Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

Študenti 1. letnika smeri Živilstvo in prehrana se pri predmetu ŽAŽ seznanijo s tankoplastno kromatografijo. S to ločitveno metodo smo ugotavljali, katere standardne živilske barve vsebuje naša zmes barvil. Na kromatografsko ploščico, na katero je nanesena tanka plast silikagela, smo previdno 1 cm od spodnjega roba z mikrokapilaro v enakomernem razmaku nanesli standardne barve in zmes. Ploščico smo postavili v kromatografsko kadičko z mobilno fazo - zmes toluena in cikloheksana. Kadičko smo zaprli in opazovali, kako različna barvila zaradi različne topnosti v topilu potujejo z različno hitrostjo. "Potovanje" barvil si lahko ogledate na filmčku.

DSC 1135V sklopu projekta "Uživam tradicijo", ki poteka v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Hrvaška smo dne 20. 3. 2019 pri vajah SOD 1 in KOD 1 pripravili pogostitev na temo slovenske kulinarike v družbi Vinske kleti Prus. Prekajen goveji jezik s kalčki, hrenom in emulzijo z bučnim oljem je odlično spremljal Laški rizling, suho, 2017. Sauvignon, polsuho, 2016 je lepo dopolnil poširano jajce s krompirjevo peno, šparglji in hrustljavo slanino. Prašičeve ptičke z lečinim ragujem, pirejem zelene in žajbljem v tempuri pa smo postregli ob zelo lepo uravnoteženi Modri frankinji, 2016. Hruškovo zmrzlino z lešnikovim drobljencem je odlično dopolnil Rumeni muškat izbor, sladko, 2016. V veliko veselje nam je bilo, da sta nas s svojo prisotnostjo počastila gospa Anica in gospod Jože Prus (http://www.vinaprus.si), ki sta nam odlično predstavila njihovo klet in vsa vina, za kar se jima prav lepo zahvaljujemo. Več utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

  • Kako si razlagate trditev belgijskega gastronoma: »Vsak sir ima svoje ljubljeno vino, tako kot ima vsako vino svojo posebno ljubezen«?
  • Ali ste vedeli kaj pomeni »francoski paradoks«?
  • Katera so najbolj znana vina vinorodne dežele Primorska?

Odgovore na zgornja vprašanja so iskale študentke in študenti živilstva in prehrane v okviru izbirnega predmeta Tehnologija vina. Razdeljeni v štiri skupine so odkrivali značilnosti vinorodnih dežel Slovenije (Podravje, Posavje in Primorsko), poleg tega pa raziskovali zdravilni pomen vina. Teoretične ugotovitve so obogatili s senzorično analizo vina in brbončice razvajali ob harmoniji hrane in vina. 
»Pitje dobrega vina ob dobri hrani in v dobri družbi je eden najbolj civiliziranih užitkov življenja.« Michael Broadbent

DSC 0994Dne 13. 3. 2019 smo v sklopu vaj pri predmetih Kuharstvo z organizacijo dela 1 in Strežba z organizacijo dela 1 pripravili meni pri katerem smo pri pripravi jedi vključili pivo, katero smo tudi postregli ob posamezni jedi. Na vaji se nam je pridružila profesorica ga. Marija Kostadinov, ki nam je v uvodnem delu predstavila zgodovino pivovarstva in nas popeljala skozi tehnologijo pridelave piva. Vaja je potekala v angleškem jeziku saj smo gostili tri profesorje iz Estonije. Izbrane jedi so odlično dopolnjevala skrbno izbrana piva pivovarn KULT316, Crazy Duck Brewery, Bevog in Wells &Youngs. Ob tej priložnosti bi se želeli še posebej zahvaliti profesorici Mariji Kostadinov za vso posredovano znanje. Več utrinkov si oglejte v galeriji.

IMG 20190313 083603V torek, 12. 3. 2019 in sredo, 13. 3. 2019, nas je na vajah pri predmetu Osnove strežbe in Strežba z organizacijo dela 1 obiskala profesionalna barista in naša študentka 2.GT Tjaša Rogelj. Tjaša Rogelj je dobitnica zlate medalje v kategoriji barista na mednarodnem tekmovanju Evropskega združenja hotelskih in turističnih šol na Nizozemskem in srebrne medalje na 1. državnem prvenstvu Topespresso Latte Art Grading System v črnem lončku s čimer se je tudi uvrstila na svetovno prvenstvo, ki bo v Milanu. Tjaša nas je simpatično popeljala skozi čudoviti svet kave in kavnih napitkov ter nas navdušila s svojimi kreacijami Latte Art. Za odličen prenos znanja in pozitivno energijo se ji prav lepo zahvaljujemo.