Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Strokovne ekskurzije

20190521 133745Namen borze je sklepanje naročil za dostavo lokalno pridelanih živil še posebej konkretnih dogovorov za načrtovano pridelavo in predelavo v letošnjem letu. Želja je povezati vsaj 100 ponudnikov in kupcev lokalnih živil iz Osrednjeslovenske regije od kmetov in pridelovalcev oziroma predelovalcev živil, predstavnikov vrtcev, šol in drugih javnih zavodov ter gostincev in hotelirjev. Pred kratkim je potekala že 3. borza lokalnih živil v podjetniškem inkubatorju ABC HUB v BTC City-ju. Borza je potekala v obliki kratkih sestankov. Namen katerih je vzpostaviti čim več stikov in izmenjati informacije o ponudbi in povpraševanju. Na borzi je bil predstavljen tudi Kulinarični koledar. Vsak mesec se ponudnikom gostinstva pošlje 3 recepte, ki vključujejo sezonsko in lokalno sadje ter zelenjavo. Vedno več ponudnikov gostinstva v Ljubljani ponuja Ljubljanski zajtrk, ki je neposredni produkt Zelenih nabavnih verig. Predvidoma bo poleti na voljo tudi novo doživetje, in sicer ogled ljubljanske tržnice z zajtrkom. Ima pa borza tudi pomemben doprinos k trajnostnemu razvoju Ljubljane.

DSC 0357Študentje drugega letnika smo po več mesečnem nestrpnem čakanju končno dočakali datum 16. 4. 2019, ki je naznanjal začetek naše tri dnevne strokovne ekskurzije. Imeli smo to čast, da smo bili prva generacija, ki je na strokovno ekskurzijo odšla v Hrvaško Istro. Malo pred 7 uro zjutraj smo se vsi skupaj dobili na Ižanski cesti, kjer nas je že čakal avtobus. Še preden smo se odpravili pa velja omeniti, da sta za vse nas z odlično kavo in rogljički poskrbela študenta Tine in Marko. Naša prva postaja so bile Buje in sicer Restavracija Zigante. Kjer so nas toplo sprejeli ter za nas pripravili degustacijo domačih fužov s tartufi, fritul, kruha in oljčnega olja. Okus pa nam je samo še izboljšal kozarec domače Malvazije. Po tem, ko smo si nabrali moči smo si ogledali kako poteka lov na tartufe z licenciranim nabiralcem ter njegovimi psi. Sledila je vožnja v Limski fjord, kjer smo videli vzgajališče ostrig. Poslušali smo zanimivo in izčrpno razlago gospoda, ki je v tem poslu s srcem in dušo ne glede na to za kako zahtevno delo gre. Tukaj smo imeli tudi degustacijo ostrig s spremljavo vina.

Preberite več: Študenti 2. GT na strokovni ekskurziji v hrvaški Istri

DSC 0134V sredo, 3. aprila, smo se študenti 2. letnika živilstva in prehrane v zgodnjih jutranjih urah, odpravili na strokovno ekskurzijo v glavno mesto Srbije, Beograd. Ob prihodu v “beli grad”, se nam je na avtobusu pridružila lokalna turistična vodnica, ki nas je popeljala skozi mesto, zgodovino in znamenitosti. Zaključili smo na trdnjavi z najlepšim pogledom na mesto in sotočje reke Donave in Save. Naslednje jutro smo v zgodnjih jutranjih urah pohiteli proti naslednji destinaciji (strokovnemu delu ekskurzije) v Novi Sad! Prvi postanek je bil v hladilnicah zelenjave in sadja, kjer so nas popeljali po prostorih in pokazali kako poteka skladiščenje in zorenje banan in ostalega sadja, ter nas zasuli z zanimivimi informacijami o novitetah v skladiščenju sadja in zelenjave. 

Preberite več: Strokovna ekskurzija v Srbijo

20190404 121426V sklopu vaj pri predmetu Živilska mikrobiologija in biotehnologija (ŽP) so si študenti 1.letnika ogledali Centralno čistilno napravo Domžale-Kamnik. Čistilna naprava sprejema komunalno, industrijsko in padavinsko odpadno vodo iz občin Domžale, Kamnik, Mengeš, Trzin, Komenda in Cerkelj na Gorenjskem. Voda se čisti v treh stopnjah. Prva je mehanska, kjer se iz odpadne vode izločijo manjši oziroma večji delci. Druga faza je aerobna biološka stopnja, kjer se voda očisti ogljikovih, dušikovih in fosforjevih snovi. Tretja stopnja je anaerobna biološka stopnja, kjer se blato razgradi do bioplina in pregnitega blata. Centralna čistilna naprava lahko letno sprejme do 9 milijonov m3 odpadnih voda. Vsi tehnološki postopki čiščenja so avtomatizirani in pod stalnim nadzorom.