Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

DSC 0431Praktično izobraževanje je zelo pomemben del študija. Študenti  pridobijo uporabno znanje in se na ta način po diplomi hitro in učinkovito vključijo v proizvodno poslovni proces. Naši delodajalci so študentom ŽP 1 predstavili možnosti in vsebine praks pri njih. Izpostavili so, da je nujno, da  študente na praksi procesi zanimajo, da sprašujejo in odgovorno delajo.  Sodelovali so mentorji uspešnih delodajalcev: Žito d. o. o., Spar d. o. o., Lek d. d., Conditus d. o. o., Mlekarstvo Podjed d. o. o – prakso pri njih je predstavila naša diplomantka Teja Podjed, Incom d. o. o., Pivovarna  Laško Union d. o. o. in VVZ Kekec Grosuplje. Zahvaljujemo se za odlične in spodbudne predstavitve.

20181207 103510V drugem letniku študijskega programa Živilstvo in prehrana imamo izbirni predmet Sestava in kakovost živil s tehnologijami v živilstvu. Kakovost živil lahko določamo (bio)kemijsko, fizikalno ali biološko. Tokrat smo bio-kemijsko kakovost živila, potrdili še senzorično. Pri vajah smo pregledali vzhajalna sredstva, analizirali njihove biokemijske procese delovanja v testu, naredili hlebčke kruha in jih senzorično ocenili. Dokazali smo katera vzhajalna sredstva so uporabna za »težko testo« oziroma iz katerih je bolje, da pripravljamo biskvitno maso ali ostala testa. Poleg klasičnih vzhajalnih sredstev smo se lotili tudi priprave droži in kislega testa ter iz njih spekli odlične hlebčke. Zaradi delovanja mlečnokislinskih bakterij, je bil kruh nekoliko kislega okusa. Hkrati smo določali tudi kakšna je glutenska mreža različnih vrst mok. Uporabili smo pirino, kamutovo, soržično, pšenično, rženo, ajdovo, koruzno, riževo, čičerikino,… spekli hlebčke in jih senzorično ovrednotili. Dokazali smo, da še vedno velja pravilo: »da iz ne-krušnih mok ne moreš dobro zamesiti testa in narediti mehkega kruha.« Vaja je odlično uspela. Utrinke si oglejte v galeriji.

20181127 154604Pri vajah ŽAŽ v 1.letniku programa živilstvo in prehrana študentje določajo vsebnost kofeina v kavi in energijski pijači oz. teina v zelenem in črnem čaju. Kofein oz. tein ločimo od ostalih sestavin s postopkom ekstrakcije v liju ločniku, pri čemer uporabljamo kot topilo kloroform. Pri izvedbi moramo biti zelo previdni in se primerno zaščititi. S segrevanjem odstranimo kloroform in ko se izparilnica ohladi stehtamo bele kristalčke kofeina. Na osnovi rezultatov izračunamo vsebnost kofeina v 100 mL različnih napitkov. Nekaj utrinkov z vaj si oglejte v galeriji.

IMG 20181203 213800V četrtek, 29. 11. 2018, nas je pri predmetu STJ angleščina obiskal Blaž Sok, concierge iz hotela Union, ki je kot prvi v Sloveniji postal član svetovno priznanega združenja hotelskih conciergov "Les Clefs d'Or". Z veseljem smo mu prisluhnili, ko je z nami delil veselje do tega poklica, kot tudi zanimiva, svojevrstna doživetja. Vse seveda v angleškem jeziku.

imageV petek, 23. 11. 2018, je študent Luka Strajn na dogodku November Gourmet Finale v Ljubljani predstavil svoj zmagovalen koktejl Harmony, saj je zanj prejel 1. mesto na GTZ 2018. Luka pa je pred kratkim uspešno zastopal šolo tudi na mednarodnem tekmovanju AEHT na Nizozemskem (12. - 17. november 2018), kjer je za svojo novo kreacijo koktejla prejel še srebrno medaljo. 

Poleg Luke pa je na dogodku s pripravo glavne jedi sodeloval tudi naš diplomant Mojmir Marko Šiftar, ki mu je v novembru 2018 mednarodno uveljavljeni kulinarični vodnik Gault&Millau podelil nagrado Mladi talent leta 2019.