Študenti BIC Ljubljana pri pripravi astronavtskega zajtrka

Slovenija kot edina v Evropi v Houston: Bodo Nasini astronavti v vesolju jedli zajtrk po receptu študentov BIC Ljubljana?

Ljubljana, 13. 3. 2024. Študenti z BIC Ljubljana, Višje strokovne šole so se kot edina evropska šola uvrstili med deseterico izbranih v finale mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge! Tekmovanje razpisuje ameriška vesoljska agencija NASA. Študenti BIC Ljubljana so za polfinalno tekmovanje pripravili ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem in se uvrstili v finale tekmovanja, ki bo 17. aprila 2024 potekalo v Johnson Space Centru v Houstonu, Texasu. Jed zmagovalne ekipe bodo vključili v prehrano astronavtov. 

Študenta živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, Anže Jarc in Mark Jeraj pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter študenta gostinstva in turizma Hana Wolf in Aljaž Ritmanič pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka so ekipa iz Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, Višje strokovne šole, ki je združila moči in na Nasino astronavtsko tekmovanje poslala ješprenj s suhimi hruškami orehi in dimljenim tofujem.

ZAJTRK SLANEGA OKUSA, KI VSEBUJE VSAJ ENO VRSTO ZELENJAVE

Tema letošnjega tekmovanja v organizaciji ameriške vesoljske agencije Nasa je bila priprava zajtrka slanega okusa, ki naj bi vseboval vsaj eno vrsto zelenjave

Katarina Smole, predavateljica na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli: »Od začetne ideje do končnega izračuna natančne sestave jedi je minilo dva meseca. Idejno smo se malo naslonili na tradicionalno slovensko enolončnico »ričet«. Z izborom surovin (razen tofuja) smo želeli predstaviti tudi slovensko kakovost živil (fižol sivček, suhi krhlji hruške viljamovke, slovenski orehi …). Nastal je ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Upamo, da ga ponese tudi v vesolje

VISOKE PREHRANSKE ZAHTEVE ZA PREHRANO ASTRONAVTOV JIH NISO ODVRNILE

Poleg teme so bile s strani organizatorja tekmovanja, ameriške vesoljske agencije NASA, dodane še prehranske zahteve, ki so jih tekmovalci, s sestavo jedi morali zagotoviti. Zaradi posebnega mikro gravitacijskega okolja v vesolju imajo astronavti namreč veliko prehranskih omejitev.

Katarina Smole, predavateljica na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli: »Poleg določenega energijskega vnosa, smo bili pozorni na vnos maščob, predvsem nasičenih maščobnih kislin, prehranskih vlaknin in soli. Vsaka prehranska zahteva je terjala izbiro prave surovine, česar smo se lotili z veliko natančnostjo. Izbira osnovnih surovin je bila izredno premišljena in osredotočena na oteženo prebavo astronavtov, močno zmanjšan vnos soli, oteženo okušanje in vonjanje jedi, ugodno tehnološko pripravo jedi za uživanje v mikro gravitacijskem okolju … Vodilo končnega recepta za jed je bilo enostavno, prehransko ugodno, kakovostno in okusno. Pripravili smo ješprenj z dimljenim tofujem, orehi in suhimi slivami

S strani organizatorja smo na BIC Ljubljana dobili navodila katerih živil ne smemo uporabiti v jedi, kot npr. surovega mesa, morskih sadežev, jajc, alkohola itd. Predlagali so tudi, da naj ne uporabimo kruha in krušnih izdelkov, ker jih je tehnološko težko pripraviti za uživanje v mikro gravitacijskem okolju.   

V HOUSTON SLOVENIJA KOT EDINA V EVROPI

Tekmovanje razpisuje ameriška vesoljska agencija NASA. Nanj so se lahko prijavile ekipe s celotnega sveta. Tekmovalci so se morali pri pripravi receptur in jedi držati natančnih zahtev NASE. Študentje BIC Ljubljana so v prvem krogu tekmovanja pripravili recepture in izračune hranilnih vrednosti za dve jedi, pirine bučne štruklje s puranom in ricotto ter ješprenj s suhimi hruškami orehi in dimljenim tofujem. Komisijo je prepričal ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Na polfinalno tekmovanje se je ekipa BIC Ljubljana v začetku letošnjega leta med 50 šolami uvrstila kot ena od štirih evropskih držav. V Houston na finalno tekmovanje, ki bo potekalo 17. aprila 2024 pa odhajajo kot edina evropska šola, preostale šole, ki so se uvrstile na tekmovanje prihajajo iz Amerike.

IZBRANE ŠOLE ZA TEKMOVANJE V FINALU
  1. Shakshuka Scramble – North East Technical  - Arkansas
  2. Sweet Potato with Maple Bacon Hash- Ulster BOCES- New York
  3. Hearty Breakfast Skillet – North Side HS- Texas
  4. Gyren Bap- RCTC-Michigan
  5. Barley and Tofu Porridge- Biotechnical Education Center- Ljubjana, Slovenia
  6. Garden Frittata with Rosemary Sauce – Hickory HS – Virginia
  7. Seafood Rice Balls- Kent State- Ohio
  8. Chickpea and Veggie Scramble- Milton Hershey HS- Pennsylvania
  9. Spicy Turkey Hash – PCTI- New Jersey
  10. Egg and Potato Muffins- Maxwell HS- Georgia
SODELOVANJE MED ŠTUDENTI PROGRAMA GOSTINSTVO IN TURIZEM TER ŽIVILSTVO IN PREHRANA

Pri pripravi astronavtskega zajtrka so imeli študenti večjo prednost predvsem zato, ker so združili moči  študentje in mentorja iz dveh študijskih programov na BIC Ljubljana, in sicer programa živilstvo in prehrana (Anže Jarc in Mark Jeraj, mentorica Katarina Smole) in programa gostinstvo in turizem (Hana Wolf in Aljaž Ritmanič, mentor Andrej Molk), kar je pomenilo, da so se priprave jedi lotili strokovnjaki s področja živilstva in kulinarike.

Katarina Smole, predavateljica na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli: »Tokrat se resnično preizkušamo v gostinsko - prehranskih veščinah in timskem duhu. Raziskovalni del prave sestave jedi je bil zelo zanimiv. Z računalnikom in prehranskim programom za preračunavanje hranilnih vrednosti smo dodajali osnovne sestavine v lonec. Če je bil izračun vsebnosti previsok, smo določeno količino odvzeli itd. Tudi za najboljše kuharske mojstre bi bil to vrhunski izziv…«

Več informacij:

Katarina Smole, BIC Ljubljana: katarina.smole@bic-lj.si / 041 855 737

Nina Meh Savić, BIC Ljubljana: nina.meh-savic@bic-lj.si / 040 355 682

 

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki