Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

BZDV četrtek, 15. 6. 2017, smo se učitelji in predavatelji Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana udeležili že 29. Bitenčevih živilskih dnevov z naslovom Aditivi v živilih - Prednosti in tveganja. Strokovno izobraževanje na temo aditivov je potekalo že na 16. Bitenčevih živilskih dnevih, ker pa je s strani potrošnikov še vedno prisotno vsesplošno odklanjanje živil z dodanimi aditivi, se je Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete odločil za ponovno ovrednotenje uporabe aditivov v živilih.

Dogodek je potekal v treh sekcijah: v prvi sekciji so bila predavanja o splošnem pregledu aditivov po funkcijskih razredih, biotehnološkem pridobivanju aditivov, določanju ocene tveganj in področju zakonodaje. V drugi sekciji so bili predstavljeni trendi uporabe aditivov v živilski industriji (pekarski, mesnopredelovalni, mlečni...) in programa F4F in SRIP Hrana, ki bosta imela ključno vlogo pri razvoju živilske industrije v Sloveniji. V tretji sekciji so predavatelji predstavili vpliv aditivov na zdravje. Dogodek se je zaključil z izzivom za živilsko stroko, kako preprečiti širjenje nepreverjenih informacij in objektivno obveščati javnost preko medijev, strokovne javnosti, industrije, potrošniških organizacij in zdravstva.