Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

photo7

V nedeljo, 13. 4., smo se študentje 1. letnika programa Gostinstvo in turizem že v jutranjih urah odpravili novim dogodivščinam naproti. Če smo bolj natančni, nas je čakala dvodnevna ekskurzija na Primorsko, na kateri smo morali biti drug drugemu turistični vodnik, hkrati pa smo se morali tudi prepustiti užitkom vloge turista, saj smo tudi sami spoznavali in odkrivali povsem nove stvari. Najprej nas je pot popeljala do Škocjanskih jam. V treh kilometrih, ki smo jih prehodili, smo lahko občudovali zares magičen svet podzemnih sotesk in dvoran. Po tem, so nas že pričakovali v Pršutarni Kobjeglava, kjer so nas postregli z njihovim pršutom in z odličnim vinom Teran, kasneje pa smo si ogledali še prostore, kjer ta vrhunski pršut »nastaja«.

 

Da smo kot pravi turisti vključili vse pomembne stvari na krasu, preprosto nismo mogli mimo slovenskega ponosa in to je seveda Lipica. Tiho in pozorno smo si ogledali predstavo lipicancev, potem pa nas je zabavna in polna informacij vodnica popeljala še skozi zgodovino kobilarne v njihovem muzeju Lipikum.

Po ogledu Lipice, smo že nestrpno pričakovali našo zadnjo postajo prvega dne, to pa je bil Hotel Slovenija - LifeClass Hotels & Spa v Portorožu. Vendar se tukaj naš precej naporen urnik še ni končal. Hitro smo odložili stvari v svojih sobah in se takoj odpravili na plažo, kjer smo po ritmih naše šolske himne zaplesali in tudi posneli flash mob. Ob tem smo se neizmerno zabavali, saj so se nam ob precej lahki koreografiji sčasoma pridružili tudi mimoidoči. Po večerji, ki je sledila, smo spoznavali svet iger na srečo v igralnem salonu Casino Riviera.

Malce utrujeni in neprespani, a še vedno z veliki ušesi smo zjutraj po zajtrku poslušali nekaj o produktih in poslanstvu LifeClass hotelov in v čem se pravzaprav ti hoteli razlikujejo od drugih na slovenski obali.

V dopoldanskih urah pa nas je čakala še ena zanimiva izkušnja v Ribogojnici Fonda. Na barki smo odpluli do »doma« piranskega brancina. Tam nas je ena izmed ustanoviteljev te ribogojnice Irena Fonda naučila izredno zanimive stvari, med drugim tudi kako prepoznati, da je riba resnično sveža. Prav tako smo se naučili odpiranja školjk kot so ostrige in porcelanke. Naučila pa nas je tudi kako ravnati z jastogom oziroma kako ga postreči. Vse te stvari smo tudi poskusili, manjkal pa ni niti svež na tanko narezan piranski brancin z malce njihovega okusnega olivnega olja in solnim cvetom iz Piranskih solin.

Sledil je še ogled Pirana in kosilo tik ob obali. Na poti domov pa smo se ustavili še v vinoteki Vinakoper. Tam smo se naučili nekaj o zgodovini te vinoteke, okušali smo tudi vino sorte Malvazija ter se sprehodili med njihovimi sodi. Naša ekskurzija se je počasi bližala h koncu. Iz Kopra smo se utrujeni, a polni novih izkušenj in znanj odpravili nazaj proti Ljubljani.