Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

Šampanjci BIC LjubljanaEno od vaj pri predmetu Harmonija okusov smo posvetili šampanjcem iz družine Piper Heidsieck.  V sodelovanju s G3Spirits in gospodom Janom Nose smo izpeljali degustacijsko vajo, v okviru katere smo raziskovali ujemanje izbranih jedi s šampanjci Piper Heidsieck Cuvee Brut, Piper Heidsieck Rose Sauvage in Piper Heidsieck Cuvee Sublime.

Gre za družino prestižnih in največkrat nagrajenih  šampanjcev na svetu, ki jih med drugim pijejo tudi na podelitvi Oskarjev in za katerega je Marilyn Monroe leta 1953 povedala: »Zaspim z nekaj kapljic Chanel 5 na sebi in se zbujam ob kozarcu  Piper Heidsieck šampanjca«.

Poslanstvo te žlahtne pijače je praznovanje življenja v intimnih in družabnih priložnostih, s kombinacijo drznosti in svobode duha.

Preberite več: Piper Heidsieck - stalna ekstravaganca od leta 1875

kolaž 2V četrtek, 15. 3. 2018, smo v sklopu Kariernega centra in projekta POŠ, izvedli srečanje s strokovnjaki za kadre s katerimi šola tudi sicer sodeluje. Dogodek smo poimenovali Pot do zaposlitve in je bil namenjen dijakom in študentom, ki končujejo izobraževanje na BIC Ljubljana. Strokovnjaki iz kadrovskega področja agencije M servis in Kariera so dijakom in študentom prikazali razmere na trgu dela, načine in postopke kadrovanja v njihovih podjetjih in potek zaposlitvenih razgovorov. Na koncu so strnili svoje izkušnje in podali koristne informacije mladim iskalcem zaposlitve. Še posebej je dijake in študente, s predstavitvijo svoje karierne poti, navdušil mladi podjetnik Matic Vizjak. S svojo zgodbo jim je podal nekaj koristnih napotkov, kako uspeti v življenju in kako se vztrajnost slej kot prej izplača. Vsem udeležencem dogodka se zahvaljujemo za udeležbo in za koristne nasvete, ki bodo našim dijakom in študentom pomagali pri načrtovanju in razvoju karierne poti. Več v galeriji.

DSC 0989V četrtek, 1. 3. 2018, smo v okviru praktičnih vaj pripravili španski večer. Naša študenta Urška Jakljevič in Andraž Obrstar sta v projektu Ferfood osvojila nagradno potovanje v restavracijo Arzac. Tako je nastala ideja za pripravo španskega večera v prostorih Kulta 316. Študentje KOD2 so pripravili španske jedi, katere so nadgradili s svojimi idejami in kreativnostjo. Poleg odličnih španskih jedi pa so študenti SOD 2 ponudili tudi izbrana španska vina. Dogodek so s svojim odličnim glasbenim in plesnim nastopom popestrili dijaki Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana. Dogodek je vodila in povezovala študentka Klara Hribernik. Utrinke večera si lahko ogledate v galeriji.
KrobiPri vajah Analiza živil smo v "obdobju krofov", senzorično in s kemijsko analizo preverili različne krofe. V vzorcu smo imeli krofe iz trgovinskih polic, domače krofe in tiste, ki so jih pripravili v pekarni BIC Ljubljana. Z ekstrakcijo po Soxhletu smo določali vsebnost maščob, s Fehlingovo metodo pa vsebnost sladkorja, pri senzorični analizi pa smo se predvsem osredotočili na teksturo, barvo in mastnost krofov. Rezultati so strogo zaupni in dostopni samo izvajalcem raziskave :) 
MikroskopiranjeMikroorganizmi so po večini tako majhni, da se jih s prostim očesom sploh ne vidi, zato si neredko v mikrobiološkem laboratoriju pomagamo z mikroskopom. Kjlub povečavam, ki jih mikroskop omogoča, so celice navadno tako slabo vidne, da jih brez barvil, ki povečajo kontrast, težko vidimo. Na naših vajah smo vzorce fiksirali in obarvali z enim barvilom (enostavno barvanje) ali s setom barvil (sestavljeno barvanje).
Ob uporabi imerzijskega olja lahko s šolskimi mikroskopi vzorec pogledamo tudi pod 1000x povečavo, kar ob primernem postopku barvanja omogoča prepozanvanje različnih kokov, bacilov in v nekaterih primerih tudi njihovih spor.