Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

20181207 103510V drugem letniku študijskega programa Živilstvo in prehrana imamo izbirni predmet Sestava in kakovost živil s tehnologijami v živilstvu. Kakovost živil lahko določamo (bio)kemijsko, fizikalno ali biološko. Tokrat smo bio-kemijsko kakovost živila, potrdili še senzorično. Pri vajah smo pregledali vzhajalna sredstva, analizirali njihove biokemijske procese delovanja v testu, naredili hlebčke kruha in jih senzorično ocenili. Dokazali smo katera vzhajalna sredstva so uporabna za »težko testo« oziroma iz katerih je bolje, da pripravljamo biskvitno maso ali ostala testa. Poleg klasičnih vzhajalnih sredstev smo se lotili tudi priprave droži in kislega testa ter iz njih spekli odlične hlebčke. Zaradi delovanja mlečnokislinskih bakterij, je bil kruh nekoliko kislega okusa. Hkrati smo določali tudi kakšna je glutenska mreža različnih vrst mok. Uporabili smo pirino, kamutovo, soržično, pšenično, rženo, ajdovo, koruzno, riževo, čičerikino,… spekli hlebčke in jih senzorično ovrednotili. Dokazali smo, da še vedno velja pravilo: »da iz ne-krušnih mok ne moreš dobro zamesiti testa in narediti mehkega kruha.« Vaja je odlično uspela. Utrinke si oglejte v galeriji.