Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

20180615 153821Na letošnjem nacionalnem tekmovanju Ecotrophelia Slovenija 2018, ki ga je že 10. leto zapored organizirala Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, sta, barve BIC Ljubljana, VSŠ zastopali dve ekipi.

Ekipa Vitalni korenjak, v zasedbi Matej Kolmanič in Jan Debelić, pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole je razvila kruh z visoko vsebnostjo beljakovin. Za osnovno surovino sva izbrala polnozrnato pirino moko z dodatkom kislega testa, vsebnost prehranskih vlaknin pa povišala z dodatkom pšeničnih otrobov. Vitalni korenjak se kot polnovredno živilo ponaša z visoko vsebnostjo večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-3 in omega-9, kar sva dosegla z dodatkom lanenih semen in oljčnega olja. Izdelek poleg vsega odlikuje tudi inovativna embalaža, ki omogoča transformiranje v prenosno »TO GO« škatlico, za pakiranje enega sendviča.

Živilo je primerno za športnike, rekreativce in ostale z dinamičnim tempom življenja, saj že z vnosom enote samega kruha pokrijemo prehranske potrebe po vseh hranilnih snoveh, dodatek beljakovin belega graha pa doprinaša še dodaten vir esencialnih aminokislin za regeneracijo po športnih aktivnostih.

Ekipa Vitalni korenjak je na omenjenem tekmovanju osvojila POSEBNO PRIZNANJE ZA NAJBOLJ INOVATIVNO EMBALAŽO LETA 2018.

 

Za uspeh na tekmovanju, z izdelkom Vitalni korenjak, se prav posebej zahvaljujeva Mišu Kolarju (vodja pekarne BIC Ljubljana), za svetovanje pri razvoju tehnološkega postopka, Martinu Žnidaršiču (UL, Filozofska fakulteta) za lektoriranje raziskovalnega dosjeja in Anji Tičar (UL, Ekonomska Fakulteta) za svetovanje pri razvoju ekonomskega modela poslovanja.

Ekipa Emonska pogača, v zasedbi Veronika Japelj (BIC Ljubljana VSŠ) in Tina Svete (UL, Ekonomska fakulteta), pod mentorstvom predavateljice Mojce Smerajec, sta v smislu ekoinovativnosti dopolnili že priznan pekovski izdelek Emonska pogača. Gre za kruh narejen po vzoru Rimljanov, s pridihom Slovenije. Narejen je iz pšenične polbele in ržene moke ter dodatkom kislega testa. Dodano je oljčno olje, kisla smetana, grozdje, jabolka, fige, cvetlični med ter sončnična semena. Emonska pogača ne vsebuje dodanega sladkorja in umetnih aditivov. Vsebuje veliko prehranskih vlaknin in nizko vsebnost soli. Letošnjo inovacijo pa predstavlja domiselna trajnostna embalaža, ki jo sestavljata platnena vrečka in ročno izdelana glinena posoda. Obe vrsti materiala; lan in glino, so poznali in uporabljali že Rimljani. Glinena posoda lahko služi za shranjevanje ali pa kot okras, lanena vrečka pa lahko predstavlja okrasni prt, ali pa vrečko za shranjevanje. Izdelek je primeren kot spominek za turiste, kot poslovno darilo ali protokolarno darilo mesta Ljubljane.

Za nami je posebno in nepozabno doživetje. Sodelovanje na letošnji Ecotropheliji je bil za nas velik izziv, hkrati pa smo želeli povečati prepoznavnost obeh kakovostnih izdelkov. Veseli smo, da smo bili del projekta, za katerega je bilo potrebna veliko truda, vendar se je splačalo.

Vsi udeleženci tekmovanja smo prejeli Darilni bon za skupinski obisk Mednarodnega foruma o hrani in prehrani, ki bo potekal novembra 2018 v Milanu, pod okrijem Barilla Center For Food and Nutrition.

Nekaj utrinkov si oglejte v galeriji.

Zapisal Matej Kolmanič, študent VSŠ