Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Strokovne ekskurzije

Salzburg 1žpV sredo, 13. 12. 2017, smo se študentje 1. letnika ŽP v zgodnjih jutranjih urah z avtobusom podali na pot proti Avstriji, natančneje v samo mesto Salzburg. Na poti sta se nam pridružili tudi vodički, ki sta vodili našo ekskurzijo v Salzburg. Pot proti Salzburgu smo si krajšali s kitaro in prepevanjem. Naša prva postojanka je bilo mesto Hallein, v katerem smo si ogledali enega izmed najstarejših solnih rudnikov na svetu, ki je nekoč za to pokrajino pomenil belo zlato, z denarjem od prodane soli pa so takratni nadškofi, ki so rudnik upravljali, vložili v baročno izgradnjo samega mesta Salzburg. Pred samim vstopom v rov smo se preoblekli v za to namenjena oblačila. V sam rov smo se popeljali z rudarskim vlakcem in tako doživeli potovanje po preteklosti. Vodili so nas izkušeni rudarji in nam pripovedovali o samem rudniku soli. Nato pa smo se spustili po dveh drčah (lesen tobogan), ki nas je pripeljal do samega solnega jezera, ki smo ga prečkali z lesenim splavom. Ob izhodu iz rudnika, pa smo v spomin prejeli tudi paketek soli. Poleg rudnika pa stoji tudi rekonstruirana starodavna keltska vas, ki ponuja edinstven vpogled v življenja Keltov pred 2500 leti.

Preberite več: Ekskurzija v Salzburg 1. ŽP

1ŽP prvi danV ponedeljek, 2. 10. 2017, so začeli svojo študijsko pot tudi študentje programa živilstvo in prehrana. Prvi študijski dan smo zastavili nekoliko drugače; odpravili smo se v Cerknico na kmetijo odprtih vrat Levar. Na kmetiji so nas seznanili z vsemi postopki pridelave žita in predelave le-tega v kruh. Skratka slišali smo zgodbo od zrna do kruha. Pa ne kateregakoli; tistega »pravega« na roke zamesenega in v krušni peči pečenega. Vse dobljene informacije smo si lažje predstavljali tudi z ogledom malega domačega  muzeja starih kmečkih strojev in priprav. Gospodarica nabira tudi zelišča, zato nam je razkrila, da rek »za vsako tegobo zel raste« resnično velja. S krajšim sprehodom smo se podali do Cerkniškega jezera, kjer smo slišali vse podrobnosti zakaj v največjem presihajočem jezeru včasih lovijo ribe, včasih pa pasejo krave. Ekskurzija je bila strokovno zanimiva in poučna in gastronomsko zelo okusna. Nekaj utrinkov si oglejte v galeriji.

BerryshkaZgodba o Berryshki sega daleč v sedemnajsto stoletje, kjer nedaleč od destilarne in čokoladnice, v objemu kočevskega pragozda, mirno počiva kraj Soteska. Tam že tristo let stoji in buri duhove skrivnostni baročni stolp skritih sladkosti in pregrehe, imenovan Hudičev Turn. Prostor zabave in pregrešnega užitka je bil zaradi svoje mističnosti in poživljajočih napitkov poznan daleč naokoli.

O njem vedo okoliški prebivalci veliko povedati, saj skriva zgodbe o dogodkih popotnikov iz različnih delov sveta. Stolp, ki je predstavljal beg iz realnosti v mistiko, je krasilo mogočno kamnito obzidje in trije kamniti portali. Vstop v notranjost in pogled na čudovite poslikave je človeka ponesel v čaroben svet. Navadno se je ob večerih po vrtu razlivala prijetna glasba, ki je kot sladka mana vabila petične goste.

Preberite več: Zgodba o Berryshki« – ekskurzija za študente 1. letnika GT

Rimske TermeNa nekdanjem domu našega največjega pesnika balad in romanc Antona Aškerca nam je njegov pranečak g. Aškerc razkazal zelo lepo urejeno muzejsko hišo, zbirko pesnikovih del in tudi črno kuhinjo, ki je še danes v uporabi. Na domačiji se ukvarjajo tudi s pridelavo sira, ki smo ga poskusili skupaj z doma spečenim kruhom in bezgovim sokom. Kultura, turizem, dopolnilna dejavnost na kmetiji privabljajo goste od blizu in daleč.

Dr. Miha Kovačič, vaditelj joge iz celjskega društva joge v vsakdanjem življenju, nam je predstavil osnove joge. Med smehom, valjanjem po tleh, raztegovanjem in preskušanjem mej fizičnih sposobnost, so najbolj vztrajni poleg zajca in kobre želeli poskusiti še položaj orla. Na videz enostavni položaji, že kot n.pr. sedenje na petah, so se izkazali kot zelo naporni. Da pa bi n.pr. visoke pete pri hoji povzročale neskladen položaj telesa in posledično migrene, pa tudi nismo pomislili.

Preberite več: Vaje pri predmetu Wellness turizem s pridihom Antona Aškerca,...

ItaStrokovna ekskurzije je del izobraževalnega programa na višji šoli v programih živilstvo in prehrana ter gostinstvo in turizem. Namen strokovne ekskurzije je spoznati tehnologije, proizvodnjo in senzoriko posameznih živil, ki geografsko niso povezana s Slovenijo, so pa znana. Ogledali smo si proizvodno balzamičnega kisa, parmezana, pršuta, Culatella in gostišče La Subida - gostišče z Michelinovo zvezdico.

Preberite več: Strokovna ekskurzija v italijansko pokrajino Emilio - Romagno