Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Strokovne ekskurzije

1ŽP prvi danV ponedeljek, 2. 10. 2017, so začeli svojo študijsko pot tudi študentje programa živilstvo in prehrana. Prvi študijski dan smo zastavili nekoliko drugače; odpravili smo se v Cerknico na kmetijo odprtih vrat Levar. Na kmetiji so nas seznanili z vsemi postopki pridelave žita in predelave le-tega v kruh. Skratka slišali smo zgodbo od zrna do kruha. Pa ne kateregakoli; tistega »pravega« na roke zamesenega in v krušni peči pečenega. Vse dobljene informacije smo si lažje predstavljali tudi z ogledom malega domačega  muzeja starih kmečkih strojev in priprav. Gospodarica nabira tudi zelišča, zato nam je razkrila, da rek »za vsako tegobo zel raste« resnično velja. S krajšim sprehodom smo se podali do Cerkniškega jezera, kjer smo slišali vse podrobnosti zakaj v največjem presihajočem jezeru včasih lovijo ribe, včasih pa pasejo krave. Ekskurzija je bila strokovno zanimiva in poučna in gastronomsko zelo okusna. Nekaj utrinkov si oglejte v galeriji.

BerryshkaZgodba o Berryshki sega daleč v sedemnajsto stoletje, kjer nedaleč od destilarne in čokoladnice, v objemu kočevskega pragozda, mirno počiva kraj Soteska. Tam že tristo let stoji in buri duhove skrivnostni baročni stolp skritih sladkosti in pregrehe, imenovan Hudičev Turn. Prostor zabave in pregrešnega užitka je bil zaradi svoje mističnosti in poživljajočih napitkov poznan daleč naokoli.

O njem vedo okoliški prebivalci veliko povedati, saj skriva zgodbe o dogodkih popotnikov iz različnih delov sveta. Stolp, ki je predstavljal beg iz realnosti v mistiko, je krasilo mogočno kamnito obzidje in trije kamniti portali. Vstop v notranjost in pogled na čudovite poslikave je človeka ponesel v čaroben svet. Navadno se je ob večerih po vrtu razlivala prijetna glasba, ki je kot sladka mana vabila petične goste.

Preberite več: Zgodba o Berryshki« – ekskurzija za študente 1. letnika GT

Rimske TermeNa nekdanjem domu našega največjega pesnika balad in romanc Antona Aškerca nam je njegov pranečak g. Aškerc razkazal zelo lepo urejeno muzejsko hišo, zbirko pesnikovih del in tudi črno kuhinjo, ki je še danes v uporabi. Na domačiji se ukvarjajo tudi s pridelavo sira, ki smo ga poskusili skupaj z doma spečenim kruhom in bezgovim sokom. Kultura, turizem, dopolnilna dejavnost na kmetiji privabljajo goste od blizu in daleč.

Dr. Miha Kovačič, vaditelj joge iz celjskega društva joge v vsakdanjem življenju, nam je predstavil osnove joge. Med smehom, valjanjem po tleh, raztegovanjem in preskušanjem mej fizičnih sposobnost, so najbolj vztrajni poleg zajca in kobre želeli poskusiti še položaj orla. Na videz enostavni položaji, že kot n.pr. sedenje na petah, so se izkazali kot zelo naporni. Da pa bi n.pr. visoke pete pri hoji povzročale neskladen položaj telesa in posledično migrene, pa tudi nismo pomislili.

Preberite več: Vaje pri predmetu Wellness turizem s pridihom Antona Aškerca,...

ItaStrokovna ekskurzije je del izobraževalnega programa na višji šoli v programih živilstvo in prehrana ter gostinstvo in turizem. Namen strokovne ekskurzije je spoznati tehnologije, proizvodnjo in senzoriko posameznih živil, ki geografsko niso povezana s Slovenijo, so pa znana. Ogledali smo si proizvodno balzamičnega kisa, parmezana, pršuta, Culatella in gostišče La Subida - gostišče z Michelinovo zvezdico.

Preberite več: Strokovna ekskurzija v italijansko pokrajino Emilio - Romagno

Obisk Sunny_studioPri predmetu Wellness turizem so študenti 6. 4. 2017 zamenjali predavalnico s fitnes centrom v Sunny Studio Ljubljana. Lastnica spa centra gospa Sonja Poljanšek Škrabec jih je popeljala skozi spa center in jim predstavila filozofijo centra, njihovo ponudbo s podrobnim opisom vsebine posamezne storitve. Profesionalni vaditelj v fitnes centru, g. Andrej, pa študentom/kam ni predstavil samo postopka sprejema in priprave individualnega programa za obiskovalca ter pojasnil pravilen potek izvajanja vaj na posameznem orodju, ampak je študentom/kam med individualno vajo tudi svetoval, po želji preveril njihovo telesno maso ter podal nasvete o primernosti vaj, o pravilni prehrani ter potrebnem pitju tekočin. Vaje v fitnesu so se lahko potem zaključiei tudi z obiskom finske in aroma savne.