Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Skupnost dijakov

Ste vedeli, da na Živilski šoli govorimo vsaj 15 različnih jezikov?! To smo preverili ob evropskem dnevu jezikov, ko smo naše govorce posneli in predstavili v videu - uživajte ob gledanju jezikovne poslastice! Mi smo se med snemanjem zelo zabavali in se marsičesa naučili.

1128. 9. 2018 so se dijaki 2. pa, 2. pb in 3. nt odpeljali na slovensko obalo. 2. pa in 2. pb sta si ogledala sečoveljske soline in muzej solinarstva. Po solinah so se vozili z vlakcem na sončno energijo. 3. nt si je ogledal ribogojnico Fonda. 2. pa in 2. pb sta se z ladjico odpeljala na ogled podvodnega sveta. Zapeljali so se tudi na školjčišče. Obe skupini sta si ogledali znamenitosti Pirana.
Zapisala Rozalka Mohorič

92nt je tri dni oživljal zaspano dolino Žičke kartuzije. Dijaki so pripravili perma kulturni vrt ob šoli, uredili manjšo mlako in pripravili načrte naravnega igrišča. Očistili so pot in mesto bodoče učilnice na prostem. Spoznavali so probleme svetlobnega onesnaževanja, merili abiotske parametre v vodnih telesih in spoznavali različne rastline in različne habitatne tipe. Pri organizaciji tabora so nas v vseh pogledih podprli Vrtec Slovenske konjice, OŠ Pod goro, ter prof. Ana Vovk Korže.

10Dijaki razredov 1. ta in 3. ž smo se 27. in 28. 9. 2018 odpravili na dvodnevno ekskurzijo v Prekmurje. Najprej smo se ustavili v oljarni Kócbek, v kateri pridobivajo priznano bučno olje. Gospod nam je natančno predstavil celotno predelavo in lahko smo degustirali njihove proizvode. Nato smo se odpeljali v Gornjo Radgono, kjer smo si ogledali celotno proizvodnjo radgonskih penin in na koncu še vinsko klet, v kateri smo lahko pokušali penine. Za konec delovnega dne je sledil obisk rastlinjaka Lušt, v katerem gojijo različne sorte paradižnikov . Lušt je eden najbolj znanih in okusnih paradižnikov v Sloveniji. Po ogledu smo se z avtobusom odpeljali v hostel, se namestili v sobe, nato pa je sledila večerja. Pripravili so nam tradicionalno jed bograč, za sladico pa prleško gibanico. Po večerji smo se odpravili v postelje.

Preberite več: Ekskurzija v Prekmurje

6Dijaki programa živilsko-prehranski tehnik 4. ž in 2. ta so se 24. in 25. 9. 2018 udeležili dvodnevne strokovne ekskurzije v Italijo. Mladi so spoznali tradicionalne izdelke ACETO BALZAMICO-MODENA, PARMIGIANO REGGIANO - PARMEZAN, PRŠUT PARMA in spremljali njihovo tradicionalno zaščiteno proizvodnjo. Spoznali so kulturo srednjeveških mest Mantove, Modene in Parme, v katerih se prepletajo slogi gotike, realizma in baroka, to so biseri v industrijsko razviti severni Italiji. Italijansko gastronomijo smo okušali oba dneva: pizze, panine, fokačo (focaccia) in zaključili s tipičnimi večerjami: testeninami z mletim mesom (pasta carbonara) , testeninami s paradižnikovo omako (pasta pomodoro), zrezkom v gobovi omaki (bistecca con funghi) in jabolčno pito (crostata).
Polni vtisov in pregreti od sonca smo se v poznih večernih urah vrnili v hladno Ljubljano.
Zapisala: Mateja Brglez