Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Pasti uživanja_energetskih_pijačNa BIC Ljubljana, lokacija Mestni log, se že nekaj časa izvajajo delavnice z naslovom »Pasti uživanja energijskih pijač.« Delavnice so namenjene dijakom. Njihov namen je, da mladostnike na poučen, a hkrati zanimiv način poučimo o nevarnostih, ki jih prinaša uživanje teh nizkocenovnih produktov živilske industrije.

Z delavnicami smo pričeli že lani aprila. Takrat smo pod strokovnim mentorstvom Vanje Banko izvedli prvo takšno delavnico. Pozitiven odziv dijakov nam je dal nov zagon in potrdilo, da delo dobro opravljamo. To pa je bil tudi razlog, da smo letos študentje živilstva in prehrane znova zavihali rokave in skupno združili moči. Delavnice tako izvajamo redni in izredni študentje ter absolventje živilsva in prehrane. Ekipo sestavljamo Ana Cerar, Anže Marucelj, Špela Palčar, Viviana Povše in Barbara Batagelj.

Kaj sploh so energijske pijače?

Energijske pijače uvrščamo med brezalkoholne osvežilne pijače za katere je značilno, da vsebujejo cocktail različnih poživljajočih snovi. To so stimulanti, ki hitro delujejo na naš centralni živčni sistem, ter nam dajejo občutek budnosti in večje telesne učinkovitosti. Najpogosteje prisotni so kofein, tavrin, glukoronolaktan, sladkor, aspartam, alkoholni sladkorji, vitamini in umetna barvila... Od vseh teh sestavin je za uživalce najbolj nevaren kofein. 250 ml energijske pijače ga namreč vsebuje od 75 - 200 mg. Poleg čistega kofeina, ki po zakonu mora biti označen, te pijače lahko vsebujejo še ostale poživljajoče snovi, za katere pa zakonsko ni potrebe, da so označena na embalaži.

Za odrasle je še varen vnos kofeina 100 – 250 mg na dan, odvisno od telesne teže in občutljivosti organizma, to pa ustreza 2 -3 skodelicam exspresa oz. 2 -3- pločevinkam energijske pijače. Z rednimi vnosi kofeina se organizem nanj navadi. Odmerki, ki presegajo 300 mg/dan, lahko povzročajo: nemir, nevrozo, nespečnost, vzburjenost, mišične krče, motnje srčnega ritma…. Vedeti pa moramo, da se učinki kofeina seštevajo. Zeleni čaj za dobro jutro, ploščica čokolade, popoldanska kavica, za večerno učenje pa tvoja najljubša energijska pijača in naš limit je presežen. Učinki so odvisni od telesne teže in občutljivosti posameznega organizma.

Priljubljenost energijskih pijač je v zadnjih letih nanesla kar 60% povečanja prodaje na trgu. Pijače so postale popularne predvsem med mladimi. Agresivna živilska industrija je poskrbela, da pijače promovirajo in tržijo osebni trenerji, prehranski strokovnjaki, glasbeniki in znani športniki. Za znamko Monster tako danes tekmujeta tudi največji zvezdnik Moto GP Valentino Rossi in svetovni prvak formule ena Lewis Hamilton. Predvsem zaradi povprečno nizke cene pa so te pijače še toliko bolj zanimive in dostopne mladim. Zanimiva je tudi marketinška poteza, da pijače brezplačno delijo pred šolami in lokali kakor promocijska darila. Ker tovrstene napitke še vedno uvrščamo med prehrano in prehrambene dodatke, to zakonsko ni prepovedano. V Sloveniji se tako letno proda kar 13 milijonov pločevink oziroma 4,5 milijona litrov energijskih pijač. Svetovno se je namreč njihova prodaja povečala za 47%.

Študije so pokazale, da je uživanje energijskih pijač zelo škodljivo. Tako v Ameriki kakor v Evropi so že bili zabeleženi primeri smrti, katere so povzročile te pijače, zato si v Evropski uniji prizadevajo za prepoved v prosti prodaji. Na podlagi nacionalne zakonodaje so energijske pijače že prepovedane v Franciji, Nemčiji in na Danskem. Prizadevajo si tudi, da bi proizvajalci na pločevinkah energijskih pijač obvezno napisali, da je za mladostnike varno zaužiti eno, za odrasle pa dve pločevinki na dan. Pri nas je le na 6 izdelkih od 26 naveden priporočilo 2 pločevinki/dan. Nekaj utrinkov z delavnice si lahko ogledate v galeriji.