Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Vem da_ne_vemZ veseljem vas vabimo na 2. starševski sestanek v četrtek, 14. januarja 2016, ob 16.00, ki se bo začel z uvodnim predavanjem Vem da ne vem - finančne šole za odrasle. Predavala bo gospa Nataša Kozlevčar, predavanje pa bo potekalo v jedilnici BIC Ljubljana (v pritličju).

Da je finančna pismenost v Sloveniji na zelo nizki stopnji, tako med mladimi, kot med odraslimi, iz dneva v dan spoznava vse več ljudi. Krivca za to ni moč iskati v posameznikih, temveč v izobraževalnem sistemu, ki vse do danes ni dajal posebnega poudarka na finančno opismenjevanje.
Z udeležbo na delavnici boste:
- dobili vpogled v program krožka Finančnega opismenjevanja mladih, kar vam bo olajšalo odločitev za bodoči vpis vaših otrok,
- naredili en korak k dvigu stopnje vaše finančne pismenosti, ki je danes ključnega pomena pri popolni vključitvi v sodobno družbo ter
- dobili uporabne nasvete za izdelavo lastnega osebnega finančnega načrta in izbiro neodvisnega osebnega finančnega svetovalca,
- lažje razumeli vašo vlogo pri finančnem opismenjevanju vaših otrok.
Po predavanju ob 17.00 uri sledijo starševski sestanki in skupne govorilne ure. Razpored razredov in učilnic bo izobešen, v pomoč bodo tudi učitelji in ostali zaposleni.
Prijazno vabljeni! Vodstvo šole
Teme predavanja:
1. FINANČNA PISMENOST
- Tako kot nekoč ni bilo moč živeti brez pismenosti (sposobnosti branja in pisanja), danes ni mogoče brez FINANČNE PISMENOSTI.
2. OSEBNI FINANČNI NAČRT
- Kaj je to in zakaj ga potrebuje vsakdo?
- Glavne komponente osebnega finančnega načrta:
o Družinski finančni proračun: kako lahko v enem mesecu izdatke zmanjšate za 10% brez da bi se morali odrekati tistemu, kar vam prinaša zadovoljstvo?
o Osnovna socialna varnost družine: kako zaščititi delovno sposobnost, zdravje, življenje in premoženje?
o Varčevanja: koliko in kje varčevati za pokojnino, osamosvojitev otrok, nepremičnino ipd.?
o Financiranje večjih nakupov: zakaj ni dobro, če greste sami na banko?
3. OSEBNI FINANČNI SVETOVALCI
– Naši prijatelji ali prevaranti?
– Sploh potrebujem pomoč pri upravljanju z osebnimi financami?
– Kako najti in izbrati pravega osebnega finančnega svetovalca?