Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Dosežki

20180615 153821Na letošnjem nacionalnem tekmovanju Ecotrophelia Slovenija 2018, ki ga je že 10. leto zapored organizirala Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, sta, barve BIC Ljubljana, VSŠ zastopali dve ekipi.

Ekipa Vitalni korenjak, v zasedbi Matej Kolmanič in Jan Debelić, pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole je razvila kruh z visoko vsebnostjo beljakovin. Za osnovno surovino sva izbrala polnozrnato pirino moko z dodatkom kislega testa, vsebnost prehranskih vlaknin pa povišala z dodatkom pšeničnih otrobov. Vitalni korenjak se kot polnovredno živilo ponaša z visoko vsebnostjo večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-3 in omega-9, kar sva dosegla z dodatkom lanenih semen in oljčnega olja. Izdelek poleg vsega odlikuje tudi inovativna embalaža, ki omogoča transformiranje v prenosno »TO GO« škatlico, za pakiranje enega sendviča.

Živilo je primerno za športnike, rekreativce in ostale z dinamičnim tempom življenja, saj že z vnosom enote samega kruha pokrijemo prehranske potrebe po vseh hranilnih snoveh, dodatek beljakovin belega graha pa doprinaša še dodaten vir esencialnih aminokislin za regeneracijo po športnih aktivnostih.

Ekipa Vitalni korenjak je na omenjenem tekmovanju osvojila POSEBNO PRIZNANJE ZA NAJBOLJ INOVATIVNO EMBALAŽO LETA 2018.

Preberite več: Uspeh študentov Živilstva in prehrane na nacionalnem tekmovanju...

DSC 0061Dne 7. 6. 2018 sva se študenta Živilstva in prehrane Matej Kolmanič in Jan Debelič, pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole, udeležila nacionalnega tekmovanja v ekoinovativnosti v živilstvu Ecotrophelia Slovenia 2018, ki ga že 10. leto organizira Gospodarska zbornice Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetji. Barve Višje strokovne šole sva zastopala z inovativnim živilom, kruhom z visoko vsebnostjo beljakovin Vitalni korenjak. Kot beljakovinski dodatek sva uporabila izolat beljakovin belega graha, ki se ponašajo z visoko biološko vrednostjo, primerljivo živalskim virom beljakovin. Poleg tega se živilo ponaša tudi z dodatkom lanenega semena in oljčnega olja, kar ga oplemeniti z visoko vsebnostjo nenasičenih omega-3 in omega-9 maščobnih kislin. Dodatek pšeničnih otrobov pa doda visoko vsebnost prehranskih vlaknin. Ker sva pri mesitvi uporabila težke surovine, sva za rahljanje poleg kvasa uporabila tudi droži (kislo testo). Ocenjevalno komisijo je posebno navdušila tudi inovativna embalaža, ki omogoča transformacijo v škatlico "TO GO" za pakiranje enega sendviča. Nekaj fotografij v galeriji.

Zapisal Matej Kolmanič, študent ŽP

DSC 0160Od 10. 4. do 12. 4. je potekalo že 13. tekmovanje G&T Cup Bled, katerega sta se udeležila tudi naša študenta Luka Strajn in Marko Bizjak. Tekmovalec Luka Strajn je zapisal takole: "Letošnje G&T tekmovanje v barmanstvu je potekalo nekoliko drugače. Glavni del je potekal v dvajsetem nadstropju Ljubljanskega hotela Intercontinental, kjer so poleg sonca goste še bolj pogreli koktelji. Sošolec Marko Bizjak je tekmovanje začel kot prvi, potrdilo za njegov uspešen nastop pa so bile televizijske kamere, ki so ga takoj po nastopu zasule z vprašanji. Predstavil se je v kategoriji EDM s pesmijo Sexy Chick in z vodko kot obvezno sestavino goste resnično popeljal na morje. 

Preberite več: 13. G&T Cup Competition Bled

V aprilski številki revije Kmetovalec, bo predstavljena tudi naša šolska mikropivovarna. Predstavitveni del si že sedaj lahko ogledate tukaj.

AEHT BELGIJAV času od 13. do 17. novembra 2017 je v kraju Oostende v Belgiji potekala letna konferenca AEHT, v okviru katere vsako leto potekajo tekmovanja dijakov in študentov evropskih gostinskih in turističnih šol v številnih kategorijah. BIC Ljubljana so letos zastopali trije študentje višje strokovne šole, program gostinstvo in turizem. Spremljala sta jih mentorja Marjeta Cevc in Boštjan Humski. V pripravi sladice je nastopila Kristina Turk, Andrii Obets je tekmoval v pripravi mešanih pijač, Tine Žbogar pa je svoje znanje in veščine pokazal na področju restavracijske strežbe. Tine Žbogar je za svoj nastop prejel zlato medaljo, za kar mu iskreno čestitamo. Prav tako iskreno čestitamo tudi Kristini Turk in Andriiju Obetsu, saj sta svojo nalogo odlično opravila. Nekaj utrinkov v galeriji.

Ponovno smo ponosni in se veselimo dosežkov ter znanja naših študentov!