Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

IMG 2583Zelo smo ponosni na novosti, ki se nam obetajo na vajah pri predmetu Harmonija okusov. V sodelovanju z Dulcis Gourmet, d.o.o (diVino, restaurant & bar) bomo v letošnjem študijskem letu imeli priložnost na vajah poskušati penine Mare Santo. Zgodba Mare Santo se je začela pisati leta 1998, ko je priznani vinar s Huma Igor Tomažič potopil prve steklenice penine iz trt chardonnay, rebula in tokaj. V tem času je penina dobila svetovni sloves, saj gre za inovativen postopek, ki so ga prej poznali le ponekod po svetu. Morje namreč nikoli ne miruje, zato se steklenice nenehno gibljejo, kar je za vino zelo dobro. Poleg tega vino zori praktično ves čas na enaki temperaturi, vino tako v dobrih razmerah ne zaspi, po drugi strani pa se tudi ne utrudi. V njem se ustvarjajo glicerini, neprekinjeno gibanje morja pa v vinu ohrani prijetno svežino. 

Preberite več: Napovednik: penine MARE SANTO bomo obravnavali na vajah v...

IMG 2436Kako naj se odločim? Kam naj grem? Kakšno delo me čaka? Kaj se bom naučil? Vse to so vprašanja, ki si jih zastavlja sleherni študent VSŠ. Na ta in številna druga vprašanja so nam odgovorili predstavniki delodajalcev (kar 30 jih je bilo), ki so predstavili 11 podjetij (hoteli, restavracije, catering) v katerih lahko študenti programa gostinstvo in turizem lahko opravljajo praktično izobraževanje. Na predstavitvi smo izvedeli tudi za številne nove projekte, v katerih lahko sodelujejo študenti, tudi kot prostovoljci. Eden takšnih je Evropski simpozij hrane – Ideje, ki navdihujejo prihodnost (http://www.foodsummit.eu//si/konferenca). 
Vsem predstavnikom delodajalcev se iskreno zahvaljujemo za udeležbo.

IMG 2508V ponedeljek, 28. 1. 2019, je v konferenčni dvorani Centra kulinarike in turizma KULT316 potekala okrogla miza na temo "Zakaj imam rad svoj poklic?«, na kateri so sodelovali »Naj natakar po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau« - g. Matija (Matic) Šubic, vodja kuhinje prestižne restavracije Maxim iz Ljubljane - g. Peter Kovač, direktorica Gault&Millau Slovenija - ga. Mira Šemić. Poleg omenjenih, so na okrogli mizi sodelovali še g. Emin Tiganj, g. Andrii Obets in ga. Eva Bogdan, vsi trije študenti BIC Ljubljana, ki so zaposleni v gostinstvu in so odlični primeri predanosti ter zavzetosti in še ga. Katja Orehek Hati, ki je vodja turistične agencije KULT316 ter projekta Uživam tradicijo v okviru programa Interreg V-A Slovenija - Hrvaška. Okroglo mizo je pripravila in povezovala predavateljica mag. Gordana Vulić.

Okrogla miza je bila namenjena študentom 2. letnika VSŠ, program gostinstvo in turizem. Na okrogli mizi je gospa Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija predstavila kulinarični vodnik Gault&Millau, v katerem smo zasledili tudi Restavracijo KULT316 ter pivo KULT316.

Vsem udeležencem se iskreno zahvaljujemo. Kulinarični vodnik Gault&Millau je na ogled v knjižnici na Ižanski 10. Vabljeni k branju. In ogledu utrinkov v galeriji.

DSC 0678V četrtek, 31. 1. 2019, smo pri vaji KOD 2 kuhali s chefom Igorjem Jagodicem. Pod njegovo taktirko in po njegovem izboru smo pripravili štiri hodni meni. Ponovno nas je navdušil z uporabljenimi sestavinami, številnimi tehnikami pri obdelavi živil, barvami in kombinacijami, ki so sestavljale vsak posamezen krožnik. Našo vajo so dopolnili in obogatili tudi študenti SOD 2, s pripravo svečanega omizja, s postrežbo pripravljenih jedi in z izbiro odlične vinske spremljave. Gospodu Jagodicu se zahvaljujemo za pripravljenost deliti svoje bogato znanje z nami. Vas pa vabimo, da si v galeriji ogledate utrinke iz naše vaje.

Veleposlaništvo ZDAV četrtek, 31. 1. 2019, je redne študente 1. letnika živilstva in prehrane v sklopu predavanj STJ obiskala J.B. Leedy z Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Ljubljani. S študenti je spregovorila o ameriškemu kmetijstvu ter tehnološkemu napredku, o trajnostni pridelavi hrane, pomembnosti zdrave prehrane ter izpostavila problematiko procesiranih živil. Z nami je delila tudi, kako razgibano je življenje v diplomaciji. Obisk nam je vsekakor popestril dan!

Zapisala: Maja Štekovič