Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Dosežki

0811 1 2018 11V četrtek, 8. 11. 2018, sta študenta Emin Tiganj in Gašper Rjavec prejela priznanji Državnega sveta RS za sodelovanje na letošnjem tekmovanju EuroSkills 2018 in odlične rezultate, ki sta jih na tekmovanju dosegla. Tekmovala sta namreč v kategoriji strežba (Emin) in kategoriji Kuharstvo (Gašper) ter oba prejela medalji za odličnost, Emin pa tudi medaljo Best of Nation. Prav tako sta bili priznanji Državnega sveta RS podeljeni njunima mentorjema Boštjanu Humskemu in Neli Selan. Čestitamo. 

Vir slike: Državni svet RS

GTZ2018Na 65. GTZ Slovenije, ki je od 8. do 9. 10. 2018 potekal v Portorožu, sta Eva Bogdan in Luka Strajn postala najboljša v svojih kategorijah barista (Eva) in mešanju pijač (Luka), saj sta oba posegla po prvem mestu in prejela zlati medalji, Polona Vesel je prav tako prejela zlato priznanje v kategoriji barista. Mentor vsem je bil Boštjan Humski. V tekmovanju hotelska recepcija sta Neža Murn in Sara Pirc prejeli srebrni priznanji. Tekmovali sta kot edini študentki med profesionalci. Mentorica je bila mag. Vesna Loborec. V kategoriji Magic box pa so Stela Špoljar, Marko Bojc in Sara Štirn prejeli tri bronaste medalje, Gašper Rjavec pa zlato priznanje in dve srebrni medalji. Mentorici sta bili Marjeta Cevc in Neli Selan. Vsem tekmovalcem in mentorjem za odlične rezultate čestitamo! Utrinki v galeriji.

EuroskillsEmin Tiganj in Gašper Rijavec sta pod mentorstvom Boštjana Humskega ter Neli Selan dosegla odlične rezultate na tekmovanju Euroskills 2018 v Budimpešti (od 24. do 28. 9. 2018)  – evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih oz. olimpijada poklicev. Pri pripravah obeh študentov sta sodelovali še Aida Kadič (Hit Alpinea) in Alma Rekić. Gašper Rjavec je prejel medaljo za odličnost in 12. mesto v kategoriji kuharstvo, Emin Tiganj pa v strežbi medaljo za odličnost, 5. mesto ter tudi medaljo »Best of nation«, saj je zbral med vsemi slovenskimi tekmovalci največ točk. Medaljo za odličnost prejmejo tekmovalci, ki dosežejo 700 točk in več. Obema tekmovalcema in mentorjema, somentoricama čestitamo. Utrinki v galeriji.

20180615 153821Na letošnjem nacionalnem tekmovanju Ecotrophelia Slovenija 2018, ki ga je že 10. leto zapored organizirala Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, sta, barve BIC Ljubljana, VSŠ zastopali dve ekipi.

Ekipa Vitalni korenjak, v zasedbi Matej Kolmanič in Jan Debelić, pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole je razvila kruh z visoko vsebnostjo beljakovin. Za osnovno surovino sva izbrala polnozrnato pirino moko z dodatkom kislega testa, vsebnost prehranskih vlaknin pa povišala z dodatkom pšeničnih otrobov. Vitalni korenjak se kot polnovredno živilo ponaša z visoko vsebnostjo večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-3 in omega-9, kar sva dosegla z dodatkom lanenih semen in oljčnega olja. Izdelek poleg vsega odlikuje tudi inovativna embalaža, ki omogoča transformiranje v prenosno »TO GO« škatlico, za pakiranje enega sendviča.

Živilo je primerno za športnike, rekreativce in ostale z dinamičnim tempom življenja, saj že z vnosom enote samega kruha pokrijemo prehranske potrebe po vseh hranilnih snoveh, dodatek beljakovin belega graha pa doprinaša še dodaten vir esencialnih aminokislin za regeneracijo po športnih aktivnostih.

Ekipa Vitalni korenjak je na omenjenem tekmovanju osvojila POSEBNO PRIZNANJE ZA NAJBOLJ INOVATIVNO EMBALAŽO LETA 2018.

Preberite več: Uspeh študentov Živilstva in prehrane na nacionalnem tekmovanju...

DSC 0061Dne 7. 6. 2018 sva se študenta Živilstva in prehrane Matej Kolmanič in Jan Debelič, pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole, udeležila nacionalnega tekmovanja v ekoinovativnosti v živilstvu Ecotrophelia Slovenia 2018, ki ga že 10. leto organizira Gospodarska zbornice Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetji. Barve Višje strokovne šole sva zastopala z inovativnim živilom, kruhom z visoko vsebnostjo beljakovin Vitalni korenjak. Kot beljakovinski dodatek sva uporabila izolat beljakovin belega graha, ki se ponašajo z visoko biološko vrednostjo, primerljivo živalskim virom beljakovin. Poleg tega se živilo ponaša tudi z dodatkom lanenega semena in oljčnega olja, kar ga oplemeniti z visoko vsebnostjo nenasičenih omega-3 in omega-9 maščobnih kislin. Dodatek pšeničnih otrobov pa doda visoko vsebnost prehranskih vlaknin. Ker sva pri mesitvi uporabila težke surovine, sva za rahljanje poleg kvasa uporabila tudi droži (kislo testo). Ocenjevalno komisijo je posebno navdušila tudi inovativna embalaža, ki omogoča transformacijo v škatlico "TO GO" za pakiranje enega sendviča. Nekaj fotografij v galeriji.

Zapisal Matej Kolmanič, študent ŽP