Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

53Prvi dan smo si v kraju Oglej ogledali ostanke rimskega foruma in pred kratkim obnovljene talne mozaike v baziliki iz 4. stoletja. Oglej spada med najpomembnejša arheološka najdišča v Italiji, saj je bil zaradi trgovskih poti četrto najpomembnejše mesto rimskega imperija. Nato smo se odpeljali v živalski vrt parka Puenta Verde, ki se lahko pohvali s 45 letno tradicijo, na ogled pa je 1000 živali. Prenočili smo v turističnem mestu Lignano. Ime mesta Lignano izhaja iz besede lupignanum, ki pomeni kraj, kjer živijo volkov’. V starorimskem obdobju je skozi Lignano tekala cesta Via Annia, ki je povezovala Concordio z Aquileio.

Na prvih risbah iz let med 1400 in 1500 je bil polotok videti kot vrsta dolgih peščenih sipin. V srednjem veku je prešel pod patriarhat Aquileie in pozneje pripadel goriški grofiji. Leta 1542 ga je zaščitil patriarh Grimani, leto pozneje pa so Benečani uničili trdnjavo. Lignano je leta 1935 dobil dodatno ime Sabbiadoro zaradi oglaševalskih namenov, ker ima predel z 8 km dolgo plažo, na kateri je mehka in fina zlata mivka. Plaža se s ploskim dnom blago spušča v mirno morje.

Plaža je podobna tistim, ki jih običajno vidite v ameriških filmih: kilometri mivke, ogromno ljudi, v vodi hodite pol ure, preden končno dosežete globino, da zaplavate. V glavnem je to prostor, kjer mladina igra odbojko, otroci gradijo gradove iz mivke, matere jih pazijo, očetje se zabavajo …

Drugi dan smo se odpeljali v Čedad, središče beneških Slovencev, ki se nahaja tik ob naši meji in ima bogato zgodovino vse do železne dobe. Sprehodili smo se po ozkih ulicah starega mestnega jedra, ogledali smo si Piazzo del Duomo na kateri je kip Julija Cezarja in cerkev v gotskem stilu, znameniti je tudi Hudičev most pod kateri teče smaragdna reka Nadiža. Nato smo se odpeljali v Čedam, kjer smo si ogledali pekarno Vogrič, kjer že 70 let izdelujejo Gubano znano furlansko sladico.