Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

20190211 101640Pri predmetu Prehrana z gastronomijo in s kulinariko so študenti pri eni izmed vaj primerjali tehnološke lastnosti različnih sladil in sladkorja. Sladila so lahko naravnega ali sintetičnega izvora. Njihova skupna lastnost je sladek okus. Sladila so najpogosteje dodana sladkim pijačam, živilom za posebne prehranske namene, žvecilnim gumijem...Preden je določeno sladilo primerno za uporabo je preverjena njegova varnost in kakšno koncentracijo je dovoljeno uporabljati, da ne predstavlja tveganja za potrošnika. Med sladila, katerih sladkost je podobna saharozi, uvrščamo eritritol, ksilitol...Sladilom, ki so veliko slajša od saharoze, prištevamo aspartam, ciklamate, sukralozo. Za slajenje uporabljamo tudi med, agavin in javorjev sirup, kokosov sladkor ... Pri vseh upoštevajmo zmernost uporabe.