Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

Aktivnosti

Amadeus BIC LjubljanaSodelovanje in povezovanje teoretičnih in praktičnih znanj je zagotovilo uspešnega poslovanja in razvoja v vsaki panogi. Hiter razvoj informacijske tehnologije in rast turizma v svetu zahteva veliko več sodelovanja, da sledimo trendom te dejavnosti in kadrovskim potrebam na tem področju. Tako smo združili izobraževanje na področju globalnega distribucijskega sistema AMADEUS za tri študente Višje strokovne šole BIC Ljubljana, programa gostinstvo in turizem. Študenti Zala Kastigar Kešpret, Klara Joger in Jernej Veber so se po navdušujoči predstavitvi gospe Mateje Moškon, odločili za ponujeno priložnost brezplačnega usposabljanja AMADEUS. AMADEUS izobraževanje je namenjeno iskanju kakovostnih in prilagodljivih rešitev za potrebe turističnih podjetij in usposabljanju kadra za nove priložnosti in razvoj. AMADEUS pridobljena znanja zagotavljajo povečano produktivnost in manjše stroške poslovanja podjetja.

Preberite več: Soustvarjanje odličnosti AMADEUS in BIC LJUBLJANA

Kolaž FinciŠtudentom 1. letnika smeri živilstvo in prehrana so se pri laboratorijskih vajah ŽAŽ in TRB pridružili študentje Juuso, Rina, Essi in Aleksi iz finske šole WinNova skupaj s profesorico Eijo. Pri vajah ŽAŽ smo določali vsebnost SO2 v suhem sadju. Sušeno sadje žvepljajo, da ne porjavi in ohrani svojo prvotno barvo, deluje pa tudi kot konzervans, da se v sadju ohranijo vitamini. Če ga uporabljamo v predpisanih količinah, zdravju ni škodljivo, povzroča pa težave osebam z alergijo. Pri vajah TRB smo izolirali DNK iz jagod. DNK oz. deoksiribonukleinska kislina se nahaja v celicah vseh živih bitij na Zemlji.

DSC 0505V sredo, 24. 4. 2019, so redni in izredni študentje v okviru predmeta Organizacija gostinskih dogodkov zaključili še zadnji projekt v letošnjem šolskem letu. Pripravili so ga v sodelovanju s podjetjem Del Atlantic grupe – Barcaffe, z gospodom baristom Gašperjem Trpina. Namen in cilj projekta je bil predstaviti novo linijo kave Indiaa ter DiVino. Pripravili smo vodeno degustacijo kavnih napitkov ter hrane. Da je poroka uspela, so nam ob okušanju pripravljenih jedi s priporočenim napitkom zagotovili tudi povabljeni gostje na terasi naše restavracije KULT316, kjer je dogodek tudi potekal. Zahvalili bi se radi podjetju Del Atlantic grupe - Barcaffe, gospodu Gašperju Trpini, ki nam je zaupal in z nami pripravil še en zares lep dogodek. Nekaj utrinkov si oglejte v galeriji.

Neli Selan in Boštjan Humski

testiranje ločljivosti naših čutovPri enih zadnjih vaj pri predmetu Trajnostni razvoj in izbrana poglavja iz biologije, so študentje nahranili paramecije s kvasovkami. Požrtijo so z nejevernimi očmi (te enoceličarji so zares požrešni) opazovali skozi mikroskop. Sledilo je še testiranje ločljivosti mehanoreceptorjev v naši koži. Izkazalo se je, da naša čutila za tip, niso enako natančna niti po vsej roki, kaj šele po vsem telesu.

DSC02653Praksa je čudovita. Vzdušje in sodelavci so zelo prijetni.
Praktično delo opravljam v podjetju Žito v Ljubljani v službi kontrole kakovosti. Zaposleni opravljamo analize surovin in končnih izdelkov. Izpostavljena so živila, proizvedena in distribuirana na slovenskem trgu, npr. znamke Žito: različne vrste kruha, zamrznjene dobrote, riž Zlato polje, začimbe Maestro, čokolada Gorenjka, različne vrste moke, kaš, kosmičev, stročnic itd. Natura, čaji 1001 cvet in bomboni Šumi. Službo kontrole kakovosti sestavljata mikrobiološki oddelek, v katerem poteka testiranje izdelkov glede prisotnosti mikroorganizmov v živilih, npr. ugotavljanje e.colija, salmonele, listerije, kvasovk, ipd. V fizikalno kemijskem oddelku se določajo in izračunavajo vsebnosti makrohranil (ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vlage) in mineralov. Mentorica ga. Nataša Čepon Trobec me je veliko naučila in je vedno pripravljena pomagati. Delala sem na obeh oddelkih podjetja. Prakso priporočam vsakemu, ki ga zanima, kako poteka v Sloveniji preverjanje varnosti, neoporečnosti in kakovosti živil na domačem trgu. 

Maja Pšeničnik, 2. žp