Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

thumb Emonska pogačaNa BIC Ljubljana smo se predavatelji, učitelji, študenti in dijaki smeri pek poglobili v zgodovino Ljubljane in glede na izsledke razvili novo vrsto kruha. Raziskali smo prehranske navade Rimljanov na našem ozemlju. V Emoni so pekli posebne kruhke za razne slovesne priložnosti. 

 

Za pripravo emonske pogače sta bili uporabljeni pšenična polbela in ržena moka. Najprej je bilo iz obeh vrst moke pripravljeno kislo testo, ki pomembno vpliva na okus in aromatičnost kruha, rahlost ter svežino sredice. Zgodovinski viri kažejo, da so Rimljani radi imeli oljčno olje, grozdje, jabolka in fige. Te kulture uspevajo tudi na slovenskih tleh in njihovi plodovi so poleg moke dodani testu. Dodana je tudi žlica zdravega slovenskega cvetličnega medu .

Študenti živilstva in prehrane so pri predmetu OGK pogačo senzorično ocenjevali. Svoje strokovne ocene so konstruktivno utemeljili in podali nekatere pripombe, ki so pripomogle k izboljšanju izdelka. Emonska pogača je primer sodelovalnega učenja na BIC Ljubljana. V projektu vsak udeleženec prispeva svoj kamenček v mozaik, ki se na koncu zasveti v svoji najlepši luči.

Emonska pogača je namenjena samostojnemu uživanju, lahko pa se jo ponudi tudi z različnimi namazi, sirom, jogurtom ali ob kozarcu dobrega vina, ki so ga Rimljani zelo cenili. Dobite jo lahko v naši trgovini ali pripravite sami po našem pdfreceptu. Dober tek!

Mojca Smerajec