Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Avstrija_ekskurzijaV ponedeljek , 28. marca 2011, smo se s študenti 1. letnika rednega študija v programu živilstvo in prehrana v okviru seminarskih vaj pri predmetu Tehnološki procesi z varstvom pri delu, embalaža in logistika, tako kot že v prejšnjih letih, ponovno odpravili v Avstrijo. Strokovni ogled smo pričeli z ogledom pražarne Hornig v v Grazu, kjer nas je prijazno sprejel sam lastnik – g. Johannes Hornig. Čeprav kava Hornig v Sloveniji mogoče ni tako prisotna in prepoznavna na tržišču in med potrošniki, pa to še ne pomeni, da ni prepoznavna zlasti v Avstriji in Nemčiji.

Naslednje leto bo pražarna praznovala že svojo 100 obletnico. Prepoznavnost blagovni znamki Hornig dajejo trije sultani, ki se pojavljajo na embalaži različnih barv. Le-te kupcem omogočajo razlikovanje med različnimi okusi. Pod strokovnim vodstvom g. Horniga smo si lahko ogledali celotno proizvodnjo, v kateri nam je bilo dovoljeno celo fotografiranje. Na koncu ogleda se nam je pridružila tudi žena – ga. Edith Hornig, solastnica pražarne, in nam povedala nekaj več o poslovanju pražarne ter o tržnih deležih, ki jih dosegajo ter tudi nekaj več o proizvodnji čajev, ki jih prav tako tržijo pod isto blagovno znamko. Za prijetni konec smo imeli še degustacijo kave ali čaja, v njihovi trgovini pa smo lahko posegli tudi po različnih izdelkih. Seveda brez fotografiranja na koncu tudi ni šlo.

 

Ekskurzijo smo nadaljevali s potjo v središče Graza, ki je bil leta 2003 evropska prestolnica kulture. Krajšemu vodenemu ogledu glavnih znamenitosti je sledilo nekaj prostega časa, nato pa smo pot nadaljevali do Bergla in proizvodnje ekoloških čokolad znamke Zotter. Ogled proizvodnje je ponavadi več kot zanimiv, saj sprehod po stekleni galeriji omogoča dober vpogled v vse stopnje proizvodnje čokolade, od čiščenja kakavovih zrn do končnega proizvoda. Da bi se lahko obiskovalci kar najbolje poučili o vseh skrivnostih nastanka čokolade so poskrbeli z »audio-guidom«, ki ga dobi vsak obiskovalec, v zadnjih letih je na voljo tudi v slovenskem jeziku. Biti v proizvodnji čokolade in ničesar ne poskusiti bi bilo smešno. Tega se zaveda tudi vodstvo in tako imajo obiskovalci možnost neomejenega poskušanja na vseh stopnjah pridelave: od surovega kakava do čokolad različnih okusov.

Prijetno napolnjeni s čokolado in hormoni sreče, nekateri pa tudi z nakupljenimi izdelki, smo se v pozno popoldanskih urah odpravili nazaj proti Ljubljani.