Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

20181127 154604Pri vajah ŽAŽ v 1.letniku programa živilstvo in prehrana študentje določajo vsebnost kofeina v kavi in energijski pijači oz. teina v zelenem in črnem čaju. Kofein oz. tein ločimo od ostalih sestavin s postopkom ekstrakcije v liju ločniku, pri čemer uporabljamo kot topilo kloroform. Pri izvedbi moramo biti zelo previdni in se primerno zaščititi. S segrevanjem odstranimo kloroform in ko se izparilnica ohladi stehtamo bele kristalčke kofeina. Na osnovi rezultatov izračunamo vsebnost kofeina v 100 mL različnih napitkov. Nekaj utrinkov z vaj si oglejte v galeriji.

IMG 20181203 213800V četrtek, 29. 11. 2018, nas je pri predmetu STJ angleščina obiskal Blaž Sok, concierge iz hotela Union, ki je kot prvi v Sloveniji postal član svetovno priznanega združenja hotelskih conciergov "Les Clefs d'Or". Z veseljem smo mu prisluhnili, ko je z nami delil veselje do tega poklica, kot tudi zanimiva, svojevrstna doživetja. Vse seveda v angleškem jeziku.

imageV petek, 23. 11. 2018, je študent Luka Strajn na dogodku November Gourmet Finale v Ljubljani predstavil svoj zmagovalen koktejl Harmony, saj je zanj prejel 1. mesto na GTZ 2018. Luka pa je pred kratkim uspešno zastopal šolo tudi na mednarodnem tekmovanju AEHT na Nizozemskem (12. - 17. november 2018), kjer je za svojo novo kreacijo koktejla prejel še srebrno medaljo. 

Poleg Luke pa je na dogodku s pripravo glavne jedi sodeloval tudi naš diplomant Mojmir Marko Šiftar, ki mu je v novembru 2018 mednarodno uveljavljeni kulinarični vodnik Gault&Millau podelil nagrado Mladi talent leta 2019.  

Pri predmetu Pravni predpisi na področju gostinstva in turizma (PPR) se študenti seznanijo zlasti s temeljnimi pravnimi pojmi, ki se pojavljajo na tem področju in z vsebinami in vprašanji, ki bi morali zanimati vsakega človeka med drugim:

  1. Kaj je pravica in razmerje do svoboščine ter resnice ter v zvezi s tem pomen temeljnih človekovih pravic in svoboščin,
  2. Kaj je krivda, odgovornost (subjektivna in objektivna) in opredelitev stvarnih pravic,
  3. Kako nastane obveznost in vrste teh obveznosti, ki jih v življenju sprejemamo,
  4. Ustanavljanje in delovanje pravnih subjektov (pravnih in fizičnih oseb),
  5. Sklepanje raznovrstnih pogodb in kaj je pri tem pomembno,
  6. Pravna vprašanja v zvezi z opravljanjem turistične in gostinske dejavnosti in odgovornostjo,
  7. Intelektualno lastnino, avtorske pravice, geografsko poreklo hrane in pijače,
  8. Vprašanja na področju zaposlovanja v gostinstvu in turizmu,

In še mnoga druga vprašanja, ki se porajajo v specifičnih odnosih na področju gostinstva in turizma, pri čemer teoretična znanja na vajah osvetlimo v praktičnih primerih in rešujemo  vprašanja, ki se pri tem porajajo.

DSC 0339Gospod Franc Oder iz Zgornje Polskave (Čebelarstvo Oder) je bil naš gost na gastronomskem dogodku z nazivom »Peneče medice Čebelarstva Oder v kombinaciji s hrano«.
Predstavil nam je različne medene pijače in seveda njegove odlične peneče medice, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.
Preizkušali smo štiri različne peneče medice pod imeni: CARNICA - suho peneča medica narejena iz medov po izboru medonosne čebele Carnice, MANA - polsladka peneča medica narejena iz izbranih gozdnih medov, NEKTAR - polsladka peneča medica narejena iz izbranih cvetličnih medov ter ANA - sladka peneča medica narejena iz izbranih cvetličnih medov.

Preberite več: Odlične peneče medice Čebelarstva Oder na KULT316