Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

20181123 123456Pri vajah Živilska kemija z analizo živil študentje 1. letnika živilstva in prehrane s kemijsko analizo ugotavljajo, ali neznani vzorec sadnega soka vsebuje le naravne sladkorje iz sadja, ali smo vzorcu dodali sladkor. Vzorcu v epruveti dodajo Benedictov reagent in zmes 5 minut segrevajo v vreli vodni kopeli. Na osnovi barvne spremembe lahko sklepajo, ali je vzorec 100 % sadni sok. Sledi nekaj utrinkov z vaj.

DSC 0569

V četrtek dne 24. 1. 2019 smo v sodelovanju s podjetjem Merit HP d.o.o. (https://www.merit.si) izvedli vajo pri predmetu Kod 2 in Sod 2 na temo penine in šampanjci. Uživali smo ob vrhunski kulinariki naših študentov in penečih vinih (Martini Prosecco, Bjana Brut Terrior, Martini Asti) ter šampanjcih (Moët Imperial Brut, Veuve Cliquot Rose). Na vajah se nam je pridružila priznana poznavalka iz sveta pijač ga. Lili Vodušek, ki nam je ob vrhunski kapljici in podajanju strokovnega znanja pričarala nepozaben dan. Ob tej priložnosti bi se želeli zahvaliti podjetju MERIT HP d.o.o. in gospe Lili Vodušek. Več utrinkov v galeriji.  

DSC 0497Dne 24. 1. 2019 smo v sodelovanju s podjetjem Merit HP d.o.o. (https://www.merit.si) izvedli predavanje in degustacijo pri predmetu BAR na temo Cognac. Uživali smo ob vrhunski blagovni znamki Hennessy (V.S., V.S.O.P, X.O). Predavanje in degustacijo je vodila vrhunska strokovnjakinja in poznavalka sveta pijač gospa Majda Debevc, ki nam je s svojo pozitivno energijo in bogatim znanjem pričarala nepozabno doživetje. Ob tej priložnosti bi se želeli še posebej zahvaliti podjetju Merit HP d.o.o. ter gospe Majdi Debevc. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji

DSC 0494V sklopu projekta "Uživam tradicijo", ki poteka v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Hrvaška smo dne 23. 1. 2019 pri vajah SOD 1 in KOD 1 pripravili pogostitev na temo slovenskih jedi in penečih se vin v sodelovanju z vinarsko družino Istenič (http://www.istenic.si) iz Stare vasi pri Bizeljskem. Uživali smo ob vrhunskih peninah in jedeh iz naše kulinarične dediščine, pripravljene na sodoben način. Jedi so pripravili študenti v okviru svojih vaj. Na kosilu se nam je pridružil  g. Miha Istenič, ki nam je ob vrhunskih peninah Istenič, odlični kulinariki in podajanju bogatega strokovnega znanja pričaral čudovito doživetje. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vinarski družini Istenič, da so nam omogočili to čudovito izkušnjo. 
Več utrinkov v galeriji.

DSC 0412V sklopu projekta "Uživam tradicijo", ki poteka v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Hrvaška smo dne 16. 1. 2019 pri vajah SOD in KOD 1 pripravili pogostitev na temo medu. Naši kuharji so pripravili štiri hodni meni, h kateremu smo skrbno izbrali medene produkte Čebelarstva Jere (www.cebelarstvo-jere.si). Ob Zeleni solati s pomarančo in rozinami z medenim prelivom smo postregli Penečo medico, k raviolom z jabolki in zeleno na figovi omaki s peno cvetnega prahu ter polnjenemu piščančjemu fileju z medeno glazuro in sotirani zelenjavi iz voka se je odlično podalo suho Medeno vino in ob medeni orehovi roladi s kuhano smetano z medom, janeževo zvezdo in jabolčno omako smo postregli kar dve medeni vini in sicer kostanjevo vino ter sladko medeno vino. Na koncu smo bili vsi enotni, in sicer medena vina so v kulinariki še neodkrit biser. V veliko veselje nam je bilo, da smo lahko gostili gospoda in gospo Jere ter 3. Medeno kraljico gdč. Matejo Šoštarič, ki je tudi naša diplomantka. Ob tej priložnosti bi se radi prav lepo zahvalili zakoncema Jere za medena vina in nepozabno medeno kulinarično izkušnjo. Tukaj si lahko ogledate galerijo fotografij.