Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

01C6E931 FC8B 4CAB AB74 8DFB5BD678E7Študenti Gostinstva in turizma - Andraž Obrstar, Urška Jakljevič in Emin Tiganj - so v petek, 24. 11. 2017, sodelovali na dogodku November Gourmet Finale, ki je potekal v organizaciji Turizma Ljubljana v Mestu oblikovanja na Dunajski 123. Na dogodku sta Andraž in Urška pod mentorstvom Neli Selan pripravljala tradicionalne jedi Ljubljane na sodoben način, Emin pa je pod mentorstvom Boštjana Humskega pripravil posebni aperitiv Ljubljanska vrtnica. Nekaj utrinkov si oglejte v galeriji.

DSC 0335V četrtek, 23. 11. 2017, smo imeli čast in veselje kuhati s chefom in našim diplomantom Mojmirjem Šiftarjem, vodjem kuhinje v Hotelu Skipass v Kranjski Gori. Ustvarjali smo drzne, inovativne in okusne kreacije. 
Po njegovih natančnih navodilih smo pripravili in servirali tri hodni meni. Pripravljeni krožniki so navdušili tako po izgledu kot tudi po okusu, saj je bil vsak krožnik sestavljen iz številnih komponent, med seboj povezanih v zaokroženo celoto. Rdeča nit menija so bili čaji, ki smo jih lahko okusili v vsaki izmed jedi.

Preberite več: Vaja KOD 2 in SOD 2 s chefom Mojmirjem Šiftarjem

bourbon3Bourbon, Tennessee Whiskey ali Rye Whiskey so tipi ameriškega viskija, ki so bili tema drugega srečanja šole alkoholnih pijač. Naš vodič skozi svet ameriških viskijev je bil g. Jan Nosé in seveda G3Spirits za kaj se jim od srca zahvaljujemo.

Ali veste, da je bourbon »nacionalna pijača Amerike« od leta 1964 - po določilu ameriškega kongresa? Lahko ga proizvajajo kjerkoli v severni Ameriki pod pogojem, da ima minimalno 51 % koruze v žitni mešanici, je destilira do 80 vol % alkohola in je staran v sveže ožganih hrastovih sodih.

To in še veliko več smo zvedeli na drugem srečanju šole alkoholnih pijač. V družbi z nami so bili Gentleman Jack, Jack Daniels in Wodford Reserve. Izbrana in odlična družba!

In kakor vedno smo poskrbeli za vsebine na teme:

  • izobraževanje študentov o naravi in vplivih alkoholnih pijač na zdravje,
  • promocija odgovornega pitja alkoholnih pijač in preprečevanje zlorabe alkoholnih pijač in
  • odgovorna strežba alkoholnih pijač.

KAVA SKŽV drugem letniku študija živilstvo in prehrana smo, pri laboratorijskih vajah pri predmetu sestava in kakovost živil s tehnologijami v živilstvu, podrobneje spoznali kavo. Začeli smo s krajšim predavanjem o pridelavi in sestavi kave, nato smo surovo kavo spražili in opazovali določene lastnosti, ki nastanejo pri različnih postopkih in pogojih praženja. Za ugodno končno kakovost kave je to izjemno pomemben tehnološki del proizvodnje. Spoznali smo, da tudi stopnja in način mletja, močno vplivata na odličnost končnega napitka. Naše pražene izdelke smo nato pripravili na različne načine (espresso, filter, moka, turški,…) in jih senzorično ocenjevali in primerjali. Uživanje kave ima tudi učinke na naše počutje, zato smo le-to spremljali z merjenjem hitrosti delovanja srca in pritiska. Ugotovili in potrdili smo, da je za pripravo dobre kave, potrebno veliko tehnološkega znanja in spretnosti. Utrinki v galeriji.

American Embassy Nevia Carlos MarmiteV sklopu mednarodne konference Trendi in Izzivi smo na VSŠ, BIC Ljubljana gostili predavateljico iz zvezne države New York, gospo Nevio Carlos, večletno profesorico španskega in francoskega jezika. V petek, 20. 10., si je vzela čas za višješolske študente, s katerimi so načeli malce bolj resne teme, in sicer so se pogovarjali o pravicah žensk, rasizmu, ameriških sanjah ter kulturnih razlikah med ZDA in Slovenijo. 

V petek, 3. 11. 2017, nas je obiskal sedaj že dobri znanec z Veleposlaništva Združenih držav Amerike, g. Izaak Martin. Novi generaciji študentov je predstavil kulinarične posebnosti, značilne za posamezna področja ZDA. Veste, katera hrana je tipična v Bostonu? Vprašajte naše študente!

Iz Amerike smo se s študenti »podali« še v Združeno kraljestvo, in sicer smo v sklopu predavanja na temo tradicionalnih britanskih jedi organizirali še degustacijo namaza Marmite, za katerega velja, da ga bodisi ljubiš, ali pa sovražiš. Študentje se še danes spomnijo nenavadnega okusa …

Zapisala: Maja Štekovič