Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

KolnOd 13. do 15. 10. 2015 smo se študenti 2. letnika programa Živilstvo in prehrana in predavateljice udeležili strokovne ekskurzije v Nemčiji. V Kölnu smo si ogledali vodilni mednarodni sejem hrane in pijače Anuga. Predstavljeni so bili kakovostni in inovativni živilski izdelki s poudarkom na varnosti in raznolikosti. Poleg znamenite katedrale smo si v prestolnici Porenja ogledali tudi muzej čokolade. Na poti do sejma smo obiskali najstarejšo pivovarno Weihenstephan v Freisingu.

Prvi dan po vožnji mimo Salzburga in Münchna smo imeli v Fraisingu voden ogled najstarejše pivovarne Weihenstephan. Podrobno so nam pokazali in razložili tehnološki postopek izdelave njihovega piva. Sledila je vodena degustacija treh različnih vrst piva. Pivovarna dobro sodeluje z univerzo v mestu. Že v sklopu pivovarne so bili vzorčni vrtovi, ki so značilni za mesto. Tu so bili doma lastniki škofjeloškega gradu – Freisinški škofje.

Naslednji dan je bil v znamenju ogleda sejma Anuga v Kölnu. Sejmišče se nahaja nasproti znamenite katedrale na drugem bregu reke Ren. V enajstih razstavnih halah smo si ogledali predstavitve pomembnih prehrambnih podjetij. Poskušali smo njihove izdelke. Občudovali smo domišljijo pri novih kombinacijah sestavin živil in zamislih, kako jih primerno zapakirati in učinkovito predstaviti potrošnikom. Poudarjena je bila varnost živil, ekološko pridelana hrana, živila z zmanjšanim igličnim odtisom in pravična trgovina. Pridobili smo tudi več dodatnih informacij pri posameznih razstavljavcih. Občutili smo, da je tudi Slovenija del svetovnega globalnega trga. Prepoznavni bomo le s kakovostjo in inovativnostjo živilskih izdelkov.

Zadnji dan smo se iz Düsseldorfa (kjer smo prenočevali) še zadnjič odpeljali do Kölna. Pogledali smo center mesta s katedralo, ki je simbol nemške gotike. V mestu smo obiskali muzej čokolade. Zanimivo in slikovito so nam predstavili izdelavo čokolade - kako je bilo včasih in kako danes. Med povratkom domov smo se ustavili še v Nürnbergu - znamenitem mestu – si ga kratko ogledali in poskusili njihovo značilnost medenjake.

Med ekskurzijo smo pridobili veliko koristnih informacij in še več novih idej za naše nadaljnje delo. Družili smo se in krepili prijateljske vezi.

Zanimivosti z ekskurzije si lahko ogledate v galeriji.

Zapisala: Mojca Smerajec