Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

DSC02653Praksa je čudovita. Vzdušje in sodelavci so zelo prijetni.
Praktično delo opravljam v podjetju Žito v Ljubljani v službi kontrole kakovosti. Zaposleni opravljamo analize surovin in končnih izdelkov. Izpostavljena so živila, proizvedena in distribuirana na slovenskem trgu, npr. znamke Žito: različne vrste kruha, zamrznjene dobrote, riž Zlato polje, začimbe Maestro, čokolada Gorenjka, različne vrste moke, kaš, kosmičev, stročnic itd. Natura, čaji 1001 cvet in bomboni Šumi. Službo kontrole kakovosti sestavljata mikrobiološki oddelek, v katerem poteka testiranje izdelkov glede prisotnosti mikroorganizmov v živilih, npr. ugotavljanje e.colija, salmonele, listerije, kvasovk, ipd. V fizikalno kemijskem oddelku se določajo in izračunavajo vsebnosti makrohranil (ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vlage) in mineralov. Mentorica ga. Nataša Čepon Trobec me je veliko naučila in je vedno pripravljena pomagati. Delala sem na obeh oddelkih podjetja. Prakso priporočam vsakemu, ki ga zanima, kako poteka v Sloveniji preverjanje varnosti, neoporečnosti in kakovosti živil na domačem trgu. 

Maja Pšeničnik, 2. žp

20190403 140312Na Višji strokovni šoli smo pri predmetu Strokovna terminologija v nemščini vaje zaključili z zanimivim, iskrivim in izkušenj polnim predavanjem turističnih vodnikov Katje Orehek Hati in Igorja Rajnerja. Študenti in študentke so dobili informacije za pridobitev licence vodnika in še veliko koristnih napotkov. Znanje tujih jezikov je prednost, ključne pa so tudi socialne kompetence. Naši študenti imajo odlično izhodišče za ta poklic.

Izbor kuharska 4.4.20194. aprila 2019 so štirje študenti gostinstva in turizma, pod mentorstvom predavateljice in inštruktorice kuharstva Marjete Cevc pripravili in izvedli prostovoljsko kuharsko delavnico z dijaki Živilske šole ter Gimnazije in veterinarske šole. Dogodek smo v okviru prostovoljskih aktivnosti na zavodu izvedli že tretje leto, tokrat jo je za svoje diplomsko delo pripravila študentka 2. letnika gostinstva in turizma. V prijetnem in delovnem vzdušju so študenti z dijaki pripravili štiri okusne jedi, ki smo jih na koncu ob prijetnem druženju tudi z veseljem pojedli. Ob zaključku delavnice nam je študent 1. letnika gostinstva in turizma pripravil brezalkoholni koktajl in predstavil svojo izkušnjo s tekmovanja barmanstva dan prej na Bledu. Hvala študentom prostovoljcem in mentorici za odlično izpeljano delavnico in prijetno delo in druženje z dijaki. Nekaj utrinkov si oglejte v galeriji.

DSC 0204V sredo, 27. 3. 2019, so študentje SOD 1 in KOD 1 pripravili degustacijski meni spajanja hrane z viskiji. Za aperitiv so postregli koktajl Whiskey sour. Jeterno pašteto, figovo marmelado, drobljene lešnike in čokolado je odlično spremljal Monkey shoulder, blended malt scotch whisky. Jura, single malt scotch whisky je z svojo dimno noto obogatil poširanega lososa, albuminsko skuto in zeliščno olje. Ob pečeni rački, kremni polenti, slivovem džemu ter račji omaki so postregli Glenmorangie, highland single malt scotch whisky, wood finish (ruby porto cask). Karamelno tortico na drobljencu iz oreščkov z vanilijevim sladoledom pa je spremljal prav tako odličen kavni koktajl z viskijem Jim Beam, katerega je sestavil Jurij Jurjevec, vodja strežbe na vaji. Jurij je prav tako pripravil predlog viskijev in meni, katerega je odlično pripravil vodja kuhinje Anže Bilban s svojo ekipo. Vsi smo se strinjali, da je lahko viski ob pravilni sestavi menija več kot odličen spremljevalec obroka. Več utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

received 498983010634195 1V letošnjem letu ekipa študentk pod mentorstvom prof. Katarine Smole sodeluje na tekmovanju s področja živilstva Ecotrophelia Slovenia 2019, ki ga že 11. leto organizira Gospodarska zbornice Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetji. Skupino sestavljajo: študentka 2 letnika, Urška Grdiša, letošnja diplomantka na BIC Ljubljana, Teja Podjed ter Nika Košir in Tjaša Betz, obe študentki 2. letnika managementa, Univerze na Primorskem. Osnovna naloga vsake ekipe, ki se prijavi na tekmovanje je razviti inovativni živilski izdelek upoštevajoč čim več dodatnih parametrov; surovine - ekološka pridelava, nizek ogljični odtis izdelka, povratna embalaža, primerna za recikliranje, proizvodni proces izdelka varčen z energijo, distribucija/logistika vključena v čim nižjo ceno izdelka, uporaba novih –modernih storitev, kratke oskrbovalne verige idt. 

Preberite več: Sodelovanje na tekmovanju Ecotrophelia Slovenia 2019