Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

TekmovanjeeV petek, 15. 4. 2016, je potekalo 18. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom DEDIŠČINA ZAJTRKOV NA SLOVENSKEM. Tekmovanje je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju z GRMom Novo mesto – centrom biotehnike in turizma. Z raziskovalnima nalogama sta se ga udeležili tudi dve naši ekipi in dosegli imeniten uspeh – srebrno in bronasto priznanje.

Tekmovanje je potekalo v prostorih Hiše kulinarike v središču Novega mesta. Za kakovostno izvedbo tekmovanja je skrbela štiričlanska strokovna komisija: dr. Stojan Kostanjevec, dr. Mateja Habinc, mag. Marlena Skvarča in asistentka Martina Erjavšek. Priprava pa se je začela že mesece prej. Za tekmovanje je bilo potrebno pripraviti obsežno raziskovalno nalogo, power point predstavitev, plakat in dekoracijo mize. Študentka Ana Božič je v raziskovalni nalogi »Tradicionalni gorenjski zajtrki« na tekmovanju predstavljala raziskavo o tradicionalnih gorenjskih zajtrkih. Za to se je odločila, ker izhaja iz gorenjskih krajev in ji je tovrstni način prehranjevanja blizu. Raziskala je stare načine prehrane in njihov pomen nekdaj in poskušala odkriti kako je s to tradicijo danes. Naloga zajema pogled v preteklost in povezavo z načinom življenja in dela v Gorenjski pokrajini. Za podporo je imela odlični mentorici: Tino Birk in Matejo Hriberšek Binter.

Drugo skupino pa sva predstavljali študentki Tina Koželj in Petra Godeša pod mentorskim nadzorom Mojce Smerajec. V raziskovalni nalogi »Slovenski zajtrk po vzoru naših prednikov z okusi sodobnosti« sva raziskali navade in recepte, ki so jih uporabljali za zajtrk nekoč in danes. Z rezultati vprašalnika sva ugotovili navade in jedi starejših in mlajših družinskih članov. Izbrali sva najbolj zanimive recepte najinih staršev in starih staršev. Tem receptom sva dodali sodobni pridih in jih prilagodili današnjim navadam, potrebam in okusom. Najini novi izdelki so inovativni, tradicionalni in kakovostni ter hitri za pripravo, ker sva iz ugotovili, da si večina mladih sama pripravlja zajtrk; a si zanj po navadi ne vzame dovolj časa. Naredili sva hitre ajdove žgance, novodobno medlo in različne žemljice z svinjsko mastjo, rožmarinom, kamilicami in smrekovimi vršički.

Na tekmovanju nam je vsem uspelo odlično predstaviti raziskovalni nalogi in dekoracijo miz. Ana Božič je osvojila bronasto priznanje, Tina Koželj in Petra Godeša pa srebrno priznanje. Nagrajenci smo za nagrado dobili priročne knjige o vrtnarjenju. Tekmovanje se mi zdi izvrstna priložnost za pridobivanje novih idej in znanj, predvsem pa priložnost za razvoj karierne poti in izkušenj. Utrinke si ogljete v galeriji.

Avtorica: Tina Koželj, študentka Živilstva in prehrane