Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

IMG 2436Kako naj se odločim? Kam naj grem? Kakšno delo me čaka? Kaj se bom naučil? Vse to so vprašanja, ki si jih zastavlja sleherni študent VSŠ. Na ta in številna druga vprašanja so nam odgovorili predstavniki delodajalcev (kar 30 jih je bilo), ki so predstavili 11 podjetij (hoteli, restavracije, catering) v katerih lahko študenti programa gostinstvo in turizem lahko opravljajo praktično izobraževanje. Na predstavitvi smo izvedeli tudi za številne nove projekte, v katerih lahko sodelujejo študenti, tudi kot prostovoljci. Eden takšnih je Evropski simpozij hrane – Ideje, ki navdihujejo prihodnost (http://www.foodsummit.eu//si/konferenca). 
Vsem predstavnikom delodajalcev se iskreno zahvaljujemo za udeležbo.

IMG 2508V ponedeljek, 28. 1. 2019, je v konferenčni dvorani Centra kulinarike in turizma KULT316 potekala okrogla miza na temo "Zakaj imam rad svoj poklic?«, na kateri so sodelovali »Naj natakar po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau« - g. Matija (Matic) Šubic, vodja kuhinje prestižne restavracije Maxim iz Ljubljane - g. Peter Kovač, direktorica Gault&Millau Slovenija - ga. Mira Šemić. Poleg omenjenih, so na okrogli mizi sodelovali še g. Emin Tiganj, g. Andrii Obets in ga. Eva Bogdan, vsi trije študenti BIC Ljubljana, ki so zaposleni v gostinstvu in so odlični primeri predanosti ter zavzetosti in še ga. Katja Orehek Hati, ki je vodja turistične agencije KULT316 ter projekta Uživam tradicijo v okviru programa Interreg V-A Slovenija - Hrvaška. Okroglo mizo je pripravila in povezovala predavateljica mag. Gordana Vulić.

Okrogla miza je bila namenjena študentom 2. letnika VSŠ, program gostinstvo in turizem. Na okrogli mizi je gospa Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija predstavila kulinarični vodnik Gault&Millau, v katerem smo zasledili tudi Restavracijo KULT316 ter pivo KULT316.

Vsem udeležencem se iskreno zahvaljujemo. Kulinarični vodnik Gault&Millau je na ogled v knjižnici na Ižanski 10. Vabljeni k branju. In ogledu utrinkov v galeriji.

DSC 0678V četrtek, 31. 1. 2019, smo pri vaji KOD 2 kuhali s chefom Igorjem Jagodicem. Pod njegovo taktirko in po njegovem izboru smo pripravili štiri hodni meni. Ponovno nas je navdušil z uporabljenimi sestavinami, številnimi tehnikami pri obdelavi živil, barvami in kombinacijami, ki so sestavljale vsak posamezen krožnik. Našo vajo so dopolnili in obogatili tudi študenti SOD 2, s pripravo svečanega omizja, s postrežbo pripravljenih jedi in z izbiro odlične vinske spremljave. Gospodu Jagodicu se zahvaljujemo za pripravljenost deliti svoje bogato znanje z nami. Vas pa vabimo, da si v galeriji ogledate utrinke iz naše vaje.

Veleposlaništvo ZDAV četrtek, 31. 1. 2019, je redne študente 1. letnika živilstva in prehrane v sklopu predavanj STJ obiskala J.B. Leedy z Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Ljubljani. S študenti je spregovorila o ameriškemu kmetijstvu ter tehnološkemu napredku, o trajnostni pridelavi hrane, pomembnosti zdrave prehrane ter izpostavila problematiko procesiranih živil. Z nami je delila tudi, kako razgibano je življenje v diplomaciji. Obisk nam je vsekakor popestril dan!

Zapisala: Maja Štekovič

20181123 123456Pri vajah Živilska kemija z analizo živil študentje 1. letnika živilstva in prehrane s kemijsko analizo ugotavljajo, ali neznani vzorec sadnega soka vsebuje le naravne sladkorje iz sadja, ali smo vzorcu dodali sladkor. Vzorcu v epruveti dodajo Benedictov reagent in zmes 5 minut segrevajo v vreli vodni kopeli. Na osnovi barvne spremembe lahko sklepajo, ali je vzorec 100 % sadni sok. Sledi nekaj utrinkov z vaj.