Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

TOP kosiloV okviru predavanj pri predmetu Tehnologija in organizacija prehranskih obratov (TOP), pri prof. Mileni Suwi Stanojevič in Mateji Hriberšek, smo se odločili da zadnje predavanje zaokrožimo s kosilom v egipčanski restavracijo Laziz. Že ob našem prihodu so nas resnično lepo sprejeli in nas pospremili v prav posebno sobo, imenovana Puščavska soba. Tam so nas že čakali pogrinjki. Soba je zanimiva, topla, polna barv in s pravo egipčansko glasbo. Počutje in vzdušje je bilo res fenomenalno. Naročili smo si več različnih tradicionalnih egipčanskih jedi. Najprej smo dobili juho: MOLOKHYA (čista zelena juha iz listov Molokheie in lečo). Po juhi so sledile glavne jedi, ki so bile res več kot odlične. Pijača, ki smo jo naročili poleg je bila res osvežujoča. Imenuje se ledena limeta. Po juhi smo dobili predjed: MAHSHY (listi trte polnjeni z Khalta rižem). Glavne jedi pa so bile:

  • KOSKOSI (kuskus z zelenjavo z žara – paprika, bučke, čebula, praženi mandlji, rozine, Laziz omaka)
  • SHAWERMA (popečeni piščančji trakovi - marinirani v egipčanskih začimbah, čebula, sveži paradižnik kruh in Shawerma omaka)
  • EGIPČANSKI TAUK (marinirano meso piščančjih beder v egipčanskih začimbah s popečeno zelenjavo in rižem)
  • KAREUKA (kuskus s piščancem, zelenjavo z žara, praženim suhim sadjem egipčanskimi začimbami in omako)

 

Po glavnih jedeh pa je sledila še sladica, in sicer tradicionalna Laziz Baklawa. Ugotovili smo, da je egipčanska hrana mnogo manj slana in manj mastna, kar je več kot super. Uporabljajo pa veliko drugih začimb ki jed lepo zaokrožijo, in jim dajo tisto pravo egipčansko noto. Zaključek smo naredili tako, da smo poklicali glavnega kuharja da se nam je pridružil. Njegove jedi smo pohvalili in prof. Suwa mu je v imenu šole podarila naše tortice in peciva, ki jih delajo na Bic-u. Bilo je zanimivo druženje, ki seveda vsi nekako upamo da se še kdaj ponovi. Seveda v kateri drugi restavraciji, da poskusimo še druge specialitete.