Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

20181220 091956V četrtek, 20. 12. 2018, smo pri predavanjih predmeta PSV prisluhnili predstavnikom zaposlitvene agencije Adecco. S postavljanjem vprašanj študentom: »Kaj pričakujete od življenja? Kje boste našli delo? Kaj si resnično želite delati? Kaj pričakujejo delodajalci od vas?« … so vzpodbudili študente, da začnejo razmišljati o svoji karierni poti že na samem začetku študij, saj so to vprašanja na katere ni enostavno odgovoriti. Spregovorili so o razmerah na trgu dela, ki so se v zadnjih letih spremenile in o iskanju zaposlitve, ki je postalo drugačno kot nekoč. Hvala gostom za dragocene informacije in napotke.

IMG 20181212 102929V tednu od 10. do 12. 12. 2018 nas je na vajah pri predmetu Osnove strežbe in Strežba z organizacijo dela 1 obiskala Eva Bogdan, profesionalna barista iz kavarne KULT316 in naša bivša študentka. Eva nas je popeljala skozi čudoviti svet kave in kavnih napitkov, nam predstavila delo profesionalnega barista ter nam pokazala pripravo popolnih espresso napitkov in latte art. Strast in veselje do dela z ljudmi ter njen odnos do kave in latte arta nas je popolnoma navdušil. Nekaj utrinkov si oglejte v galeriji.

SušiV petek, 7. decembra 2018, smo se pri predmetu KOD 2 poučili o sestavinah in osnovnih postopkih za pripravo sušija. Preizkusili smo se tudi v praktični pripravi. Naredili smo maki, nigri in uramaki suši. Poleg smo postregli vložen ingver in sojino omako. Izgled in okusi končnih izdelki so nas navdušili. Naj navdušimo tudi vas, čeprav le z ogledom slik v galeriji.

DSC 0431Praktično izobraževanje je zelo pomemben del študija. Študenti  pridobijo uporabno znanje in se na ta način po diplomi hitro in učinkovito vključijo v proizvodno poslovni proces. Naši delodajalci so študentom ŽP 1 predstavili možnosti in vsebine praks pri njih. Izpostavili so, da je nujno, da  študente na praksi procesi zanimajo, da sprašujejo in odgovorno delajo.  Sodelovali so mentorji uspešnih delodajalcev: Žito d. o. o., Spar d. o. o., Lek d. d., Conditus d. o. o., Mlekarstvo Podjed d. o. o – prakso pri njih je predstavila naša diplomantka Teja Podjed, Incom d. o. o., Pivovarna  Laško Union d. o. o. in VVZ Kekec Grosuplje. Zahvaljujemo se za odlične in spodbudne predstavitve.

20181207 103510V drugem letniku študijskega programa Živilstvo in prehrana imamo izbirni predmet Sestava in kakovost živil s tehnologijami v živilstvu. Kakovost živil lahko določamo (bio)kemijsko, fizikalno ali biološko. Tokrat smo bio-kemijsko kakovost živila, potrdili še senzorično. Pri vajah smo pregledali vzhajalna sredstva, analizirali njihove biokemijske procese delovanja v testu, naredili hlebčke kruha in jih senzorično ocenili. Dokazali smo katera vzhajalna sredstva so uporabna za »težko testo« oziroma iz katerih je bolje, da pripravljamo biskvitno maso ali ostala testa. Poleg klasičnih vzhajalnih sredstev smo se lotili tudi priprave droži in kislega testa ter iz njih spekli odlične hlebčke. Zaradi delovanja mlečnokislinskih bakterij, je bil kruh nekoliko kislega okusa. Hkrati smo določali tudi kakšna je glutenska mreža različnih vrst mok. Uporabili smo pirino, kamutovo, soržično, pšenično, rženo, ajdovo, koruzno, riževo, čičerikino,… spekli hlebčke in jih senzorično ovrednotili. Dokazali smo, da še vedno velja pravilo: »da iz ne-krušnih mok ne moreš dobro zamesiti testa in narediti mehkega kruha.« Vaja je odlično uspela. Utrinke si oglejte v galeriji.