Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

20180411 110409V torek, 10. 4. 2018, ob 4:45 uri smo se zbrali pred šolo vsi študentje 2. letnika višje strokovne šole programa živilstva in prehrane, ki smo bili namenjeni na ekskurzijo v Srbijo. Odšli smo točno ob 5 uri zjutraj. Čas vožnje proti Beogradu smo si popestrili z glasbo, ki je že bila lokalnega izbora. Okoli 14. ure smo prispeli v Beograd, kjer smo na avtobus sprejeli vodiča, ki nam je razkazal okolico in kratko razložil zgodovino Srbije in predhodne Jugoslavije. Po avtobusnem ogledu mesta smo si ogledali Hišo Cvetja, Titov grob, pisarno, zgodovinske slike precedovanja, njegove uniforme,... Po ogledu muzeja smo se odpeljali v hotel Slavija, kjer smo imeli prvo nočitev. Ko smo odložili kovčke smo se odpravili peš še na ogled centra mesta.

Za začetek smo se povzpeli na beograjsko trdnjavo, ki stoji ob sotočju Donave in Save, ter si ogledali razstavo vojaškega muzeja. Počasi smo se premikali v strogi center mesta, kjer je bilo ogromno ljudi, kavarn, restavracij, trgovin, stojnic, muzikantov,… Tudi mi smo se ustavili v eni izmed restavracij in povečerjali najbolj slavne »čevapčiče s kajmakom v lepinji«. V poznih večernih urah smo študentje v hotelu še malo zažurirali. Naslednji dan smo se po odličnem zajtrku, odpravili v majhno mesto Indžije, kjer smo imeli strokoven ogled pekarne oziroma tovarne, kjer delajo vlečeno testo za pecivo, burek, baklavo, pito,... Pri tehnološkem pregledu proizvodnje, smo bili nekoliko začudeni nad pomanjkljivostmi HACCP sistema. Sledil je ogled industrijskega mlina, največjega v Srbiji. Začudeni, da je še vedno njihov osnovni produkt bela moka, smo si ogledali tehnološko dovršen postopek mletja pšenice. V mesno – predelovalnem obratu so tistega dne že zaključevali s proizvodnjo. Zato smo si ogledali sodobno tehnološko opremljen obrat in hitro podegustirali njihove mesne izdelke. Po vseh ogledih smo si privoščili pozno kosilo na Salašu, nekaj kilometrov iz Novega Sada. Pričakovanja o hitrem kosilu, so se potegnila v odlično pogostitev ob zvokih domače glasbe. Pripravili so jedi (pretežno mesne), ki so bile tradicionalno značilne za okolico. Skozi celotno obedovanje so nas spremljali muzikanti, ki so igrali in peli na tradicionalna glasbila. Po tej odlični pogostitvi smo odšli v hotel v Novi Sad, kjer smo imeli prosti večer. Nastanjeni smo bili popolnoma v centru v hotelu Vojvodina. Nekateri, predvsem študenti, smo zadnji večer ekskurzije preživeli v ritmih srbske glasbe. Naslednji dan, po zgodnjem zajtrku, smo nadaljevali s strokovnim ogledom hladilnice oziroma distribucijskega centra za sadje in zelenjavo. Ob zelo dobri razlagi smo strokovno izvedeli vse - zakaj je potrebna kontrolirana atmosfera za zorenje sadja in zelenjave in kako poteka dozorevanje sadja (predvsem banan). Od tam smo se odpeljali na strokovni ogled tovarne pijač Nektar, kjer smo si ogledali tehnološki postopek predelave in polnjenja brezalkoholnih pijač. To je bil zadnji strokovni ogled in odpravili smo se proti Ljubljani. Peljali smo se tudi skozi Hrvaško mesto Vukovar, kjer smo še videli sledi vojne med Hrvaško in Srbijo. V zelo poznih urah smo veseli prispeli v Ljubljano. Nekaj utrinkov v galeriji.

Študentje 2ŽP