Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

KolažV petek, 18. 5. 2018, je BIC Ljubljana v okviru dogodka Mednarodni dan muzejev v Mestnem muzeju Ljubljana pripravili interpretacijo kulinarične dediščine na temo Cankarjevih Črtic. V letu 2018 namreč praznujemo 100 letnico smrti Ivana Cankarja, maj pa je mesec njegovega rojstva. V okviru dogodka smo tako predstavili projekt Uživam tradicijo (program sodelovanja Interreg V-A Sl-HR) ter preko Črtic, ki so jih s kulinaričnega vidika raziskovali študenti in mentorji pripravili 
delavnico in predstavitev za odrasle udeležence o bobih, poticah in kolačih, domačih žemljicah ... Manjkala pa ni niti skodelica kave. Nekaj utrinkov v galeriji.

Skupinska 5V ponedeljek, 24. aprila 2018, so štirje študenti prostovoljci pod mentorstvom predavateljice in inštruktorice kuharstva Marjete Cevc, v našem Centru kulinarike in turizma KULT316, že drugo leto zapored pripravili kuharsko prostovoljsko delavnico za dijake Živilske šole in Gimnazije in veterinarske šole. Dijaki so pod budnim očesom študentov pripravili štiri hodni meni, jedi okrasili in postregli. Študent Marko Bizjak pa je dijakom pripravil še brezalkoholni koktajl ter jih povabil, da so se tudi sami preizkusili v mešanju pijače. Delavnica je minila v prijetno delovnem vzdušju ter v druženju in povezovanju dijakov in študentov. Prostovoljcem študentom in njihovi mentorici se iskreno zahvaljujemo za odlično izpeljano delavnico ter za posredovanje njihovega znanja in izkušenj.

20180420 141416Sem Tjaša Francelj študentka zaključnega letnika Višje strokovne šole BIC Ljubljana programa živilstvo in prehrana. Za diplomsko delo sem si zastavila cilj, da sestavim pet različnih receptov zelenjavnih tort in jih kasneje tudi pripravim v šolski slaščičarski delavnici. S poskušanjem različnih kombinacij in izpopolnjevanjem receptov sem jih pripravila tudi za senzorično ocenjevanje. Degustacija je potekala v šolski učilnici BIC Ljubljana, na katero so bili vabljeni delavci šole. Ob začetni predstavitvi so bili degustatorji nekoliko skeptični predvsem glede kombinacije zelenjave v tortah. Po končanem senzoričnem ocenjevanju pa so spremenili svoje mnenje in bili pozitivno presenečeni nad idejo, okusi in sestavo. Pri degustaciji namenoma ni bilo zapisane osnovne sestavine posamezne torte, kar je vodilo k prepoznavanju okusa prevladujoče zelenjave. Katero zelenjavo sem uporabila kot osnovni dodatek pa naj za enkrat ostane skrivnost. Prilagam nekaj slik, ki vam lahko spodbudijo domišljijo in razmišljanje o izbrani osnovni sestavini – zelenjavi. Utrinki v galeriji.

DSC 0015Študentje BIC Ljubljana so v sredo, 18. 4. 2018, v okviru delavnice dediščinske skupnosti na vrtu restavracije Centra kulinarike in turizma KULT316 pripravili pravo tržnico dobrot iz naše kulinarične dediščine in tako na zanimiv način dediščino udeležencem tudi interpretirali. Delavnica za dediščinsko skupnost BIC Ljubljana – Tržnica skozi čas je bila izvedena v okviru projekta Uživam tradicijo, programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška v programskem obdobju 2014 – 2020. Delavnica je potekala  v sodelovanju z JZ Turizem Ljubljana, ki je pridruženi partner projekta. Poleg študentov, njihovih družin, zaposlenih na BIC Ljubljana so z različnimi pripomočki za izvedbo sodelovali še Kulturno zgodovinsko društvo Triglav, družina Molk iz Vrhnike, Gostilna Grad pod Šmarno goro, Vivo d. o. o., JP Ljubljanska parkirišča in tržnice d. o. o., Jezeršek - kreativna kulinarična doživetja. Utrinki v galeriji.

Logo Intererg

2Pri vajah predmeta Analiza živil se študentje Živilstva in prehrane spoznajo z DNK fingerprinting metodo. Med preiskavo se DNK vsakega od vzorcev razreže z restrikcijskimi encimi in obarva s posebnim barvilom. Vzorce se potem nanese v za to namenjene jamice v agaroznem gelu in izpostavi električnemu polju v elektroforezni kadički. Različno veliki kosi DNK prepotujejo različno razdaljo od začetne točke in razlike ali podobnosti med vzorci se pokažejo kot razvrstitev temnih lis v gelu.
Tehnologija se uporablja v kriminalistiki, ko forenziki s pomočjo DNK ugotavljajo, kateri od osumljencev je bil na mestu zločina, v živilstvu pa služi predvsem, kot eden od načinov za preprečevanje ponarejanja živil.
Po končani analizi so študentje sklenili, da je bil na mestu zločina osumljenec številka 4. Še nekaj utrinkov v galeriji.