Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

IMG 2583Zelo smo ponosni na novosti, ki se nam obetajo na vajah pri predmetu Harmonija okusov. V sodelovanju z Dulcis Gourmet, d.o.o (diVino, restaurant & bar) bomo v letošnjem študijskem letu imeli priložnost na vajah poskušati penine Mare Santo. Zgodba Mare Santo se je začela pisati leta 1998, ko je priznani vinar s Huma Igor Tomažič potopil prve steklenice penine iz trt chardonnay, rebula in tokaj. V tem času je penina dobila svetovni sloves, saj gre za inovativen postopek, ki so ga prej poznali le ponekod po svetu. Morje namreč nikoli ne miruje, zato se steklenice nenehno gibljejo, kar je za vino zelo dobro. Poleg tega vino zori praktično ves čas na enaki temperaturi, vino tako v dobrih razmerah ne zaspi, po drugi strani pa se tudi ne utrudi. V njem se ustvarjajo glicerini, neprekinjeno gibanje morja pa v vinu ohrani prijetno svežino. 

Razlika med zorenjem v morju in v kleti je ogromna, saj se v klasični kleti količina vina v steklenici pozimi zmanjša, vanjo pa skozi zamašek pride zrak. Poleti se vino razširi, zrak pa gre skozi zamašek ven. Ta proces se ponavlja in vino oksidira. Pod morjem je temperatura stalna, predvsem pa ni zraka, zaradi katerega bi vino oksidiralo. V takih razmerah se vino lahko dlje obdrži in dobi posebno aromatičen okus, predvsem pa se obogati s pomembnimi minerali. Letos so Tomažiči potopili 30.000 steklenic, prihodnje leto pa ji bodo 45.000. Po penini je zelo veliko povpraševanje, saj močno presega ponudbo. Glavni izvozni trgi so Kitajska, ZDA, Italija in Skandinavske države (več na: www.maresanto.com in www.divino.si).