Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 • 1.jpg
 • 2.jpg
 • 3.jpg
 • 4.jpg
 • 5.jpg
 • 6.jpg
 • 7.jpg
 • 8.jpg
 • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

DSC 1135V sklopu projekta "Uživam tradicijo", ki poteka v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Hrvaška smo dne 20. 3. 2019 pri vajah SOD 1 in KOD 1 pripravili pogostitev na temo slovenske kulinarike v družbi Vinske kleti Prus. Prekajen goveji jezik s kalčki, hrenom in emulzijo z bučnim oljem je odlično spremljal Laški rizling, suho, 2017. Sauvignon, polsuho, 2016 je lepo dopolnil poširano jajce s krompirjevo peno, šparglji in hrustljavo slanino. Prašičeve ptičke z lečinim ragujem, pirejem zelene in žajbljem v tempuri pa smo postregli ob zelo lepo uravnoteženi Modri frankinji, 2016. Hruškovo zmrzlino z lešnikovim drobljencem je odlično dopolnil Rumeni muškat izbor, sladko, 2016. V veliko veselje nam je bilo, da sta nas s svojo prisotnostjo počastila gospa Anica in gospod Jože Prus (http://www.vinaprus.si), ki sta nam odlično predstavila njihovo klet in vsa vina, za kar se jima prav lepo zahvaljujemo. Več utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

 • Kako si razlagate trditev belgijskega gastronoma: »Vsak sir ima svoje ljubljeno vino, tako kot ima vsako vino svojo posebno ljubezen«?
 • Ali ste vedeli kaj pomeni »francoski paradoks«?
 • Katera so najbolj znana vina vinorodne dežele Primorska?

Odgovore na zgornja vprašanja so iskale študentke in študenti živilstva in prehrane v okviru izbirnega predmeta Tehnologija vina. Razdeljeni v štiri skupine so odkrivali značilnosti vinorodnih dežel Slovenije (Podravje, Posavje in Primorsko), poleg tega pa raziskovali zdravilni pomen vina. Teoretične ugotovitve so obogatili s senzorično analizo vina in brbončice razvajali ob harmoniji hrane in vina. 
»Pitje dobrega vina ob dobri hrani in v dobri družbi je eden najbolj civiliziranih užitkov življenja.« Michael Broadbent

DSC 0994Dne 13. 3. 2019 smo v sklopu vaj pri predmetih Kuharstvo z organizacijo dela 1 in Strežba z organizacijo dela 1 pripravili meni pri katerem smo pri pripravi jedi vključili pivo, katero smo tudi postregli ob posamezni jedi. Na vaji se nam je pridružila profesorica ga. Marija Kostadinov, ki nam je v uvodnem delu predstavila zgodovino pivovarstva in nas popeljala skozi tehnologijo pridelave piva. Vaja je potekala v angleškem jeziku saj smo gostili tri profesorje iz Estonije. Izbrane jedi so odlično dopolnjevala skrbno izbrana piva pivovarn KULT316, Crazy Duck Brewery, Bevog in Wells &Youngs. Ob tej priložnosti bi se želeli še posebej zahvaliti profesorici Mariji Kostadinov za vso posredovano znanje. Več utrinkov si oglejte v galeriji.

IMG 20190313 083603V torek, 12. 3. 2019 in sredo, 13. 3. 2019, nas je na vajah pri predmetu Osnove strežbe in Strežba z organizacijo dela 1 obiskala profesionalna barista in naša študentka 2.GT Tjaša Rogelj. Tjaša Rogelj je dobitnica zlate medalje v kategoriji barista na mednarodnem tekmovanju Evropskega združenja hotelskih in turističnih šol na Nizozemskem in srebrne medalje na 1. državnem prvenstvu Topespresso Latte Art Grading System v črnem lončku s čimer se je tudi uvrstila na svetovno prvenstvo, ki bo v Milanu. Tjaša nas je simpatično popeljala skozi čudoviti svet kave in kavnih napitkov ter nas navdušila s svojimi kreacijami Latte Art. Za odličen prenos znanja in pozitivno energijo se ji prav lepo zahvaljujemo.

IMG 20190311 093341V ponedeljek, 11. 3. 2019, nas je na vajah pri predmetu Osnove strežbe, skupina B obiskala Eva Bogdan, profesionalna barista iz kavarne KULT316 in študentka BIC Ljubljana, ki je za naše študente pripravila delavnico na temo kave. Eva nas je popeljala skozi čudoviti svet kave in kavnih napitkov, nam predstavila delo profesionalnega barista ter nam pokazala pripravo popolnih espresso napitkov in latte arta. Strast in veselje do dela z ljudmi ter njen odnos do kave in latte arta nas je popolnoma navdušil. Za odlično energijo ter posredovano znanje se ji prav lepo zahvaljujemo.