Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

thumb Milano 2014Študenti 2. letnika gostinstva in turizma (modula F&B in Projekti v gostinstvu) so se od 13. do 15. 2. 2014 udeležili strokovne ekskurzije po Italiji ter obiskali proizvodnjo balzamičnega kisa v "Acetaia Medici" (Montecchio – Reggio Emilia), proizvodnjo parmezana v "Caseificio Baganzolino" ter obiskali partnersko šolo ALMA (La Scuola Internazionale di Cucina Italiana), kjer so jim domačini pripravili demonstracijsko delavnico na temo "Sveže italijanske testenine, harmonija hrane in vina". Obiskali so tudi samooskrbno kmetijo z vrhunsko restavracijo "Antica Corte Pallavicina" v Polesine Parmense, ki se ponaša z eno Michelinovo zvezdico, v kateri so se prepustili vrhunskim kulinaričnim užitkom in tudi degustaciji znamenitega culatella.

V Milanu so obiskali turistično borzo BIT - največjo mednarodno turistično-poslovno borza v Italiji (Borsa Internazionale del Turismo), ki jo že tradicionalno gosti milansko sejmišče. Na 86.000 m2 razstavnih prostorov se je letos predstavilo preko 2.100 turističnih ponudnikov iz več kot 100 držav, in sicer v 6 paviljonih s tremi tematskimi sklopi: Italija, Svet ter drugi turistični ponudniki (organizatorji potovanj, turistične agencije, hotelske verige, prevozniki...).
Na poti proti domu so se ustavili še v Veroni (mestu zaljubljenih) ter začutili valentinovo vzdušje.

Pa še nekaj besed o velikem dogodku, na katerega se v Milanu intenzivno pripravljajo: SVETOVNA RAZSTAVA EXPO od 1. maja do 31. oktobra 2015

Malokdo med nami ni še nikoli slišal za Eifflov stolp v Parizu, manj pa je takih, ki vedo, da je bil kot simbol industrijske dobe postavljen v času takratne svetovne razstave EXPO v Parizu leta 1889. Prvotni namen danes veličastnega jeklenega simbola vseh svetovnih razstav EXPO in prestolnice Pariza je bil postavljen začasno, zgolj za namen svetovne razstave, in še danes ni jasno, zakaj ga niso porušili takoj po koncu le-te.

Razstava EXPO v Milanu bo potekala 6 mesecev (1. maj do 31. oktober 2015) na 1 milijon m2 velikem razstavnem prostoru. Osrednji namen svetovne razstave je obravnava določene teme, ki je v svetovnem merilu aktualna v času, ko le-ta poteka. K sodelovanju so povabljene vse države sveta, ki s pomočjo določene teme izobražujejo javnost, predstavljajo načine, kako doseči potrebe civilizacije, predstavljajo napredek na enem ali več področjih človekovega udejstvovanja in javnost seznanjajo s smernicami za prihodnost.

Gre za veličasten dogodek, ki poteka vsakih 5 let in ga na generalni ravni vodi Generalna skupščina BIE (Mednarodni urad za razstave v Parizu). To je svetovna razstava, katere razsežnosti ne gre primerjati niti z malo večjo ali malo drugačno razstavo.

Osrednja tema razstave EXPO Milano 2015 je hrana, slogan pa "Feeding the Planet, Energy for Life" oz. "Hrana za planet, energija za življenje". Osrednjo temo spremljajo podteme, kot so: trajnost, zeleno, ekoinovacije, ekologija, zdrav življenjski slog.

138 držav udeleženk svetovne razstave EXPO Milano 2015, ki hkrati predstavlja 86 % celotne svetovne populacije, ponuja odlično priložnost za mednarodno promocijo in utrditev ugleda Republike Slovenije v svetu in Italiji kot gostiteljici tokratne svetovne razstave. Krepitev medsosedskih in meddržavnih odnosov posledično pomeni krepitev gospodarskih, kulturnih in drugih odnosov.

V skladu z nosilno temo je udeležba Slovenije tudi priložnost za predstavitev slovenske hrane v povezavi s slovenskim turizmom in širše gledano tudi vseh dejavnosti, ki vključujejo omenjene podteme. Rdeča nit predstavitve Slovenije na EXPO 2015 bo zelena, aktivna, zdrava Slovenija. Tokratna svetovna razstava EXPO je za Slovenijo pomembnejša kot kdaj koli doslej, saj se še nikoli ni tako približala Sloveniji kot tokrat v Milanu.

Predstavitev Slovenije bo potekala v okviru samostojnega paviljona. Koordinacijo izvedbe slovenske udeležbe na razstavi bo vodila javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z ministrstvi.

(povzeto po: , »EXPO MILANO 2015- IZJEMNA PRILOŽNOST ZA SLOVENSKO GOSPODARSTVO«, Revija TURIZEM, številka 113, www. slovenia.info/turizem)

EXPO MILANO