Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

DSC 0357Študentje drugega letnika smo po več mesečnem nestrpnem čakanju končno dočakali datum 16. 4. 2019, ki je naznanjal začetek naše tri dnevne strokovne ekskurzije. Imeli smo to čast, da smo bili prva generacija, ki je na strokovno ekskurzijo odšla v Hrvaško Istro. Malo pred 7 uro zjutraj smo se vsi skupaj dobili na Ižanski cesti, kjer nas je že čakal avtobus. Še preden smo se odpravili pa velja omeniti, da sta za vse nas z odlično kavo in rogljički poskrbela študenta Tine in Marko. Naša prva postaja so bile Buje in sicer Restavracija Zigante. Kjer so nas toplo sprejeli ter za nas pripravili degustacijo domačih fužov s tartufi, fritul, kruha in oljčnega olja. Okus pa nam je samo še izboljšal kozarec domače Malvazije. Po tem, ko smo si nabrali moči smo si ogledali kako poteka lov na tartufe z licenciranim nabiralcem ter njegovimi psi. Sledila je vožnja v Limski fjord, kjer smo videli vzgajališče ostrig. Poslušali smo zanimivo in izčrpno razlago gospoda, ki je v tem poslu s srcem in dušo ne glede na to za kako zahtevno delo gre. Tukaj smo imeli tudi degustacijo ostrig s spremljavo vina.

Sledila je vožnja do hotela Belvedere 4* v Vrsarju, nastanitev, večerja, druženje in kasneje nočni počitek. Vsi naspani in spočiti smo se v nov dan zbudili z nasmehom na obrazu. Pojedli okusen zajtrk in se odpravili do oljčnika v bližini Vrsarja. Ogledali smo si nasad oljk in izvedeli, da nekatere oljke dosegajo zavidljive starosti po 200 in tudi več let. Poizkusili smo tri vrste oljčnega olja. Pot smo nadaljevali do Višnjana, kjer smo obiskali vinsko klet peKorilnico. Za kratek čas smo se vrnili v hotel, kjer smo se vsi uredili, kot se to spodobi za vrhunec ekskurzije in obisk Konobe Morgan, ki je uvrščena v Michelinov vodič restavracij na Hrvaškem za leto 2017. Meni je baziral na kulinariki, ki jo črpajo iz bližnje okolice in je temeljil na domačih sestavinah (Istrski pršut, plečka v kruhu, siri, fuži s pečenim petelinom, boškarin s polento, solata in desert). Za to, da bo doživetje še toliko večje sta poskrbela natakarja, ki sta nas stregla z veseljem in s strastjo predstavljala jedi ter vina in nas popeljala v čaroben svet kuharstva in strežbe. Sledila je vožnja do hotela, druženje in kasneje nočitev. Zadnji dan smo začeli z zajtrkom nato pa je sledil ogled mestnega jedra Vrsarja, trgov, katedrale, razgledne točke Cassanova, izvedeli pa smo tudi od kod izvira ime mesta. Končna točka strokovne ekskurzije pa je bil obisk vinske kleti Kozlović v Momjanu. Imeli smo voden ogled ogromne vinske kleti, ki se je končal z degustacijo treh izvrstnih vin, ki jih je spremljal narezek. Sledila je pot domov v ta dan sončno Ljubljano. 

Ob tej priložnosti pa bi se še enkrat v imenu vseh študentov rad zahvalil turističnemu vodniku, vozniku avtobusa, organizatorici ekskurzije Katji Orehek Hati in pa profesoricama Gordani Vulić in Marjeti Cevc ter profesorju Boštjanu Humskemu, ker so prispevali velik kos h končnemu mozaiku in omogočili da je bila eksurzija še bolj zanimiva, poučna, zabavna predvsem pa nepozabna izkušnja, ki nam bo zavedno ostala v spominu. Zato smo prepričani, da bo destinacija ekskurzij nadaljnjih generaciji ostala enaka. Nekaj utrinkov si oglejte v galeriji.

Anžej Vučemilović, študent 2. GT