Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Italija 2016Dne, 4. 4. 2016, smo se s študenti drugega letnika gostinstva in turizma odpravili na strokovno ekskurzijo v Italijo. Pot nas je vodila mimo Postojne in Vrtojbe do Italije, kjer smo imeli prvi postanek v Cormonsu pri edinem Slovencu Jošku Sirku, ki ima Michelinovo zvezdico. Prvo presenečenje na naši poti je bil topel in prisrčen sprejem gospodarjev La Subide in prijetno ter predvsem poučno spoznavanje njihove ponudbe, ki temelji na avtentičnosti ter inovativnosti. Po končanem ogledu so nas gostitelji pogostili še s kozarcem penine, tradicionalnim koruznim kruhom ter pršutom in drugimi odličnimi dobrotami. Polni pozitivnih vtisov smo se odpravili naprej.

Pot smo nadaljevali mimo Benetk proti Modeni, kjer smo obiskali proizvodnjo balzamičnega kisa Del Duca. Ali ste vedeli, da je potrebno za 200 ml tradicionalnega balzamičnega kisa 100 kg grozdja in kar 25 let staranja? Po odlični predstavitvi proizvodnje smo se dodobra založili z njihovimi produkti in se odpravili do centra Parme, kjer smo si vzeli čas za večerjo in sledila je namestitev v mladinskem hotelu.

Po skromnem pa vendarle namestitvi primerno še vedno zadovoljivem zajtrku, smo se odpravili do privatne mlekarne Agricola Giasanti, kjer pridelujejo tradicionalen Parmigiano Reggiano. Ogledali smo si vse ključne faze proizvodnje. Ali ste vedeli, da iz 1000 litrov mleka dobijo 90 kg sira? Po končanem ogledu je sledila še degustacija 12 mesecev, 24 mesecev in 30 mesecev staranega Parmigiano Reggiano in nakup dobrot za domov. Nato nas je pot vodila proti drugemu največjemu in v mnogočem najmočnejšemu mestu Italije-Milanu, kjer smo si ogledali del mestnih znamenitosti. Zvečer smo se z velikim veseljem odzvali povabilu pivovarne Poretti, ki nas je sprejela v svojem čudovitem lokalu 7 Luppoli v mestu. Naš gostitelj g. Giovanni nas je s svojo ekipo gostoljubno sprejel in nas razvajal kot kralje. V sodobno opremljeni pivnici smo imeli čast uživati v odlični kulinariki ob spremljavi vrhunskih piv. Kar 10 piv je bilo točenih. Posebnost pivovarne Poretti je zagotovo v tem, da želijo trgu ponuditi nekaj več in to jim tudi zagotovo uspeva. Njihova konkurenčnost se kaže zagotovo v povezovanju piva s kulinariko. Posebnost je tudi minimalna količina CO2 v pivu in edinstven proizvod peneče se pivo s katerim se bodo predstavili tudi na Vinitaly. Po večurnem druženju in uživanju smo se odpravili proti B&B hotelu, kjer je sledilo prenočevanje.

Po obilnem zajtrku smo se odpravili na pot proti mestu Valganna, na ogled pivovarne Poretti. Naš gostitelj g. Giovanni s svojo ekipo se je ponovno izkazal in nam omogočil neprecenljivo izkušnjo in enkratno doživetje, tako ob predstavitvi filozofije podjetja, ki temelji na harmoniji piva in kulinarike, predstavitvi proizvodnje in vrhunski kulinariki ob spremljavi odličnih piv. Ne boste verjeli, vendar je vsako kulinarično mojstrovino spremljalo točno določeno pivo, ki je v ustih ustvarilo nepozabno harmonijo okusov. Polni nepozabnih vtisov in navdušenja nad gostoljubnostjo naših gostiteljev smo se odpravili na pot proti BIC Ljubljana, kamor smo prišli v zgodnjih jutranjih urah.

Ob tej priložnosti bi se želeli zahvaliti agenciji Kompas Celje d.d. za odlično vodenje strokovne ekskurzije, La Subidi za gostoljubnost in predstavitev svoje ponudbe ter pogostitev in velika zahvala gre g. Giovanniu in pivovarni Poretti za povabilo in nepozabna razvajanja v njihovi družbi. Oglejte si utrinke v galeriji.

Marjeta Cevc in Boštjan Humski