Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg

Izobraževalni programi

Gostinstvo in turizem
Živilstvo in prehrana
Pomen prehrane

 

transice1Ste vedeli, da od 7. aprila 2019 ni več dovoljeno tržiti živil z več kot 2 g industrijsko dodanih trans maščob na 100 g maščob?

Posebnost slovenske zakonodaje je v tem, da posega tudi na področje ponudnikov prehrane, kjer potrošniki nimajo možnosti vpogleda v kakovost ponudbe.

KAJ SO TRANS MAŠČOBE IN KAKO NASTANEJO?
Delno hidrogenirane maščobe nastajajo z industrijskim dodajanjem vodika rastlinskemu olju (t.i. hidrogeniranje olja). Imajo zelo ugodne tehnološke lastnosti, vendar pri procesu hidrogeniranja nastajajo tudi t.i. industrijske trans maščobe, za katere se je kasneje izkazalo, da so zdravju škodljive.

ŠKODLJIV UČINEK TRANS MAŠČOB?
Trans maščobne kisline so prepoznane kot eden izmed glavnih dejavnikov za razvoj srčno-žilnih bolezni. Poleg tega nimajo nobene koristne vloge pri delovanju človeškega telesa, zato je zelo pomembo, da se jih iz prehrane za vselej odstrani.

Z zakonodajo omejena vsebnost trans maščob ima največji vpliv na zdravju manj koristna živila kot so slaščice, prigrizki, piškoti, keksi in hitra hrana.

Več o trans maščobah si lahko preberete na:
https://www.prehrana.si/clanek/338-v-sloveniji-uveljavljena-stroga-zakonodaja-ki-omejujejo-kolicino-trans-mascob-v-zivilih 

Marta_Čemažar Blaž_Švigelj Lea Sterle Julija_Krenker Andreja_Klun modul slike3 modul slike2 modul slike5 modul slike6 modul slike modul slike7 modul slike8 modul slike11 modul slike13 Robert_Dumendžič Matej_Kolmanič iga_Zaplotnik Nika_Prezelj Mojmir_Šiftar pela_Palčar Urška_in_Andraž Andrii Emin_Tiganj

 

Trgovina KRUHarije in CUKRnije

 

 

KULT316

 

 

Šolska veterinarska ambulanta

 

 

Čajnica Primula

 

Družini prijazno podjetje - polni certifikat