Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

2Pri vajah predmeta Analiza živil se študentje Živilstva in prehrane spoznajo z DNK fingerprinting metodo. Med preiskavo se DNK vsakega od vzorcev razreže z restrikcijskimi encimi in obarva s posebnim barvilom. Vzorce se potem nanese v za to namenjene jamice v agaroznem gelu in izpostavi električnemu polju v elektroforezni kadički. Različno veliki kosi DNK prepotujejo različno razdaljo od začetne točke in razlike ali podobnosti med vzorci se pokažejo kot razvrstitev temnih lis v gelu.
Tehnologija se uporablja v kriminalistiki, ko forenziki s pomočjo DNK ugotavljajo, kateri od osumljencev je bil na mestu zločina, v živilstvu pa služi predvsem, kot eden od načinov za preprečevanje ponarejanja živil.
Po končani analizi so študentje sklenili, da je bil na mestu zločina osumljenec številka 4. Še nekaj utrinkov v galeriji.

kolažVeseli in ponosni smo, da smo imeli priložnost predstaviti projekt o Ivanu Cankarju ravno v Cankarjevem domu ob zaključku jubilejnega 10. Kulturnega bazarja. Omenjeni projekt smo zasnovali v okviru mednarodnega projekta Uživam tradicijo (program sodelovanja Interreg V-A Sl-HR). Izvedli smo ga v Evropskem letu kulturne dediščine in ob praznovanju Cankarjevega leta. Osnovna ideja našega projekta je bila, v Cankarjevih delih poiskati odlomke, v katerih avtor opisuje način prehranjevanja, občutke in doživetja literarnih junakov ob hrani. Že ob branju Črtic smo našli dovolj primernih opisov, hrepenenj in doživetji povezanih z jedmi, da smo na osnovi le-teh lahko pripravili enkraten kulinarični dogodek. Gostje dogodka so si ob sprehodu skozi prireditveno dvorano prebirali izbrane citate in si poskušali pričarati občutke Cankarjevih junakov, uživati v pripravljenih jedeh tistega časa. Veseli smo bili pohval in navdušenja, ki smo ga izzvali s samo idejo in izvedbo dogodka. Iskrena zahvala gre prav vsem, ki so pripomogli k uspešni izvedbi projekta, predvsem Urošu Flisu in ekipi kuhinje, slaščičarjem, pekom, dijakom, študentom, mentorjem ter tehnični službi.

Šampanjci BIC LjubljanaEno od vaj pri predmetu Harmonija okusov smo posvetili šampanjcem iz družine Piper Heidsieck.  V sodelovanju s G3Spirits in gospodom Janom Nose smo izpeljali degustacijsko vajo, v okviru katere smo raziskovali ujemanje izbranih jedi s šampanjci Piper Heidsieck Cuvee Brut, Piper Heidsieck Rose Sauvage in Piper Heidsieck Cuvee Sublime.

Gre za družino prestižnih in največkrat nagrajenih  šampanjcev na svetu, ki jih med drugim pijejo tudi na podelitvi Oskarjev in za katerega je Marilyn Monroe leta 1953 povedala: »Zaspim z nekaj kapljic Chanel 5 na sebi in se zbujam ob kozarcu  Piper Heidsieck šampanjca«.

Poslanstvo te žlahtne pijače je praznovanje življenja v intimnih in družabnih priložnostih, s kombinacijo drznosti in svobode duha.

Preberite več: Piper Heidsieck - stalna ekstravaganca od leta 1875

kolaž 2V četrtek, 15. 3. 2018, smo v sklopu Kariernega centra in projekta POŠ, izvedli srečanje s strokovnjaki za kadre s katerimi šola tudi sicer sodeluje. Dogodek smo poimenovali Pot do zaposlitve in je bil namenjen dijakom in študentom, ki končujejo izobraževanje na BIC Ljubljana. Strokovnjaki iz kadrovskega področja agencije M servis in Kariera so dijakom in študentom prikazali razmere na trgu dela, načine in postopke kadrovanja v njihovih podjetjih in potek zaposlitvenih razgovorov. Na koncu so strnili svoje izkušnje in podali koristne informacije mladim iskalcem zaposlitve. Še posebej je dijake in študente, s predstavitvijo svoje karierne poti, navdušil mladi podjetnik Matic Vizjak. S svojo zgodbo jim je podal nekaj koristnih napotkov, kako uspeti v življenju in kako se vztrajnost slej kot prej izplača. Vsem udeležencem dogodka se zahvaljujemo za udeležbo in za koristne nasvete, ki bodo našim dijakom in študentom pomagali pri načrtovanju in razvoju karierne poti. Več v galeriji.

DSC 0989V četrtek, 1. 3. 2018, smo v okviru praktičnih vaj pripravili španski večer. Naša študenta Urška Jakljevič in Andraž Obrstar sta v projektu Ferfood osvojila nagradno potovanje v restavracijo Arzac. Tako je nastala ideja za pripravo španskega večera v prostorih Kulta 316. Študentje KOD2 so pripravili španske jedi, katere so nadgradili s svojimi idejami in kreativnostjo. Poleg odličnih španskih jedi pa so študenti SOD 2 ponudili tudi izbrana španska vina. Dogodek so s svojim odličnim glasbenim in plesnim nastopom popestrili dijaki Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana. Dogodek je vodila in povezovala študentka Klara Hribernik. Utrinke večera si lahko ogledate v galeriji.