Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Strokovne ekskurzije

KrasPrvi dan novega študijskega leta smo za študente prvega letnika v programu živilstvo in prehrana pripravili enodnevno strokovno ekskurzijo na slovenski Kras. Takšen uvod v novo študijsko leto oziroma v začetek študija na BIC Ljubljana smo zastavili z namenom medsebojnega spoznavanja in uvodnega spoznavanja s stroko. Najprej smo si v Tatrah nad Kozino podrobno ogledali ekološki način kmetovanja -sadjarstva in živinoreje- z usmeritvijo v ekološko pridelavo mleka in predelavo v sire. Z bogato degustacijo smo lahko prepoznali kakovost sirov in različnega sadja z ekološko oznako. Naslednji postanek je bil v »čebelnjaku« nad Sežano, kjer nam je gospod Ivan Atelšek, predsednik Čebelarskega društva Sežana, pripravil predavanje o čebelah in medu. Z novim znanjem o slovenskih vrstah medu in ohranjanju tradicije čebelarstva na Krasu, smo se še degustacijsko posladkali z medom in počasi odpeljali proti Ljubljani.

Pripravila Katarina Smole

DolenjskaŠtudenti 1. letnika GT, program gostinstvo in turizem, smo prvi študijski dan preživeli na strokovni ekskurziji – obiskali smo Dolenjsko, ki jo zaznamuje njegova prestolnica Novo Mesto, po kateri smo se sprehodili in jo občudovali iz Rudolfovega splava. Na gradu Struga nas je po starih kranjskih navadah dočakala Eleonora Sobjeska in nam razkazala grad. V nadaljevanju smo obiskali hišo s tradicijo »Matjaževo domačijo«. Strokovna ekskurzija je bila tudi v znamenju dobre hrane in vinskega posebneža CVIČKA. Utrinke iz ekskurzije lahko pogledate v galeriji.

Expo2015Ogled svetovne razstave 23. 6. 2015 je bil čudovit. Najprej so nas gostoljubno in prijazno sprejeli v slovenskem paviljonu predstavniki javne agencije SPIRIT Slovenija. Popeljali so nas skozi tematske sklope: mineralne in termalne vode, soline, ajda, čebele, Alpe in Triglav, Postojnska jama, projekt Lenarčič. Sami biseri Slovenije. Naša ekipa petih dijakov in študentov ter dveh mentoric je bila ponosna, da smo Slovenci. Ogledali smo si še razstavne paviljone drugih držav. Vsaka je opozorila na svoje korenine, na tradicijo, na svoje dosežke in inovativno povezanost z naravnim okoljem.

Preberite več: Nagrajenci majskega tekmovanja Ajda in kulinarika na EXPO 2015...

Expo2015 2gtV ponedeljek, 11. maja, v zgodnjih urah, smo se študentje 2. GT polni pričakovanj odpravili proti italijanski meji. Nekaj najboljšega za kulinarične gurmane je bil jutranji postanek v pokrajini Emilia -Romagna, kjer proizvajajo parmezan Parmigiano Reggiano, z zaščiteno označbo porekla. Več kot 800 let ga izdelujejo na istem področju, na tradicionalen način, z enakimi postopki in tremi sestavinami: mlekom, vodo in sirilom. Parmezan Parmigiano Reggiano je popolnoma brez aditivov in konzervansov, poleg tega pa je v primerjavi z ostalimi siri izjemno bogat s kalcijem, fosforjem in vitaminom A. Mmmm, degustacija nas ni pustila hladne, zanimivo pa si je bilo ogledati tudi proizvodnjo, od mleka do parmezana v kolutu.

Preberite več: Strokovna ekskurzija 2. GT v Milano na EXPO 2015

Primorska

Na Primorsko smo se podali,
da novosti slovenskega turizma bi spoznali,
po Škocjanskih jamah smo se sprehodili,
da smo UNESCO kulturno dediščino začutili.
Kobjeglava pršutarna je lakoto potešila,
saj postrežba v Maestoso restavraciji nas je razjezila.
V Portorožu smo se namestili in uredili,
malo zaplesali in na pomol pribežali,
da jutranji pozdrav soncu smo izkazali.
Fonda poslovne ideje je podala,
ribogojnico nam razkazala.
Z letališča skoraj bi odleteli,
če dovolj velik avion bi imeli.
Potem po ovinkih do Rodice se odpeljali,
žlahtne kapljice okušali in prepoznali. 

Zato na BIC-u smo mi vsi,
polni zagona in radosti ...

Preberite več: Ekskurzija Primorska 1. GT