Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Ekskurzija GorikoVsi polni pričakovanj smo se kot skupina študentov predmeta Dopolnilne turistične dejavnosti pri profesor Lei Kužnik, odpravili na ekskurzijo na Goričko.

Pot nas je popeljala čez Štajersko in nismo uspeli brez postanka in zajtrka na počivališču Tepanje, od tam naprej pa se je začel bolj uradni in strokovni del z ogledi. Prvi postanek je bil Babičev mlin na Muri v Veržeju. Sprejem je bil sicer precej hladen, posledično tudi zelo kratek. Imeli smo tudi možnost nakupa moke, a povpraševanja ni bilo veliko.

Avtobus nas je odpeljal proti severnemu delu Prekmurja in ustavili smo se na gradu Grad, kjer so nas kljub prezgodnjem prihodu zelo prijazno sprejeli. Ogled je trajal uro in pol, a je grad zelo obširen in je čas prehitro minil. Vodička nam je predstavila zgodovino gradu, pokazala grajske prostore; od poročne do viteške dvorane. V spodnjem delu gradu pa so predstavljene različne stare obrti: kovaštvo, zeliščarstvo, lončarstvo, kolarstvo, žganjekuha in tkalstvo. V kleti pa imajo tudi lastno vinsko klet, poznani pa so tudi po energijskem sevanju na grajskem dvorišču.

Prijazni gostinci v gostilni Gaberšek v Kuzmi so nas kljub spremembam ure sprejeli dobro pripravljeni. Hrana je bila zelo tradicionalna in okusna. Imeli smo namreč možnost okusiti dobro gobovo juho z ajdovo zlevanko, gorički krožnik (svinjski kotlet z omako iz paradižnika in paprike ter pečeno slanino, ajdova kaša z gobami, prekmurski dödoli), solato z bučnimi semeni in popečenim črnim kruhom, za posladek pa ogromen kos še tople sveže pečene prekmurske gibanice. Med samim kosilom pa seveda ni manjkal kozarec domačega vina.

S polnimi želodčki smo se že napotili domov, a nikakor ni šlo brez postanka za malico. Le ta je bila nepričakovana pri degustaciji bučnega olja v Oljarni Šaruga. Popolnoma smo bili presenečeni nad postrežbo in sprejemom, ki sta nas pričakala. Postregli so nas namreč z domačim vinom, domačo slivovko, bučnimi semeni, jabolki, domačim kruhom s katerim smo pomakali v bučno olje. Degustaciji je sledil še ogled postopka dela in seveda nakup domačih izdelkov. Več kot očitno smo bili vsi navdušeni nad njimi, saj smo jih kar veliko pokupili.

Še vedno polni energije smo veseljačili na avtobusu vso pot do doma. Vsak s svojimi vtisi, občutki in spomini. :)

Oglejte si naše fotografije.

Organizatorke ekskurzije:
Katja Uršič
Nuša Rudolf
Petra Tallarini
Mateja Krenos
Maruša Miklavčič