Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Skupnost dijakov

621Dne 20.4. je potekalo tekmovanje Konzorcija Biotehniških šol v Naklem na temo Mleko na stičišču med tradicijo in sodobnimi trendi. Dva dijaka Živilske šole - Katja in Bojan iz razreda 3.Ž sta se tekmovanja udeležila v kategoriji Znanje.
Tekmovalci so se v prvem krogu v te kategorije pomerili v senzoriki, in sicer v prepoznavanju različnih vrst mleka, jogurtov in sira. Katja in Bojan sta se z odličnimi rezultati uvrstila v drugi krog, kjer sta si z veliko znanja v močni konkurenci priborila srebrno in zlato priznanje!

Preberite več: Tekmovanje Konzorcija Biotehniških šol na temo Mleko

61Dijaki razredov 3. s, 3. sp in 3. sm so se 20. 4. 2017 udeležili strokovne ekskurzije v Gradz. Iz Ljubljane smo se odpeljali v jutranjih urah. Vozili smo se proti Rigersburgu, kje smo si ogledali tovarno čokolade in čokoladnih izdelkov Zotter. Po kratki predstavitvi smo si ogledali film, nato pa, z avdio vodičem v slovenskem jeziku odšli na degustacijo čokolade in čokoladnih sestavin. Ogledali smo si zunanjosti mogočnega gradu Riegersburg in se nato odpeljali do Gradca. Ogledali smo si mesto Gradz; čudovite baročne fasade različnih zgradb, gotska stolnica, operna hiša, mestna hiša... Povzpeli smo se na grajski hrib, do urnega stolpa in zvonika. Imeli smo tudi prosti čas in si ogledovali lepote mesta katero je bilo 2003 Evropska prestolnica kulture.

58V četrtek, 13. 4. 2017, smo dijaki 2. nt in učiteljici Alenka Sedlar Špehar ter Jerneja Seibert sodelovali v naravovarstveni akciji na Ljubljanskem barju. Območje je zavarovano, v njem pa se spopadajo s problemom invazivnih tujerodnih vrst rastlin, ki izpodrivajo slovensko avtohtono vegetacijo. Naravovarstveniki smo pomagali pri odstranjevanju zlate rozge, ki je ena od invazivk, ki se razraščajo na Ljubljanskem barju.

Preberite več: Naravovarstvena akcija v krajinskem parku Ljubljansko barje

pomanj Desktop33V Hiši kulinarike v Novem mestu je bilo v sredo 19. 4. 2017 že 14. ocenjevanje salam, katerega smo se udeležili tudi predstavniki Živilske šole. V ocenjevanje je bilo poslanih 56 različnih salam, med katerimi so bili tudi vzorci naših dijakov: Mateja Čebina in Mihe Marinčka iz 2. sm ter Luka Benedičiča in Domna Lipovca iz 3. sm. Udeleženci ocenjevanja smo imeli možnost vodenega ocenjevanja enajstih vzorcev po petnajst točkovni lestvici. Glavni kriteriji ocenjevanja so bili videz, vonj, prerez in okus.

Preberite več: 14. novomeška salamijada

57Dijaki razredov 1. ž in 2. ž so se 14. 4. 2017 udeležili strokovne ekskurzije v Salzburg. Pot po Avstriji je vodila proti Halleinu, kjer je bil najprej ogled solnega rudnika, v katerem so sol pridobivali že pred več kot 7000 leti. Obiskovalci so se oblekli v zaščitne rudarske obleke, nato pa se z rudarskim vozom zapeljali globoko pod površje. Del poti je bil opravljen tudi peš po rudniških rovih, nato je po lesenih toboganih sledil spust do podzemnega slanega jezera.

Preberite več: Strokovna ekskurzija v Salzburg (rudnik soli in ogled mesta)