Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

DSC 0339Gospod Franc Oder iz Zgornje Polskave (Čebelarstvo Oder) je bil naš gost na gastronomskem dogodku z nazivom »Peneče medice Čebelarstva Oder v kombinaciji s hrano«.
Predstavil nam je različne medene pijače in seveda njegove odlične peneče medice, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.
Preizkušali smo štiri različne peneče medice pod imeni: CARNICA - suho peneča medica narejena iz medov po izboru medonosne čebele Carnice, MANA - polsladka peneča medica narejena iz izbranih gozdnih medov, NEKTAR - polsladka peneča medica narejena iz izbranih cvetličnih medov ter ANA - sladka peneča medica narejena iz izbranih cvetličnih medov.

 

K vsaki peneči medici smo postregli izbrano jed in eno vrsto sira ter smo ocenjevali ujemanje okusov.

Dogodek je pripravila Eva Smuk (praktična storitev diplomskega dela) pod mentorstvom mag. Gordane Vulić in somentorstvom g. Neli Selan.

Še nekaj besed o penečih medicah:

Peneča medica je alkoholna pijača proizvedena iz raztopine medu in vode, ki jo izpostavimo procesu fermentacije s kvasovkami. Tako dobimo medico in to  je prvi korak v pridobivanju peneče medice. V drugem koraku poteka sekundarna fermentacija medice po klasični (šampanjski) metodi - v steklenicah. Značilnosti peneče medice so enake osnovni medici, oplemeniteni s spremembami, ki so posledica sekundarnega alkoholnega vrenja v zaprti steklenici in dolgotrajnega zorenja (http://www.cebelarstvo.com/)