Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

2018 11 29 09.21.11Dijaki  programa pek iz 3. sp so se pri praktičnem pouku predmeta zahtevni pekovski izdelki naučili izdelati poprtnik – slovenski praznični božični kruh. Najprej so spoznali recepturo in bogat simbolni pomen tega kruha. Z velikim veseljem in navdušenjem so napravili vsak svoj izdelek in ga izvirno okrasili z različnimi pletenicami, ptički, srčki.  Končni izdelki so bili prijetnega videza in so pritegnili poglede sošolcev. Dijakom je bil takšen način poučevanja všeč, nekatere izmed njih je spodbudil tudi k izdelavi poprtnika doma za svojo družino. Tako se v sodobnem času prenaša znanje in dediščino v domače okolje.

Izobraževanje so izvajali Milka Debeljak, gospodinja, Metka Starič iz Zavoda Parnas ter učitelja BIC Ljubljana Mojca Smerajec in Mišo Kolar v sklopu projekta »Uživam tradicijo«, program sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Hrvaška.

IMG 2079 1Poprtnik

1 kg bele pšenične moke

0,5 l mleka

40 g kvasa

15 g soli

30 g sladkorja

10 g vaniljevega sladkorja

IMG 20913 jajca (1 celo jajce in 2 rumenjaka)

2 cl ruma

naribana limonina lupina

100 g masla

Še nekaj slikovnih utrinkov.