Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

IMG 20190311 093341V ponedeljek, 11. 3. 2019, nas je na vajah pri predmetu Osnove strežbe, skupina B obiskala Eva Bogdan, profesionalna barista iz kavarne KULT316 in študentka BIC Ljubljana, ki je za naše študente pripravila delavnico na temo kave. Eva nas je popeljala skozi čudoviti svet kave in kavnih napitkov, nam predstavila delo profesionalnega barista ter nam pokazala pripravo popolnih espresso napitkov in latte arta. Strast in veselje do dela z ljudmi ter njen odnos do kave in latte arta nas je popolnoma navdušil. Za odlično energijo ter posredovano znanje se ji prav lepo zahvaljujemo.

DSC 1023Dne 7. 3. 2019 smo vajo pri predmetih SOD 2 in KOD 2 ter BAR izpeljali nekoliko drugače in sicer smo obiskali najvišje ležečo slovensko pivovarno Crazy Duck Brewery (https://www.crazyduck.si), kjer smo izvedli pogostitev. Na 750 m.n.v. so nas odprtih rok sprejeli g. Miloš Čadež, g. Anže Račič ter g. Matevž Jereb. Po uvodni predstavitvi pivovarne in tehnologije pridelave piva so naši študenti kuharstva pripravili tri hodni meni ob katerem smo postregli izbrana piva. 

Zapečena polenta z bučkami, slanino in sirovo peno - ŽEROUC
Bakalca z idrijskimi žlikrofi - ROASTED DUCK, SMOKED ALE
Čokoladni mousse - HOT CHOC DUCK, CHILLI CHOCHOLATE STOUT
Izbrana piva so se odlično podala k skrbno pripravljenim in izbranim jedem. Ob tej priložnosti bi se želeli prav lepo zahvaliti odličnim gostiteljem Crazy Duck Brewery za topel sprejem in čudovito ter znanja polno preživeto popoldne in našim študentom za odlično izvedbo pogostitve. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

pust 2019Pustni čas je čas, ko se svet postavi na glavo, ko je vzdušje prepuščeno domišljiji, kreativnosti in inovativnosti ljudi, ki si nadenejo maske. Maškare izvajajo svojo igro v katero je vložene veliko energije in improvizacije, ter so del ljudske kulture, ki ohranjajo tradicijo pustnih šeg in običajev in krepijo prijateljske vezi. V ta namen so študentke Zala Kastigar Kešpret, Sara Pirc in Neža Murn pripravile, organizirale in izvedle projekt Pust mastnih ust z dobrodelnim pustnim plesom. Tradicionalne pustne jedi na moderen način ter pust kot del slovenske kulturne dediščine je prevzel goste dogodka v KULT 316. Veselo, norčavo in slastno doživetje. Več v galeriji.

20190211 101640Pri predmetu Prehrana z gastronomijo in s kulinariko so študenti pri eni izmed vaj primerjali tehnološke lastnosti različnih sladil in sladkorja. Sladila so lahko naravnega ali sintetičnega izvora. Njihova skupna lastnost je sladek okus. Sladila so najpogosteje dodana sladkim pijačam, živilom za posebne prehranske namene, žvecilnim gumijem...Preden je določeno sladilo primerno za uporabo je preverjena njegova varnost in kakšno koncentracijo je dovoljeno uporabljati, da ne predstavlja tveganja za potrošnika. Med sladila, katerih sladkost je podobna saharozi, uvrščamo eritritol, ksilitol...Sladilom, ki so veliko slajša od saharoze, prištevamo aspartam, ciklamate, sukralozo. Za slajenje uporabljamo tudi med, agavin in javorjev sirup, kokosov sladkor ... Pri vseh upoštevajmo zmernost uporabe.

VIMG 8316 soboto in nedeljo 16. in 17. februarja, smo študente iz Irske, ki so pri nas na praktičnem izobraževanju ERASMUS (6 veterinarstvo in 1 turizem), popeljali na turistično turo po Kranjski Gori (kjer so vsi prvič poskusili stati na smučkah), v Planico (kjer so v živo videli smučarske skoke) in na Bled (kjer so si iz Gradu ogledali v svetu najbolj prepoznano točko Slovenije) s pokušino blejske kremne rezine. Navdušeni nad lepotami Slovenije in našo gostoljubnostjo se bodo vrnili z lepimi spomini.