Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Mliinarstvo in pekarstvoV sredo, 6. maja 2015 je v Portorožu potekal že 12. slovenski simpozij pekarstva, mlinarstva in slaščičarstva »Mlinarstvo in pekarstvo«, kjer je bila glavna tema Manj odpadkov v pekarstvu. V začetku zborovanja so predstavniki ministrstva za kmetijstvo in okolje predstavili prednostne naloge Ministrstva na področju živilskega sektorja. S strani novoizvoljenega predsednika Urada RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin nam je bilo predstavljeno njihovo delo v letu 2014. Veliko smo slišali tudi o poslovanju slovenskega pekarstva (mag. Jane Ramuš, GZS).

Ena najbolj poučnih in energičnih predavanj je imel dr. Dušan Klinar, ki nam je predstavil Zero Waste. Sledilo je predavanje o naravnem kislem testu (Puratos), o vodni aktivnost v povezavi z rokom uporabe pekovskih surovin in izdelkov (Labena d.o.o.), o encimih in standardizaciji moke (Brenntag), o ravnanju z odpadki v sistemu Žito (Žito d.d.), koliko kruha zavržemo in zakaj (Mlinotest d.d.), o odpadni embalaži v mlinarstvu in pekarstvu (Biotehniška fakulteta) in o prihrankih ob uporabi Gostolove opreme (Gostol – Gopan d.o.o.). Po zaključku vseh predavanj je sledilo žrebanje nagrad med vsemi prisotnimi udeleženci, ki so vztrajali do konca simpozija.

Simpozij so v času odmorov spremljale različne degustacije renomiranih partnerjev in promocije drugih ponudnikov dodatkov, sestavin, opreme in drugih, ki lajšajo tehnologom njihovo vsakdanje delo.

Na srečanju se je predstavljala tudi Živilska šola s svojimi slaščičarskimi in pekarskimi eksponati ter promocijskim gradivom.

Za razstavne eksponate se najlepše zahvaljujemo Cilki Per, Slavi Hodak in Mišu Kolarju.

Zapisala: Petra Mole