Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Zgodbice o_zeleni_Ljubljani_splet

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana je v soboto, 9. maja 2015 na Špici ob Ljubljanici priredil izobraževalno-turistično in kulinarično prireditev na prostem ZgodBICe o zeleni LJubljani, ki ga je sofinanciral javni zavod Turizem Ljubljana.
V sproščenem sejemskem vzdušju je svojo zgodbo na ljubljanski mestni praznik pripovedovalo sedem pravljičnih ZgodBIC o zeleni LJubljani:
»Vsaka izmed njih na svoj način ponuja bogato kulturno, izobraževalno in kulinarično doživetje, hkrati pa spodbuja vrednote trajnostnega razvoja, naravovarstva in kulturne dediščine. Izpostavili smo tri priljubljene in popularne tematike: zeleno Ljubljano – Ljubljana je namreč prejemnica nagrade za Zeleno prestolnico Evrope 2016, Emono – tudi letos praznujemo 2000 let od nastanka Emone, in ajdo – rastlino, ki je globoko povezana s slovenskim kulturnim prostorom. Slovenija se z ajdo letos predstavlja tudi na razstavi Expo 2015 v Milanu,« je o prireditvi povedala koordinatorica projekta mag. Tjaša Vidrih, ravnateljica Višje strokovne šole BIC Ljubljana.

Kulinarično doživetje: emonska pogača, Jazonova pletenka in trnovska solata
Sobotno druženje skozi Zgodbice o zeleni Ljubljani je bilo nedvomno tudi kulinarično doživetje, saj so stojnice ponujale brezplačno degustacijo dobrot za obiskovalce. 

»Spomnili smo se branjevk iz Trnovega in Krakova, ki so že od nekdaj izjemno pomembne oskrbovalke Ljubljane z zelenjavo. Njihovo zgodbo smo osvetlili s pripravo zanimivih solat s prelivi iz lokalnega okolja. Obiskovalcem ponujamo tudi pehtranove palačinke, ki so prava posebnost Ljubljane. Seveda pa ne manjka niti edinstvena emonska pogača, ki smo jo na BIC Ljubljana ob praznovanju 2000 let Emone razvili iz sestavin, ki so se nekoč uporabljale za peko,« je o kulinarični ponudbi ZgodBIC o zeleni LJubljani povedala Tjaša Vidrih. 

Zgodbo ljubljanske kulturne dediščine je pripovedovala tudi Jazonova pletenka, ki je ime dobila po Jazonu, hrabrem, bistrem in mladem junaku, ki je priplul po Ljubljanici, pokončal zelenega zmaja in ustanovil predhodnico Emone. Seveda pa nismo pozabili na smoothije, žitne kroglice in ajdo. 

Kako dobro poznamo svojo kulturno dediščino?
2000 let je od takrat, ko so Rimljani v začetku 1. stoletja v današnjem središču Ljubljane postavili kolonijo Julijo Emono. Na prireditvi so se posvečajli tudi bogati kulturni dediščini Ljubljane. Pripravili so nagradni kviz o poznavanju Emone, izdelujejo posodice iz gline za shranjevanje tekočin in živil ter tako predstavljajo nekaj načinov shranjevanja hrane v 2000 letih Emone.

Ljubljana – zelena prestolnica iger brez meja
Zgodbe so pripovedovale tudi o vrednotah trajnostnega razvoja. S predstavitvijo simbolične čistilne naprave za vodo so se dijaki programa Naravovarstveni tehnik na BIC Ljubljana spominjali Ljubljanice, ki je prebivališče številnih vodnih rastlin in živali, od leta 2003 pa je zaščitena tudi kot kulturni spomenik. Z animacijskimi delavnicami so predstavili rastline in živali na Špici, obiskovalci pa so se lahko udeležili tudi strokovnega vodenja po zeleni Ljubljani. 

Prijetno sobotno druženje je vključevalo še igranje družabnih iger, izdelovanje papirnatih žabic in zmajev iz različnih mas, pa tudi risanje na majice in sestavljanje stavb z lesenimi palčkami.

Utrinke si oglejte v galeriji.