Po končanem izobraževanju se dijak lahko zaposli ali nadaljuje izobraževanje na višješolskih in visokošolskih študijih (tudi 1. stopnje po bolonjski prenovi) ter na nekaterih univerzitetnih študijih (tudi 1. stopnje po bolonjski prenovi) s petim predmetom mature (kemija, biologija, fizika …).
Vpisni pogoji
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
Nacionalne poklicne kvalifikacije:
Zaključek šolanja
Za dokončanje strokovnega izobraževanja in pridobitev spričevala mora dijak uspešno usvojiti znanje pri:
Poleg tega mora opraviti:
Poklicna matura obsega:
a) Obvezni del
b) Izbirni del
Poklicna matura omogoča živilsko prehranskim tehnikom zaposlitev ali nadaljevanje šolanja na višjih in visokih strokovnih šolah.
Cilji izobraževalnega programa
Dijaki: