Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Kanada ŠternIz Kanade se nam je oglasil Anže Štern, študent 2. letnika Gostinstva in turizma, ki trenutno opravlja praktično usposabljanje v Jasper parku v hotelu Pyramid Lake Resort in sodi v verigo Mouintain Park Lodges. Svoje izkušnje in pripetljaje nam je zaupal v naslednjih vrsticah.

»V Kanadi je proces pridobitve praktičnega usposabljanja zelo drugačen, kot smo ga vajeni pri Erasmus programih. Niti intervju z (bodočim) delodajalcem niti urejanje zavarovanja ne predstavljata tako velikega izziva kot pridobitev vize (Working Holiday Visa, ki je veljavna 1 leto za osebe med 18. in 35. letom starosti), saj sem za pridobitev/odobritev prakse in vize skupno potreboval približno 8 mesecev. Proces je bil dolgotrajen in mukotrpen, zato bom raje opisal potek prakse in vsakdanje življenje tukaj.

Ob pridobitvi vize, 7. julija 2015, sem nemudoma kontaktiral delodajalca v Kanadi, kjer so z navdušenjem sprejeli mojo novico, da prihajam k njim (Kanadčani so znani po tem, da so prijazni in navdušeni, kar lahko potrdim tudi iz lastnih izkušenj). Brez kakršnihkoli zapletov smo se dogovorili, da pridem v Kanado v najkrajšem možnem času. Že naslednji dan sem rezerviral let in 21. julija poletel v Jasper park. Vse se je odvijalo zelo hitro, tako da nisem niti dojel, kaj točno se dogaja, navdušenje pa je bilo tako veliko, da nisem občutil niti 8-urne časovne razlike. Celotno dogajanje je bilo res nekaj posebnega. Ljudje so me sprejeli odprtega srca, mi pomagali prvih nekaj dni ter mi pokazali vse »finte« življenja v mestecu Jasper. Vseeno pa sem nekako imel občutek, da je kraj, v katerem prebivam (in tudi Kanada nasploh), zelo podoben Sloveniji, saj ima podobne naravne značilnosti – jezera, gore, veliko zelenja, gozdove – s to razliko, da je vse nekoliko večje, obsežnejše, širše ... opaziti pa je tudi več divjih živali. Sam sem na primer že dvakrat imel snidenje z medvedom. Prvič s črnim medvedom, ki je bil sicer še mladič, a je kljub temu bila malo zastrašujoča izkušnja, drugič pa z rjavim, malce večjim medvedom. To drugo srečanje z medvedom je bilo še posebej zastrašujoče, saj sem ga opazil med tekom le nekaj deset metrov pred seboj. V Kanadi je, še posebej v parkih, priporočljivo kupiti 0,5-litrsko pršilo proti medvedom, ki ga med tekom nisem imel s seboj, zato je bil občutek nelagodja še toliko večji. Tako nisem imel druge izbire, kot da sem mukotrpno čakal, da se je medved »odstranil« s poti, potem pa sem lahko nadaljeval s tekom. Medtem ko sem medveda srečal »le« dvakrat, pa lahko povem, da lose srečujem na dnevni bazi, da o vevericah sploh ne govorim. Losi so tukaj prava znamenitost, veverice pa so tako rekoč na vsakem koraku.

Prakso imam v Pyramid Lake Resortu, kjer opravljam delo »housemana«. To pomeni, da moram priskočiti na pomoč vsakič, ko me pokličejo iz recepcije. Pogosto so to klici, da gostom prinesem »kar jim zapaše« (brisače ipd.). Prav tako moram pripraviti vse potrebno za »housekeeping«, da lahko naslednje jutro zaposleni začnejo nemudoma z delom. Delo ni zahtevno, je pa potrebna koncentracija in zbranost, saj nikoli ne veš, kaj te čaka v naslednjem trenutku. Hotel je namreč na visokem nivoju, zato so napake nedopustne. Delavnik kot tak se ne razlikuje preveč od tistega, ki smo ga vajeni v Sloveniji – se pravi dopoldanski od 6.00 do 14.00 oz. popoldanski od 14.00 do 22.00, izjema so le deljeni urniki od 10.00 do 14.00 in od 18.00 do 22.00, ki se prakticirajo 1-krat tedensko.

Pyramid Lake Resort ni klasičen hotel, ampak je resort s 7 stavbami (sektorji), v katerih je po 8 nadstandardnih sob v vsaki. V poletnem času je na voljo še 8. sektor s tako imenovanimi »kabinami«. Vse te sobe oz. sektorji imajo izjemen pogled na jezero Pyramid Lake in občudovanja vredno goro Pyramid Mountain, tako da lahko gostje zares uživajo ob pogledih nanju.

Za konec bi dejal, da je tukaj res zelo lepo, ljudje so prijazni, vreme pa je mrzlo. Medtem ko je pri vas sedaj še prijetno toplo, so tukaj nekateri dnevi že kar okoli 0 stopinj, ob jutrih celo že kakšna stopinja manj, ter se počasi že pripravljamo na zimo in njeno veličino.

Če koga zanima še kaj več ali pa bi rad delal v tem kraju oz. Jasperju (Mountain Park Lodges), me lahko kontaktira na moj FB profil in bom informacije posredoval mojim nadrejenim, saj so, kot sem že na začetku dejal, ljudje tukaj zelo prijazni in sprejmejo vsakega, ki je željan dela.

Še enkrat pa bi se rad zahvalil Biotehniškemu izobraževalnemu centru Ljubljana, ravnateljici Višje strokovne šole ga. mag. Tjaši Vidrih in pa seveda ga. mag. Vesni Loborec, brez katerih danes ne bi bil tu, kjer sem. Hvala.