Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

DSC 0339Gospod Franc Oder iz Zgornje Polskave (Čebelarstvo Oder) je bil naš gost na gastronomskem dogodku z nazivom »Peneče medice Čebelarstva Oder v kombinaciji s hrano«.
Predstavil nam je različne medene pijače in seveda njegove odlične peneče medice, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.
Preizkušali smo štiri različne peneče medice pod imeni: CARNICA - suho peneča medica narejena iz medov po izboru medonosne čebele Carnice, MANA - polsladka peneča medica narejena iz izbranih gozdnih medov, NEKTAR - polsladka peneča medica narejena iz izbranih cvetličnih medov ter ANA - sladka peneča medica narejena iz izbranih cvetličnih medov.

Preberite več: Odlične peneče medice Čebelarstva Oder na KULT316

MajdaTako pravi gospa Majda Debevc, vodilna slovenska poznavalka žganih pijač. "Vse druge žgane pijače smo ukalupili, zakonodaja opredeljuje točno določene parametre zanje. Pri rumu pa kalupa ni," je pojasnila naša vabljena predavateljica in draga gostja. Rum velja za eno najstarejših žganih pijač, če govorimo o kontinuirani proizvodnji, a ima za zdaj v Sloveniji še malo poznavalcev in ljubiteljev. V paru z žganimi pijačami (tudi rumom) se običajno omenja tudi tobak (cigare, tudi pipe). Gre za lepo kombinacijo, koncentracije so pri enem in drugem višje. Tako pri žganju kot pri tobaku velja, da jih je treba uživati počasi in zmerno. To mora biti predvsem obred, čas, ki si ga vzameš zase. V tej čudoviti kombinaciji ruma in cigar smo uživali v družbi gospe Majde Debevc, ki se ji od srca zahvaljujemo. Predavanje smo izvedli v sodelovanju z Pernod Ricard Slovenija (http://www.pernod-ricard-slovenia.com/si/) za kar se jim tudi zahvaljujemo.
Slike v galeriji.

KolažV petek, 18. 5. 2018, je BIC Ljubljana v okviru dogodka Mednarodni dan muzejev v Mestnem muzeju Ljubljana pripravili interpretacijo kulinarične dediščine na temo Cankarjevih Črtic. V letu 2018 namreč praznujemo 100 letnico smrti Ivana Cankarja, maj pa je mesec njegovega rojstva. V okviru dogodka smo tako predstavili projekt Uživam tradicijo (program sodelovanja Interreg V-A Sl-HR) ter preko Črtic, ki so jih s kulinaričnega vidika raziskovali študenti in mentorji pripravili 
delavnico in predstavitev za odrasle udeležence o bobih, poticah in kolačih, domačih žemljicah ... Manjkala pa ni niti skodelica kave. Nekaj utrinkov v galeriji.

Skupinska 5V ponedeljek, 24. aprila 2018, so štirje študenti prostovoljci pod mentorstvom predavateljice in inštruktorice kuharstva Marjete Cevc, v našem Centru kulinarike in turizma KULT316, že drugo leto zapored pripravili kuharsko prostovoljsko delavnico za dijake Živilske šole in Gimnazije in veterinarske šole. Dijaki so pod budnim očesom študentov pripravili štiri hodni meni, jedi okrasili in postregli. Študent Marko Bizjak pa je dijakom pripravil še brezalkoholni koktajl ter jih povabil, da so se tudi sami preizkusili v mešanju pijače. Delavnica je minila v prijetno delovnem vzdušju ter v druženju in povezovanju dijakov in študentov. Prostovoljcem študentom in njihovi mentorici se iskreno zahvaljujemo za odlično izpeljano delavnico ter za posredovanje njihovega znanja in izkušenj.

20180420 141416Sem Tjaša Francelj študentka zaključnega letnika Višje strokovne šole BIC Ljubljana programa živilstvo in prehrana. Za diplomsko delo sem si zastavila cilj, da sestavim pet različnih receptov zelenjavnih tort in jih kasneje tudi pripravim v šolski slaščičarski delavnici. S poskušanjem različnih kombinacij in izpopolnjevanjem receptov sem jih pripravila tudi za senzorično ocenjevanje. Degustacija je potekala v šolski učilnici BIC Ljubljana, na katero so bili vabljeni delavci šole. Ob začetni predstavitvi so bili degustatorji nekoliko skeptični predvsem glede kombinacije zelenjave v tortah. Po končanem senzoričnem ocenjevanju pa so spremenili svoje mnenje in bili pozitivno presenečeni nad idejo, okusi in sestavo. Pri degustaciji namenoma ni bilo zapisane osnovne sestavine posamezne torte, kar je vodilo k prepoznavanju okusa prevladujoče zelenjave. Katero zelenjavo sem uporabila kot osnovni dodatek pa naj za enkrat ostane skrivnost. Prilagam nekaj slik, ki vam lahko spodbudijo domišljijo in razmišljanje o izbrani osnovni sestavini – zelenjavi. Utrinki v galeriji.